in

UFC 224: Bettinganalys Huvudkortet


Bettinganalys

Jeunesse Arena in Rio de Janeiro, Brazil.  Det är skådeplatsen för lördagens UFC-gala. Vi bjuds på en rad trevliga matcher och några med skapligt spelvärde.

Huvudkort

135 lbs.: Amanda Nunes (1.10) vs. Raquel Pennington (7.00) Unibet
Amanda Nunes (15-4), den regerande mästarinnan gör sitt tredje titelförsvar när hon tar sig an andrarankade Raquel Pennington (9-5). Nunes är en stor och fysiskt stark 135-pounder. Hon har ett starkt grapplinggame, med fin toppkontroll och riktigt elak ground-and-pound. Man vill alltså inte fastna under mästarinnan. Sedan hon anslöt till ATT i Florida har hon förbättrat såväl sin brottning som sin striking. Tidigare var hon en aggressiv och mycket kraftfull brawler med KO-kraft. Idag har hon förbättrat sin teknik och sitt fotarbete avsevärt. Hon är numera en ganska komplett striker. Hon har vunnit 13 av 15 matcher via avslut (10 KO och 3 sub).

Pennington är en väldigt allround fighter. Hon har en solid bas i sin grappling och är effektiv på marken. Hon har ett ganska basic, men effektivt, strikinggame. Hon är vältränad och fysiskt stark, samt otroligt tuff. Rocky är en tuff och wellrounded fighter. En sådan som gör tillvaron svår för alla som delar oktagonen med henne. Hon kämpar stenhårt och viker inte ned sig i första taget. Problemet i den här fighten är att Nunes helt enkelt är bättre i många delar av gamet. Hon har betydligt fler vägar till seger och därför är det svårt att se hur Pennington ska kunna störa henne. Oddsmakarna har satt Pennington till hela 7.00 gånger pengarna. Det visar hur säkra de är på att Nunes ska försvara sitt bälte.

RYGGA BETTET

185 lbs.: Kelvin Gastelum (2.18) vs. Ronaldo Souza (1.68) Betsafe

Kelvin Gastelum (15-3) är en 26-årig f.d. brottare som tagit mma-världen med storm. Nåja, han var väldigt hypad innan hans usla disciplin började sätta käppar i hjulen. Han är en naturlig welterviktare som pga usel disciplin tvingas tävla i mellanvikt. Nu är han förvisso riktigt konkurrenskraftig även där, men han är utan tvekan för liten för viktklassen. Gastelum har en solid bas inom brottning och har därutöver utvecklat riktigt fin striking. Han har fin boxning med snabba händer och rejäl kraft. Han har dessutom utmärkt fotarbete och är bra på att skära av buren och på att kontrollera avståndet. Hans fina kardio bör även den nämnas. I sin senaste match besegrade han Michael Bisping via brutal KO.

Ronaldo Souza (25-5) är en 38-årig supergrappler som vunnit i stort sett allt som går att vinna inom just grappling. Han börjar närma sig slutet av karriären men visade i sin senaste fight – en KO-vinst mot Derek Brunson – att han fortfarande är livsfarlig. Jacare är en muskulös och grymt stark fighter med rejäl kraft i nävarna. Han har genom åren utvecklat ett stabilt strikinggame och kombinerat med aggressivitet och det ständiga hot hans grappling utgör är han något av en mardröm. Det bör tilläggas att han har förbättrat sin brottning och har hyfsat vassa nedtagningar.
Gastelum vill självklart undvika att hamna på marken med Jacare. Han vill hålla det stående där han kan utnyttja sin snabbhet och rörlighet. Kanske kan han trötta ut den muskulöse grapplern likt vad han utsatte Tim Kennedy för. Det är dock farligt mot en fighter som Jacare. Brassen kommer vilja vara på utsidan, eller helt stänga distansen, clincha och söka nedtagningar. Han vill inte fastna på boxningsdistans med Gastelum. Amerikanen är för snabb och för teknisk för att det ska vara värt risken. Jacare bör satsa på en grapplingorienterad strategi likt den Chris Weidman använde för att besegra Gastelum för inte så länge sedan.

Detta är en mycket jämn matchning mellan två riktigt vassa fighters. Spelbolagen håller Jacare som knapp favorit och jag är benägen att instämma – Ronaldo Souza som vinnare till odds 1.68 hos Betsafe. Det är dock så pass jämnt att ett litet misstag från endera fighter kan bli helt avgörande. Det betyder att vi har en spännande fight att se fram emot.

RYGGA BETTET

115 lbs.: Amanda Cooper (3.25) vs. Mackenzie Dern (1.33) Betfair

Mackenzie Dern (6-0) är en 25 år ung supergrappler som tagit steget över till mma. Hon gör nu sin andra UFC-match efter att i debuten ha besegrat Ashley Yoder via delat domslut. Hon imponerade inte direkt i debuten – det blev fullständigt uppenbart hur endimensionell hon är – men hon fick trots allt med sig segern. Sedan dess har hon bytt team och illasinnade rykten antyder att hon inte var tillräckligt fokuserad / disciplinerad och att detta var anledningen till att hennes tränare bad henne se sig om efter ett nytt team. Om detta är sant eller inte vet vi inte med säkerhet men hennes återkommande viktmissar tyder på att disciplinen kan vara bristfällig.

Derns är orädd och vågar kliva in och byta slag. Det lovar gott inför framtiden. Hennes problem är att hon inte har vare sig striking eller brottning. Hennes framgång i oktagonen bygger alltså, åtminstone i nuläget, på att hon lyckas få grepp om motståndaren och lyckas dra ned denna till marken. Det är lättare sagt än gjort i UFC. Dern är inte den mest atletiska fightern utan måste förlita sig till teknik vilket är problematiskt när hennes brottning är obefintlig.

Amanda Cooper (4-3) är 26 år gammal och har bakgrund inom Golden Gloves-boxning. Hon har alltså skaplig boxning men i övrigt har hon luckor i sitt mma-game. Varken hennes grappling eller brottning är särskilt bra. Hon har ett UFC-record på 2-2 men vinsterna har kommit mot ganska lågkvalitativt motstånd. Hon är dock, precis som Dern, ung i sin mma-karriär och utvecklas en hel del från fight till fight.

Detta är en striker vs. grappler. Den är dessutom komponerad för att gynna UFC’s nya påläggskalv Mackenzie Dern. Dern har definitivt framtiden för sig men i nuläget är hon inte bättre än att UFC väljer att matcha henne mot ”det sämsta” man kan hitta i viktklassen. För att vinna matchen måste Dern undvika utdragna strikingdueller med Cooper. Hon bör pressa motståndaren bakåt, pressa henne mot buren, clincha och söka nedtagningar. Får hon fighten till marken vinner hon sannolikt. I annat fall måste hon åtminstone stänga ned Coopers boxning genom att sätta hård press och göra det till en ’grinder’.

Coopers väg till seger bygger på implementering av hennes striking. Att använda sin jabb och röra på fötterna. Att inte fastna med ryggen mot buren och att inte hamna på marken. Cooper är mer atletisk och troligen även starkare, vilket kan ställa till det för Dern om hon försöker clincha. Kan Cooper är en betydligt mer kompetent striker och kan hon hålla det stående, vilket inte är någon omöjlighet, har hon goda chanser att skrälla. Jag tror att Dern tar hem detta och det ger ett odds på 1.33 hos Betfair.

RYGGA BETTET

135 lbs.: Brian Kelleher (2.90) vs. John Lineker (1.38) LeoVegas

Brian Kelleher (19-8) är en 31-årig amerikan som kom till UFC relativt sent i karriären. Han har ett UFC-record på 3-1 och i sin senaste fight besegrade han f.d. mästaren Renan Barao. Kelleher är en wellrounded och erfaren fighter som brukar bjuda på aggressivitet och högt tempo. Av hans 19 vinster har 15 kommit via avslut – 7 KO och 8 submissions.

John Lineker (30-8) är en 27-årig brasse som har hunnit gå hela 38 mma-matcher. Han tävlade tidigare i flugvikt men upprepade viktmissar ledde till att han tvingades kliva upp till bantamvikt. Han har ett UFC-record på 11-3 och i hans senaste match besegrade han Marlon Vera. Dessförinnan förlorade han mot mästaren T.J. Dillashaw.

Lineker är en liten och mycket kompakt fighter. Han är kort för viktklassen men hans stil kompenserar till viss del för hans storlek. Han är en otroligt aggressiv striker som gillar att plöja rakt fram, stalka sin motståndare och avlossa bomber. Han är inte särskilt teknisk men han har brutal KO-kraft och en haka av stål. Han har bra nedtagningsförsvar och bra slagvariation – han varierar tex bra mellan huvud och kropp.

Lineker kommer vilja pressa sin motståndare och definitivt hålla det stående, gärna på boxningsdistans. Hans press är svår att hantera och det gäller att röra på fötterna för att inte fastna i Linekers ’missilregn’. Kelleher har inte samma slagkraft som brassen och han jobbar med hög volym och mer variation – det är så han applicerar sin press. Han bör försöka hota med nedtagningar och söka clinch för att tvinga Lineker att jobba hårt. Hans muskulösa kroppsbyggnad gör att han troligen kommer tröttna före Kelleher om det blir en ’grinder’. Detta är ett tufft test för Kelleher och för att ta hem ett domslut i Brasilien krävs att han vinner mycket klart. Jag satsar mina pengar på Lineker. Han är ett litet monster med stål i nävarna. Lineker som vinnare till odds – 1.38 LeoVegas.

RYGGA BETTET

185 lbs.: Vitor Belfort (3.15) vs. Lyoto Machida (1.33) Mobilebet

Lyoto Machida (23-8) är utan tvekan i slutet av sin karriär. Hans karatestil gav honom många år av framgång i UFC. Hans explosivitet, precision och fina fotarbete gjorde honom till mästare och en mycket fruktad motståndare. Det var dock några år sedan och den nu 40-årige (den 30 maj) Machida är inte längre samme fighter. Han är fortfarande en stabil ’counter striker’ med fint fotarbete. Tidigare var han snabbare och mer explosiv vilket gjorde varje attack till en potentiell ”fight ender”. I sin återkomst till oktagonen i höstas (från dopningsavstängning) blev han brutalt knockad av Derek Brunson. Han lyckades emellertid revanschera sig genom att besegra den hypade Eryk Anders via domslut i vintras.

Vitor Belfort (26-13) har hunnit bli 41 år gammal och är en skugga av sitt forna jag. Han är otroligt erfaren och har sett det mesta man över huvud taget kan ställas inför i en oktagon. Precis som Machida är han en counter puncher som utgår från southpaw. Tidigare var han känd som en mycket explosiv och aggressiv striker – hans blitz var särskilt fruktad. Sedan USADAS intåg och förbudet av TRT är han inte längre samme fighter. Han har på senare år blivit en kalkylerad kontringsfighter.

I denna matchen måste han skära av buren och stänga avståndet för att komma åt Machida. Trots sina 41 år har han hyfsat snabba händer men för att kunna utnyttja det måste han få tag på ”The Dragon”. Machida kommer göra vad han alltid gör. Han kommer cirkla på utsidan, skicka iväg precisa sparkar och hålla sig utom boxningsdistans. Han kommer använda sitt fina fotarbete och när tillfälle ges kommer han kliva in och attackera med sin fina vänster. Belfort har länge talat om pension och att detta sannolikt är hans sista match. Åtminstone den sista i UFC. Det finns egentligen inte mycket som talar för Belfort i den här matchen. Machidas något tveksamma haka skulle möjligen kunna ge Belfort en livlina. Jag tror dock att Machida prickskjuter sig fram till en stabil poängseger. Odds – 1.33 Mobilebet.

RYGGA BETTET

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *