in

UFC 221: Underdogs & No-No’s

UFC 221

Här letar vi efter spelvärde och inget annat. Vi letar inte efter favoritfighters utan detta handlar enbart om spelvärde. Denna gala är ganska svår, åtminstone om man tittar på underkortet. Men det finns några halv-intressanta matcher som tål att titta närmare på. Nedan finner ni ett sådant exempel. Ni finner dessutom exempel på matcher som vi väljer att undvika.


The Underdog


145 lbs.: Alexander Volkanovski (1.44) vs. Jeremy Kennedy (2.80) Unibet

Bägge dessa herrar ses som två lovande fighters. En är från Australien och den andre från Kanada. Två viktiga marknader för UFC. Därför är  det en aning märkligt att de matchas mot varandra.

Volkanovski (16-1) har tre raka vinster i UFC. Det har dock kommit mot mediokert motstånd. Han är en kortvuxen men mycket kraftfull brottare med KO-kraft i sin överhandshöger. Ett slag han är lite väl förtjust i.

Kennedy (11-0) är även han en brottare i grunden men han saknar Volkanovskis KO-kraft. I gengäld är han snabbare och aningen mer teknisk som fighter. Han har bra cardio och bättre grappling än Volkanovski. Han har även ställts mot bättre motstånd och således visat lite mer av sin kapacitet.

Detta är en mycket jämn matchning och båda fighters har vad som krävs för att vinna. Kennedy, som sedan länge tränar regelbundet i Las Vegas, får bättre sparring och har därigenom lite vassare brottning än sin motståndare. Detta kombinerat med solid grappling bör vara tillräckligt för att kunna ’grinda’ sin väg till en poängseger. Till oddset 2.80 gånger pengarna ser jag visst spelvärde i den unge kanadensaren.

Kennedy som vinnare – odds 2.80 Unibet

The No-No’s


125 lbs.: Jussier Formiga (1.81) vs. Ben Nguyen (2.00) Unibet

– Slantsingling!

Två kompetenta och intressanta fighters ställs mot varandra i den match. Formiga är en mycket duktig grappler med okej striking. Han saknar dock slagkraft. Han har i UFC förlorat varje gång han ställts mot kvalificerade motståndare. Han är alltså lite av en ’gatekeeper’. Han är dock den ende högt rankade flugviktaren som ännu inte har förnedrats av Mighty Mouse så en dominant seger här skulle ta honom nära titelfight.

Nguyen är en okej grappler med bra striking och rejäl slagkraft. Han har fint momentum men har ännu inte ställts mot toppmotstånd. Om han tar sig förbi Formiga klättrar han allt närmare topp 5 i viktklassen. Han befäster även sin status som prospect.

Vem vinner? Inte en jävla aning – och det är uppenbarligen en inställning som delas av oddsmakarna. Det är en helt jämn matchning och jag ser inte något övertag för någon av dem. Därför väljer vi att avstå från att spela på denna match.


155 lbs.: Ross Pearson (1.62) vs. Mizuto Hirota (2.30) Unibet

Pearson (21-14) och Hirota (19-8-2) är två mycket erfarna fighters i slutet av sina karriärer. De har båda vad som krävs för att vinna, men de har också sett riktigt tveksamma ut på senare tid.

Pearson har fyra raka förluster och har sett ut som en skugga av sitt forna jag. Hans haka är inte vad den har varit och hans en gång så vassa striking är inte längre särskilt vass. Hans reflexer är inte heller vad de har varit och han är inte omöjlig att träffa. Hans nedtagningsförsvar är dock fortfarande effektivt.

Hirota har ett record på 1-1-1 sedan återkomsten till UFC år 2015. I sin senaste match blev han dominerad av Alexander Volkanovski. Hirota har en bakgrund inom amatörboxning och sumo. I sin enda seger sen återkomsten till UFC, mot Cole Miller, blev han rockad av amerikanen som inte är känd för slagkraft. Även i sin senaste fight blev han rejält rockad. Japanen tenderar alltså att slarva i defensiven och bli träffad. Det är farligt när man har problem med hakan.

Vi har alltså två hyfsat hårdslående boxare som gärna stannar i pocket. De är båda möjliga att träffa och har tveksam haka. Inte särskilt förtroendeingivande. För aktuellt odds ser vi inte direkt något spelvärde. Detta kan möjligen bli en underhållande ’slug fest’ mellan två tuffa veteraner, men inte mer. Hur som helst väljer vi att avstå från att betta på matchen.

Det var all konsumentinformation vi hade att bjuda på för den här gången.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *