5 regler inom MMA du förmodligen inte visste fanns

Författare: Kevin Lundgren

Publicerad: 2018-11-27 00:00

När MMA grundades som sport så marknadsfördes det hela som fighting utan några som helst regler. Med åren har dock sporten blivit mer och mer rumsren och därför också blivit accepterad i samhället. Idag är det långt ifrån tillåtet med allt i en match, men långt ifrån alla känner till alla MMA-regler.

MMA Betz har listat de fem minst kända reglerna.

1.Böja på mindre leder

Det är strängt förbjudet att inom MMA böja eller vrida på till exempel fingrar eller tår. Detta trots att tekniken är välanvänd inom traditionella kampsporter som Krav Maga och Hapkido. En anledning till detta är att det krävs oerhört lite kraft för att bryta ett finger och att fighters därför har väldigt lite tid på sig att klappa.

2.Ovårdat språk

Trash talk i buren under match är en välkänd taktik som bröderna Nate och Nick Diaz utnyttjar ofta. Men det många inte vet är att agerandet är otillåtet inom MMA. Trots detta så är det en regel som domare sällan bryr sig om. Men regeln innebär också att det är otillåtet att håna sin motståndare, både verbalt och fysiskt.

3.Får inte slänga in handduken

Det pratas ofta om att en coacher borde vara mer benägna att slänga in handduken när deras fighter tagit för mycket stryk och på så sätt skydda sina lärlingar. En rutin som är vanlig inom boxning och som signalerar för domaren att denne måste bryta matchen. Men någon sådan regel finns inte inom MMA. Det är bara domaren som kan bryta en match.

4.Inaktivitet

MMA är inte bara sport utan också underhållning. Då dessa två termer är så nära förknippade är oftast försiktighet inte ett problem. Men då och då uppstår det situationer där en eller båda fighters är kraftigt inaktiva och försiktiga, vilket man inte får vara. Den som bedömer vad som är inaktivt och inte är bara domaren. Precis som inaktivitet är också förhalande, att bara ligga på någon utan att göra något eller vägra ställa sig upp, något som är otillåtet enligt regelboken.

5.Slänga motståndaren över burkanten

Ja, den här regeln behöver sällan en domare ta ställning till men det är ändå något som står nedskriven i sportens regelbok. Du får inte ens försöka slänga över någon. Varför är detta ens en regel? Jo, den skapades efter att legendaren Tank Abbott försökt göra precis detta mot Cal Worsham för över 20 år sedan.

Se fler av våra MMA speltips