in

UFC Fight Night 124 – Huvudkortets bettinganalys

UFC Fight Night 124 – huvudkort

Söndagen den 14 januari besöker UFC Scottrade Center i St. Louis. För att vara en Fight Night-gala bjuder den på ett riktigt trevligt matchkort. Inte minst för oss spelare finns det en del intressanta matcher. Nedan går vi igenom matcherna på huvudkortet, men håll utkik på MMABetz de kommande dagarna då det kommer att bjudas på intressanta speltips från underkortet.

155 lbs.: Jeremy Stephens (2.42) vs. DooHo Choi (1.62) Betfair

Jeremy Stephens (26-14)
31 år
175 cm – reach: 180 cm

Stephens är en mycket erfaren fighter med hela 40 matcher på sitt record. Av hans 26 vinster har 16 kommit via KO och 3 via submission. Han brottades under sin uppväxt och i high school. Han gjorde sin första mma-match 2005 och debuterade i UFC redan 2007 – han har gått hela 27 matcher i UFC (!). Han har gått 5-5 i sina 10 senaste matcher i UFC, men förlusterna har bl.a. kommit mot fighters som Cub Swanson, Max Holloway, Frankie Edgar. I sin senaste match tog han en klar seger mot Gilbert Melendez.

DooHo Choi (14-2)
26 år
178 cm – reach: 178 cm

Choi är en mycket talangfull sydkoreansk striker. Han har 11 KO och 1 submission på 14 vinster. Han gjorde professionell debut 2009 och signades av UFC 2013. Det kom dock att dröja till november 2014 innan han debuterade i organisationen. Han har ett facit på 3-1 i UFC och hade samlat ihop 3 raka vinster via avslut innan han i sin senaste fight (december 2016) förlorade mot Cub Swanson i en fullständigt fantastisk match.

Matchning:
Detta är en spännande drabbning mellan två orädda och hårdslående strikers. Det är en mycket erfaren amerikan mot en giftig Sydkoreansk yngling. Det kommer att bli en stående drabbning och mycket talar för att det kan bli underhållande. Stephens har som sagt erfarenhet och slagkraft på sin sida. Choi däremot har teknik och ungdom på sin sida. Även Choi har kraft i sina slag och kan göra rejäl skada om han träffar. Frågan är om Choi lyckas använda sin snabbhet, sitt fotarbete och förmåga att kontrollera avståndet i 5 ronder utan att bli rejält träffad. Stephens, som tenderar att vandra framåt och avlossa hårda tekniker, har visat viss taktisk mognad på sistone. Det gör detta till en än mer spännande drabbning. Jag ger Stephens – pga erfarenhet, taktisk utveckling och bra cardio – ett litet övertag i denna match. Det räcker till en domslutsvinst till oddset – 2.42 Betfair

Jeremy Stephens (2.42) vs. DooHo Choi (1.62)

 • ODDS: Jeremy Stephens domslutsvinst till oddset - 2.42
 • MOTIVERING: Erfarenhet och bättre cardio
 • 100% välkomstbonus upp till 1000kr

185 lbs.: Vitor Belfort (2.85) vs. Uriah Hall (1.42) Betsafe

Vitor Belfort (26-13)
40 år
183 cm – reach: 188 cm (southpaw)

Belfort är en veteran i ordets sanna betydelse. Han gjorde mma-debut 1996 och blott några månader senare anslöt han till UFC. Under sin långa karriär har han bl.a. tävlat i Pride, Strikeforce, Cage Rage, Affliction och under olika omgångar i UFC. Av hans 26 vinster är 18 KO och 3 submissions. Han har bara vunnit en av sina fyra senaste matcher och det var ett tveksamt domslut på hemmaplan i Rio de Janeiro.

Uriah Hall (14-8)
33 år
183 cm – reach: 201 cm

Hall gjorde professionell debut 2005 men därefter hade han ett uppehåll till 2009 innan han återupptog fighting. Han tog sig in i UFC genom att komma tvåa i TUF 17. Hall var en mycket stor talang som inte har lyckats motsvara förväntningarna på honom. Han har flera gånger varit nära att bli cuttad av UFC. Han har ett record på 6-6 i UFC och vann senast via KO mot Krzysztof Jotko – han var dock rejält illa ute i första ronden men lyckades överleva ronden.

Matchning:
Detta är ytterligare en intressant match mellan två erfarna och duktiga strikers. Belfort har tydligt passerat sitt prime, men har mycket stor erfarenhet och är fortfarande farlig i inledningen av matcher. Hall är en mycket explosiv och giftig striker med hårda slag och blixtsnabba sparkar. Han har dessutom svagt psyke, dåligt nedtagningsförsvar och bristfällig cardio. Tur för honom att Vitor inte har tillräckligt explosiv brottning för att ta ned matchen på marken. Hall kan på en bra dag hota flertalet i toppen av 185 lbs. En mindre bra dag kan han förlora mot alla på topp 40 i viktklassen. Han är alltså väldigt ojämn.

Det är en av anledningarna till att detta är en svårtippad match. Hall brukar ha svårt när han blir pressad bakåt. Hans fina striking kräver utrymme och att han kommer in i sin rytm. På senare tid har Belfort blivit en mer och mer kontringsorienterad fighter. Inte heller har han tillräckligt stark brottning för att kunna sätta press på Hall. I en renodlad strikingmatch, vilket jag förväntar mig, ger jag Hall ett övertag pga snabbhet och explosivitet. Förr eller senare träffar han och då är det slut.
Uriah Hall som vinnare – odds 1.42 Betsafe

Vitor Belfort (2.85) vs. Uriah Hall (1.42)

 • Speltips: Uriah Hall som vinnare för 1,42
 • MOTIVERING: Uriah är snabbare och bättre explosivitet
 • Conor McGregors sponsor. Dubbla din första insättning upp till 2000kr

125 lbs.: Jessica-Rose Clark (1.73) vs. Paige VanZant (2.10) Leo Vegas

Jessica-Rose Clark (8-4)
30 år
165 cm – reach: 170 cm southpaw

Clark är primärt en stående fighter – en kickboxningsorienterad fighter med ett hyfsat aggressivt markgame. Hon är en skaplig counter striker och kommer i denna match att ha ca 5 cm övertag i räckvidd. I sin UFC-debut besegrade hon Bec Rawlings i en fight hon tog på kort varsel. “Jessy Jess” missade vikten i matchen mot Rawlings. Det var förvisso på kort varsel men hon har haft problem med vikten även tidigare när hon tävlade i 135 lbs.

Paige VanZant (7-3)
23 år
163 cm – reach: 165 cm

VanZant är en aggressiv fighter med ett pressorienterat game – likt många fighters från Team Alpha Male (hon har numera flyttat hem till Oregon). Från distans använder hon gärna raka slag och ‘high kicks’. Men hon pressar helst framåt och söker clinch. Hon är en väldigt fysisk fighter som gärna använder knän och armbågar. Hon har ett UFC-record på 4-2. Hennes förluster har kommit mot Rose Namajunas och nu senast mot Michelle Waterson – dvs två mycket kompetenta fighters.

Matchning:
VanZant är en hypad och samtidigt hårt kritiserad fighter. Många har kritiserat henne för att hon enligt deras åsikt favoriseras av UFC. Kritiken är inte ogrundad men bör kanske snarare riktas mot UFC. Hur som helst så är VanZant en talangfull ung fighter. Hon är väldigt tuff och ger inte upp i första taget. Hon behöver dock utveckla sitt ‘over all’ game då hon är en aning endimensionell. När hennes offensiva pressgame inte fungerar har hon begränsad förmåga att anpassa sitt game. Clark kommer sannolikt att ha ett storleksövertag i den här fighten. Hon har tävlat i 135 lbs. medan VanZant kliver upp från 115 lbs. Detta kan bli en utmaning för VanZant som gärna söker clinch. Clark kommer eventuellt att ha ett litet övertag i det stående – hon har även 5 cm längre räckvidd. Frågan är om det räcker mot den energiska och intensiva VanZant. Det tror inte jag. Amerikanskan kommer att sätta ett högt tempo och med tanke på att Clark har en tuffare bantning kommer det att betala sig i längden. Det slutar med en domslutsvinst för VanZant – odds 2.10 Leo Vegas

Jessica-Rose Clark (1.73) vs. Paige VanZant (2.10)

 • ODDS: Van Zant vinner till oddset 2.10
 • MOTIVERING: Mer engergisk Van Zant, jobbig viktcut för Clark
 • 250kr Gratisspel på Leo Vegas, testa!

170 lbs.: Emil Meek (4.55) vs. Kamaru Usman (1.20) Betsafe

Emil Meek (9-2-1)
29 år
180 cm – reach: 189 cm

Emil Meek är en well-rounded och aggressiv fighter. Han är atletisk, stark och kraftfull. Av Meeks 9 vinster har 7 kommit via KO och 1 via submission. Han har skaplig stand up, men är inte någon särskilt teknisk fighter utan förlitar sig snarare på aggressivitet och fysik – vilket har visat sig vara en farlig kombination.

Kamaru Usman (11-1)
30 år
183 cm – reach: 193 cm (switch stance – främst ortodox)

Usman gjorde professionell debut 2012 och tog sig in i UFC genom att vinna TUF 21. Han har en imponerande vinstsvit på 10 raka vinster. I sin senaste match KO:ade han Sergio Moraes. Usman är i grunden en mycket duktig brottare – kanske den bäste i welterviktdivisionen. Han är stor, stark och tar ner sina motståndare i stort sett när han vill. När han får toppkontroll är han otroligt svår att komma loss från. Usman byter gärna stance, för att förvirra och öppna för hans ‘single leg’. Han har på senare tid utvecklat sin boxning och har bl.a. en fin jabb. Tack vare sin förbättrade striking har han även förbättrat sin förmåga att sätta upp sina nedtagningar. Det ständiga hotet om nedtagningar är en mardröm även för giftiga strikers.

Matchning:
“Valhalla” är en tuffing och det är modigt av honom att ta den här fighten. Många welterviktare, flertalet på topp 10, har tackat nej till att möta “The Nigerian Nightmare”. Meek behöver sätta press på Usman och inte låta honom föra fighten. Han bör använda sin explosiva striking för att straffa sin motståndare – få denne att tveka. Om Usman tillåts komma in i press är det bara en tidsfråga innan Meek befinner sig på rygg med Usman över sig och nigerianens toppkontroll är läskig. Tyvärr för Meek så blev han nedtagen flera gånger i UFC-debuten mot Jordan Mein. Det är illavarslande då Usman är en oändligt mycket bättre brottare än Mein och hans toppkontroll är en veritabel mardröm. En muskulös och explosiv fighter som Meek kommer sannolikt att ta slut efter 2-3 minuters grappling med Usman. Därefter kommer Usman att plocka hem en säker seger. En tidig hård träff är Meeks chans men sannolikheten för detta är dessvärre mycket liten.
Usman som vinnare – odds 1.20 hos Betsafe.

Emil Meek (4.55) vs. Kamaru Usman (1.20)

 • Speltips: Kamaru Usman vinner enkelt till 1.20
 • MOTIVERING: Usman är bättre överallt, given vinnare
 • Conor McGregors sponsor. Dubbla din första insättning upp till 2000kr

________________________________________

Text: Frasse

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *