in

UFC Chile: Speltips och analys – huvudkortet

170 lbs.: Demian Maia (4.70) vs. Kamaru Usman (1.18) Unibet

Demian Maia (25-8) har hunnit bli 40 år och mäter 185 cm. Han är en mycket erfaren fighter med ett UFC-record på otroliga 19-8 – han gör alltså sin 28:e UFC-fight på lördag. Han kommer från två raka förluster, mot Tyron Woodley och Colby Covington.

Kamaru Usman (12-1) är 31 år och 183 cm lång. Han har ett UFC-record på 7-0 och i hans senaste fight besegrade han Emil Meek. Usman skulle egentligen ha mött Santiago Ponzinibbio men argentinaren skadade sig och därför hoppar Demian Maia in på kort varsel.

Maia är onekligen en erfaren och duktig fighter. Hans grappling håller absolut världsklass och om han lyckas ta ned sin motståndare är han livsfarlig. Han kommer dock från två raka förluster mot duktiga brottare och det talar för att Usman har goda chanser att stoppa nedtagningar. Mot Covington såg han inte bra ut. Hans striking imponerade inte och han verkade sakna lite fokus – han verkade inte riktigt vilja vara i oktagonen. Sedan dess har han talat om att han snart kommer gå i pension och det brukar innebära att motivationen inte längre är optimal. Det är farligt mot ett monster som Usman. En stor och mycket stark – atletisk och explosiv – brottare med rejält förbättrad boxning. Usman är aningen oerfaren men det finns ingen anledning till att han inte skulle kunna upprepa vad Woodley och Covington gjorde mot Maia. Usman är en betydligt mer kompetent och farlig striker än Covington och lägg till det faktum att Maia tar matchen på fyra veckors varsel så ser det inte ljust ut för veteranen. Detta kan bara sluta på ett sätt. Kamaru Usman som vinnare – odds  1.18 Unibet


115 lbs.: Alexa Grasso (4.75) vs. Tatiana Suarez (1.19) betsafe

Alexa Grasso (10-1) är 24 år ung och mäter 165 cm – reach 167,5 cm. Hon har ett record på 2-1 i UFC och besegrade senast kanadensiskan Randa Markos. Grasso har boxats sedan barndomen och har mycket fin striking. Hon har fin teknik och jobbar dessutom med hög intensitet och slagvolym. Hon har okej brottning och en hyfsad guard. I matchen mot Markos, som har bra brottning, visade Grasso på framsteg i sin egen brottning.

Tatiana Suarez (6-0) är 27 år gammal och 165 cm lång – reach 170 cm. Hon tog sig till UFC genom att vinna The Ultimate Fighter 23. Hon är i grunden en mycket kompetent brottare som har tävlat på världsnivå och vunnit dubbla brons i VM. Hon är alltså på en helt annan nivå än flertalet duktiga mma-brottare. Suarez har bra grappling som hon integrerar effektivt med sin starka brottning. Sammantaget gör det henne till en sorts kvinnlig version av Khabib Nurmagomedov. När hon väl får ned motståndaren på marken är hennes toppgame en mardröm. Hennes striking är väldigt basic men hon har en skaplig jabb som hon använder frekvent. Hela hennes game syftar till att stänga avstånd och gå för nedtagning.

Grasso kommer självfallet vilja hålla detta stående. Hennes fina boxning och starka clinch kan hjälpa henne försvara till viss del. I längden kommer hon få det svårt och hon hamnar garanterat på marken. Det är tveksamt om har vad som krävs för att submitta Suarez från rygg. Troligen kommer amerikanskans utmärkta brottning och tunga toppgame avgöra det hela. Suarez som vinnare – odds 1.19 betsafe.


205 lbs.: Jared Cannonier (2.87) vs. Dominick Reyes (1.40) Betfair

Jared Cannonier (10-3) är 34 år och 180 cm lång. Han har ett UFC-record på 3-3 och förlorade i sin senaste match mot Jan Blachowicz. Cannonier tävlade tidigare i tungvikt men hans storlek var ett hinder och han kommer mer till sin rätt i 205 lbs. Han är en atletisk och explosiv fighter med bra slagkraft och ett bra strikinggame. Hans brottning och grappling har vi inte sett särskilt mycket av men det vi har sett har inte direkt imponerat.

Dominick Reyes (8-0) är 28 år gammal och hela 193 cm lång. Han ses som en stor talang och har 2-0 i UFC men han har hittills ställts mot mycket mediokert motstånd. Han är en lång och mycket kraftfull southpaw-fighter. Han har hyfsad teknik och bra kraft i samtliga tekniker. Han har dessutom visat prov på fin offensiv grappling.

Detta är ett rejält steg uppåt i kvalitet på motstånd för den unge talangen. Cannonier är hyfsat erfaren och dessutom tuff. Han är kort för viktklassen men är van vid att ställas mot längre motståndare. Han har bra fotarbete och fina kontringar. Han har som sagt även KO-kraft. Det gäller alltså för Reyes att vara på sin vakt.

Reyes bör försöka hålla fighten på sparkdistans och använda sin långa räckvidd. Om han hittar öppningar på takedowns kan det vara ett bra alternativ. Hans storlek och fina grappling ger honom ett övertag på marken. Det kan vara klokt att utnyttja. Även om han inte skulle lyckas ta ned Cannonier så är hotet om nedtagning viktigt för att störa hans fina striking. Detta är en svårtippad match men vi ger nog ändå ett visst övertag till Reyes tack vare fysik och momentum. Reyes som vinnare – odds 1.40 Betfair.


135 lbs.: Guido Cannetti (2.25) vs. Diego Rivas (1.60) LeoVegas

Guido Cannetti (7-4) är 38 år och 168 cm lång. Han har ett record på 1-2 i UFC och hade ett ofrivilligt break från 2015 till 2018. I sin senaste fight, i januari i år, förlorade han mot sydkoreanen Kyung Ho Kang. Av Cannettis 7 vinster har 3 kommit via KO och 3 via submission.

Diego Rivas (7-1) är 26 år och 173 cm lång. Han har ett UFC-record på 2-1 och kommer senast från en förlust mot Jose ”Teco” Quinonez.

Både Rivas och Cannetti deltog i första säsongen av TUF Latin America. Argentinaren Cannetti är en riktig tuffing. Han är en striker med aggressiv stil och stort hjärta. Han är orädd och stundtals väldigt riskbenägen. Tyvärr har han inte tillräckligt bra haka för att ta så stora risker som han tar. Det är underhållande att se på men inte särskilt taktisk fighting. Chilenaren Rivas är en hyfsat wellrounded fighter. Han är atletisk och kraftfull. Han har inga uppenbara svagheter utan är ganska komplett. Rivas är lite smartare än Cannetti i buren och brukar hålla sig till sin gameplan. Om han kan undvika vilda slagväxlingar med argentinaren så har han mycket goda chanser att ta hem detta. Han bör kunna ta ned Cannetti och kontrollera från topp. Men med två hetlevrade herrar och en stark nationsrivalitet kan detta mycket väl bli ett vilt brawl. Blir det inte det så vinner Rivas – odds 1.60 LeoVegas.


125 lbs.: Veronica Macedo (3.45) vs. Andrea Lee (1.28) Mobilebet

Veronica Macedo (5-1-1) är endast 22 år gammal och 163 cm lång. I sin UFC-debut förlorade hon mot Ashlee Evans-Smith. Hon är ursprungligen från Venezuela och har en bakgrund inom karate, taekwondo och bjj. Macedo gick hela sju (7) matcher 2016 men sedan dess har hon inte gått match. Hon var aningen för liten för bantamvikt och går nu istället ner till flugvikt.

Andrea Lee (8-2) är 29 år gammal och mäter 170 cm. Hon gör sin debut i UFC och är f.d. kickboxare. Hon är en hyfsat wellrounded fighter. Hon är aggressiv, kraftfull och har stark clinch med mycket bra knän.

Macedo har bra fotarbete och snabba fötter. Hon har mycket fina sparkar men behöver utveckla sin boxning. Hon har solid grappling men behöver förbättra sin brottning. I den här matchen kommer vi troligen få se en hel del striking. En Tarkwondo-fighter mot en Muay Thai-striker. Detta kan bli riktigt intressant. Lee är den betydligt mer erfarna fightern och trots att detta är hennes UFC-debut är hon storfavorit hos oddssättarna. Jag måste erkänna att jag har dålig koll på dessa damer och det begränsade videoutbudet från deras matcher gör det svårt att bedöma förutsättningarna. Därför får jag förlita mig till experterna och de tror på amerikanskan. Lee som vinnare – odds 1.28 Mobilebet.


170 lbs.: Chad Laprise (2.60) vs. Vicente Luque (1.45) Unibet

Chad Laprise (14-2) är 31 år gammal och 178 cm lång. Han har ett record på 6-2 i UFC och står just nu på tre raka vinster. Dessa har dock kommit mot ganska risigt motstånd. I sin senaste match besegrade han Galore Bofando via TKO i första ronden. Av hans 14 vinster har 7 kommit via KO och 1 via submission.

Vicente Luque (12-6-1) är 26 år gammal och mäter 180 cm. Han har ett UFC-record på 5-2 och vann i sin senaste match mot Niko Price. Luque har ställts mot något tuffare motstånd än Laprise. Han har ursprungligen sin bakgrund inom Thaiboxning och kickboxning innan han som tonåring började träna bjj. Idag är han en wellrounded fighter. Han är offensiv med bra striking och rejäl slagkraft. Han har dessutom solid grappling. Av hans 12 vinster är 5 KO och 6 submissions.

Bägge dessa herrar tog sig till UFC via The Ultimate Fighter. Luque åkte ut i semi medan Laprise vann The Ultimate Fighter: Nations genom att besegra Olivier Aubin-Mercier i finalen. Laprise är en tekniskt duktig striker med fint fotarbete. Han har en fin jabb och effektiva kombinationer. Även om han primärt är känd som en striker så har Laprise bra grappling och hyfsad brottning. Detta är alltså två wellrounded fighters, med snarlikt ’skill set’, som ställs mot varandra. Jag tror att vi kommer få se en stående fight och det kan mycket väl ta slut i förtid då båda har kraft nog att stoppa motståndaren. Jag tror att Luque har lite fler verktyg och han tar hem detta – odds 1.45 Unibet.


Se alla MMA speltips här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *