UFC Fight Island 4: Holly Holm vs. Irene Aldana

Speltips: Holly Holm vs. Irene Aldana

 • Spelstopp: 2020-10-04 05:00
 • Odds Spelat: 2020-09-30
 • Match: Holly Holm vs. Irene Aldana
 • Spel: Holly Holm vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • VINST
1.83

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-10-01 10:10

Ännu en vecka, ännu en UFC-gala. Organisationen har återvänt till ‘Fight Island’ och efter den avklarade PPV-galan är det dags för Holly Holm och Irene Aldana att få strålkastarljusen över sig. 

Bakgrund

Holm har kommit att bli ett av de mest etablerade kvinnliga utövarna i organisationen och har ställts mot de flesta tunga namnen, inklusive sex stycken nuvarande eller tidigare mästarinnor. Ytterligare två motståndare har utmanat om ett UFC-bälte.

Den professionella MMA-debuten ägde rum 2011 och den tidigare boxningsmästarinnan erbjöds kontrakt med UFC fyra år senare, som obesegrad ‘fighter’. Efter två raka segrar erbjöds Holm en titelmatch mot den dåvarande bantamviktsdrottningen Ronda Rousey, som besegrades via avslut.

Sedan dess har Holm tagit hem tre segrar på åtta försök. Samtliga förluster kom dock mot nuvarande eller tidigare mästarinnor, i UFC. Senast kommer amerikanskan från en vinst över Raquel Pennington.

Mexikos Aldana genomförde din proffsdebut året efter Holm och gick tio matcher hos de mindre organisationerna, innan hon tog steget över till UFC. Åtta drabbningar har hunnits med sedan dess och mexikanskan har tagit hem segern i fem av dessa. Två av vinsterna kom via avslut och två av förlusterna kom via delat avslut. Den tredje förlusten kom via enhälligt domslut.

Aldana har blivit avslutad två gånger via slag utanför UFC.

Matchbild

Två ‘fighters’ som traditionellt uppskattar en stående drabbning.

Holm är flerfaldig världsmästarinna i boxning och det är därför inte konstigt att boxningen också utgör henens huvuddisciplin inom MMA-sporten. Dock har hon även implementerat olika sparkar på ett väldigt fint vis, sedan övergången till MMA.

Rent tekniskt har Holm ett övertag på de flesta i de stående disciplinerna. Många av de tidigare förlusterna har kommit som ett resultat av antingen ett stort fysiskt övertag hos motståndarna, eller att opponenten har varit starkare i ‘grappling’-situationer.

Holm är ganska mycket äldre än sin motståndare, men ålder har än så länge inte varit en faktor för den tidigare bantamviktsmästarinnan.

Amerikanskan är tillräckligt stark och tekniskt för att ta ner sina motståndare till marken. Väl där trycker hon ner motparten, eller ställer sig upp igen. Några offensiva försök till att avsluta motståndaren på marken lär vi inte få se.

Aldanas boxning är något överskattad, enligt min mening. Mexikanskan är bra på att undvika slag och bra på att pricka motståndare, som primärt sysslat med andra discipliner än stående ‘fighting’.  När mexikanskan avslutade Ketlen Vieira i sin senast match, hade brasilianskan släppt sin gard helt sedan en tid tillbaka. En chans Aldana troligen inte kommer få när hon ställs mot Holm.

Mexikanskan cirkulerar ofta kring sina motståndare och använder sig av bensparkar för att sakta ner dessa.  Aldana är något längre än helgens motståndare, men Holm har faktiskt ett knappt räckviddsövertag på mexikanskan. Trettiotvååringen är helt okej på marken och har tillräckligt bra BJJ för att undvika ‘submissions’, eller själv fånga en utmattad eller omskakad motståndare i en. Att Aldana själv skulle söka en kamp på kanvasen är däremot inte särskilt troligt.

Jag misstänker att vi kommer få se en huvudsakligen stående match mellan två ‘strikers’. Holm har det tekniska övertaget och har större erfarenhet av drabbningar på fem ronder. Amerikanskan är duktig på att plocka hem jämna ronder genom en sen ‘striking’-offensiv eller nedtagning.  Utifrån min bedömning är de båda relativt jämna i fysisk styrka, så den faktorn bör inte påverka matchbilden,  i någon större utsträckning.

Tre faktorer som talar för Holly Holm

 • Har endast förlorat mot mästarinnor
 • Större erfarenhet av toppmotstånd
 • Den bättre boxaren

Tre faktorer som talar för Irene Aldana

 • Avslutade sin senaste motståndare
 • Har inte förlorat övertygande sedan 2016
 • Sex år yngre än sin motståndare

Slutsats

Amerikanskan är, enligt mig, snäppet bättre i de flesta avseenden. Holly Holm vinner matchen 1.83 gånger instasen tillbaka.

Holly Holm vinner - 1.83
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPP TIPSTER MATCH/EVENT SPELTIPS ODDS UTFALL
14 Feb 00:00 Filip Kosovac Kamaru Usman vs Gilbert Burns UFC 258 Kamaru Usman
1,42
Betsson