in

UFC 224 : Skräll på huvudkortet

Skräll på huvudkortet – UFC 224

115 lbs.: Amanda Cooper (3.25) vs. Mackenzie Dern (1.33) Betfair

Mackenzie Dern (6-0) är en mycket hypad ung fighter som tack vare sin exceptionella grappling har goda framtidsutsikter. UFC ser henne som en potentiell stjärna och behandlar henne därefter. Dern besegrade i sin UFC-debut Ashley Yoder via ett något turligt domslut. Hon visade samtidigt upp ett flertal stora luckor i sitt game. Hennes ’stand up’ och hennes brottning håller inte UFC-nivå och hon bör skatta sig lycklig som fick med sig domslutet mot Yoder. Hon ställs nu mot en atletisk och fysiskt stark striker. Dern är inte särskilt fysiskt begåvad – hon skulle behöva förbättra sin fysik – och det är tveksamt om hon har vad som krävs för att ta ned Cooper på marken. UFC gör åtminstone sitt allra bästa för att ge Dern fördelaktigt motstånd. Det är ingen slump att Cooper valdes. Hon är relativt oerfaren och alla hennes förluster (3 stycken) har kommit via submission. UFC hoppas alltså på att Dern ska ge Cooper hennes fjärde submissionförlust. Men för att det ska ske så måste hon som sagt ta ned Cooper på marken.

Amanda Cooper (4-3) är som nämndes ovan en striker. Hon har bakgrund inom amatörboxning och har bra handteknik. Detta kombinerat med hennes fysiska styrka gör henne svår att handskas med. Cooper är precis som Dern en fighter i början av sin mma-karriär och även hon har luckor i sitt game. Det är dock mycket tveksamt om Dern har vad som krävs för att utnyttja dessa. Tidigare har Cooper varit villig att grapplas med motståndare med betydligt bättre markgame. Förhoppningsvis har hon lärt sig läxan och satsar på att fokusera på sina styrkor istället.

Matchen är en striker vs. grappler. Om Dern lyckas etablera kontroll på marken har hon goda chanser att ta hem detta. Hennes brottning var verkligen inte bra i hennes senaste fight och hon kan inte ha hunnit åtgärda detta på två månader. Om Cooper kan hålla detta stående vinner hon troligen. Hennes striking är ett par nivåer bättre än Derns och det bör vara tillräckligt.

Jag tror att vi skulle kunna få se en skräll här. Cooper ger ett odds på 3.25 gånger pengarna. Det är ett intressant odds sett till förutsättningarna. UFC har gått all in på att Dern (som är brasilianska uppvuxen i USA) ska leverera inför hemmapubliken i Rio de Janeiro. Det innebär att hon får mycket medial uppmärksamhet men också en hel del förväntningar. För en 25-årig nykomling i UFC kan detta vara svårt att hantera. I synnerhet om nykomlingen redan tidigare har haft lite problem med såväl fokus som disciplin. Cooper å andra sidan flyger under radarn och kan fokusera enbart på matchen och på hur hon ska undvika att bli nedtagen.

Sammantaget finns det alltså en hel del faktorer som talar för att Mackenzie Derns hype kommer att bromsas upp av Amanda Cooper. Till 3.25 gånger pengarna hos Betfair är det ett spel jag är beredd att investera i.

RYGGA BETTET

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *