in

UFC 221: Underdogs på huvudkortet

UFC 221 – Romero vs. Rockhold

Underdogs på huvudkortet

– UFC 221: Romero vs. Rockhold

Det finns några intressanta underdogs på huvudkortet på lördagens UFC-gala i Perth. Nedan går vi kortfattat igenom dessa. Om man vill fördjupa sig i dessa matchningar kan man med fördel läsa MMABetz Bettinganalys av huvudkortet som kommer publiceras framåt torsdag.


Romero (2.20) vs. Rockhold (1.74) Bethard

Detta är en jämn matchning mellan två mycket kompetenta fighters. Luke Rockhold förlorade titeln till Michael Bisping den 4 juni 2016. Sedan dess har han endast gått en match. Det var när han besegrade David Branch i september. I första ronden såg han inte särskilt övertygande ut men i andra ronden lyckades han ta ned Branch och hitta ett avslut. Han har alltså inte varit särskilt aktiv. Förutom det har han inte verkat vara särskilt ”harmonisk” på senare tid. Han har bl.a. varit otroligt missnöjd med UFC och hanteringen av divisionen – vilket han vädrat frekvent i media. Han har även (delvis mot sin vilja) bytt kamp och flyttat till Florida. Detta efter att ha spenderat i stort sett hela sin karriär på AKA. Det finns alltså en rad frågetecken kring Rockhold.

Med Yoel Romero vet vi vad vi får så det finns inte mycket att tillägga. Han är något mer begränsad som fighter än Rockhold men han har fysiska förutsättningar som gör att man aldrig kan räkna ut honom. Han håller en genomgående hög prestationsnivå medan Rockhold är aningen ojämn.

Till oddset 2.20 gånger pengarna hos Bethard ser jag visst spelvärde i Romero.


Mark Hunt (2.30) vs. Curtis Blaydes (1.68) Bethard

Mark Hunt (13-11-1, 1 NC) tar sig an den store amerikanske brottaren Curtis Blaydes (8-1). Amerikanen är en duktig brottare med ett strikinggame som är under utveckling. Han har ett rejält övertag i längd och räckvidd men det något som Hunt har hanterat under hela sin karriär. Om Hunt håller det övervägande stående vinner han detta.

Hunt har utöver 26 mma-matcher även ett drygt fyrtiotal kickboxningsmatcher på sitt record. Han är alltså otroligt erfaren. Blaydes å sin sida är fortfarande ganska oerfaren. Framförallt när det kommer till striking. Hunt har utvecklat sitt nedtagningsförsvar genom att förbättra sin teknik. Hans fysik – byggd som en mindre pansarvagn – har alltid gjort honom svår att ta ned men med förbättrad teknik borde han kunna stå upp mot en stark brottare som Blaydes. Hunt har varit borta från buren ett tag mot sin vilja och är alltså troligen motiverad. Han har även gått ned en del i vikt vilket tyder på att han har tränat ordentligt.

Med tanke på förutsättningarna anser jag att 2.30 på Mark Hunt hos Bethard är spelvärt.

Tyson Pedro (1.35) vs. Saparbek Safarov (3.35) Bethard

Detta är en högoddsare, det vill jag klargöra redan nu.

Saparbek Safarov (8-1) förlorade i sin UFC-debut mot Gian Villante. Det var hans första förlust och det var en match han tog på kort varsel. Safarov vann sina 7 första matcher via avslut i första ronden, den åttonde vann han också via avslut fast i andra ronden. Han är otroligt aggressiv och orädd i sin fightingstil. Stundtals riktigt vårdslös när han pressar framåt och svingar vilt. Han har dessutom rejäl slagkraft. Man skulle kunna kalla honom för en avslutsmaskin – antingen avslutar han sin motståndare tidigt, eller blir han själv avslutad. Det ska tilläggas att Safarov har hyfsad brottning vilket kan försvåra tillvaron för hemmafightern som hade svårigheter med Ilir Latifis brottning.

Tyson Pedro (6-1) är en mycket lovande fighter. Han är sannolikt bättre än Safarov i alla delar, men han är relativt ny inom sporten. Det finns alltså risk att han kan luras in i ett brawl med den vilde Safarov. Han har dessutom visat hål i sitt nedtagningsförsvar. Pedro ska definitivt vara klar favorit i denna match men till oddset 3.35 gånger pengarna hos Bethard kan jag ändå se spelvärde på Safarov.
_____________________

Frasse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *