Colby Covington

Colby “Chaos” Covington

Colby Covington, 31, är en amerikansk MMA-fighter som tävlar i UFC:s welterviktsdivision. Han har tidigare innehaft organisationens interimtitel i weltervikt. Covington innehar rekordet för högst antal slag som landats i en match inom UFC, med hela 541. Covington föddes i Clovis i Kalifornien och förutom MMA:n har han ägnat sig åt brottning och professionell wrestling.

Tidig karriär

Innan Covington började ägna sig åt MMA tävlade han i brottning på amatörnivå. Bland annat vann han delstatsmästerskapet i sin viktklass 2006. Och 2013 utsågs han till världsmästare i grappling av organisationen FILA.

Covington gjorde sin professionella MMA-debut den elfte februari 2012 i en match mot Chris Ensley på Midtown Throwdown 3. Covington tog hem matchen redan i första ronden, efter en minut och tjugoen sekunder, när han vann via submission på grund av en knäskada.

Han fortsatte att tävla i olika promotioner Florida och där vann han ytterligare fyra matcher i följd. Tre av matcherna vann han via submission och två via enhälligt domslut. När han kom till UFC var det med ett record på 5–0.

UFC

Covington gjorde sin UFC-debut den 23:e augusti 2014 på UFC Fight Night: Bisping vs. Le. Han ställdes då mot Anying Wang. Efter fyra minuter och femtio sekunder var det över. Covington vann via teknisk knockout på grund av slag.

Därefter följde en vinstsvit på två segrar som avbröts av en förlust mot Warlley Alves. Efter det åstadkom Covington en betydligt längre vinstsvit på sju vinster. Efter att ha samlat på sig ett record på 13–1 fick Covington äntligen en titelchans. På UFC 225 gick Covington en match mot Rafael dos Anjos. Covington vann matchen via enhälligt domslut och blev därmed interim-mästare i weltervikt. Senare hade inte Covinton tillfälle att försvara sin titel och blev därför av med den.

Hans senaste match var mot Kamaru Usman som handlade om titeln i weltervikt. I den femte ronden förlorade Covington via teknisk knockout. Trots förlusten fick han en Fight of the Night-bonus för sin insats.

Professionell wrestling

Under 2017 sågs Covington på Impact wrestling och Bound for Glory, tillsammans med andra medlemmar från American Top Team. 2018 deltog han även i WrestlePro och ställdes mot TyQuil Woodley, en karaktär baserad på MMA-utövaren Tyron Woodley. I wrestlingmatcherna spelade Covington en skurk.

Colby Covingtons nuvarande MMA-record är på 15–2, varav tio av vinsterna har varit i UFC. Två av matcherna har han vunnit via knockout, fem via submission och åtta via domslut. Just nu är han på andra plats i UFCs officiella welterviktsrankning.

Colby Covington

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/