UFC 248: Utmanaren Yoel Romero kommer besegra mästaren Israel Adesanya

Speltips: Israel Adesanya vs. Yoel Romero

 • Spelstopp: 2020-03-08 06:00
 • Odds Spelat: 2020-03-07
 • Match: Israel Adesanya vs. Yoel Romero
 • Spel: Yoel Romero vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • FÖRLUST
3.15

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-03-07 1:29

Natten till söndag kommer världens största MMA-organisation återigen bege sig till Las Vegas, för en numrerad UFC-gala. I huvudmatchen kommer Israel Adesanya försvara sitt mellanviktsbälte mot den ständigt farliga Yoel Romero.

Yoel Romero

Den 42-åriga Kubanen Romero har gått förlorande ur tre av hans senaste fyra matcher, men UFC anser ändå att den olympiska silvermedaljören har gjort sig förtjänt av en titelchans. Två av dess förluster kom mot divisionen tidigare mästare, Robert Whittaker, varav en av matcherna slutade i delat domslut. Senast kommer Romero från en förlust mot den obesegrade brasilianarna Paulo Costa. Kubanen var den första motståndaren, av tretton, som Costa inte lyckades avsluta.

Trots sina olympiska brottarmeriter får vi sällan ta del av Romeros kunskaper, gällande detta, inne i buren.  Kubanen föredrar att hålla matcherna stående, vilket så ofta blir fallet, eftersom motståndarna ogärna försöker sig på egna nedtagningar mot 42-åringen.

Romero har i regel en avvaktande strategi inne i oktogonen och ger tidvis sken av att vara helt fysiskt utmattad. Kubanen har dock förmågan att avluta sina motståndare via slag, från matchens första minut, ända in till den sista. Romero kan explodera genom att pressa framåt eller genom att svara på motståndarens press. Kubanens sex senaste vinster, via avslut, har kommit i matchens tredje rond. En trolig anledning till varför Romero inte vill brottas, inne i buren, är på grund av att ‘grappling’ är väldigt utmattande och att Kubanen då skulle förlora mycket av sin explosivitet.

Romeros enklaste väg till seger, enligt undertecknad, är att köra på sin vanliga strategi i så stor uträckning som möjligt. Kubanen kan låta Adesanya föra matchen och han kan även låta nigerianen ta hem en rond eller två. 42-åringen bör hitta sina tillfällen att explodera, samt söka avslutet. Även om han inte hittar avslutet kan han mycket väl stjäla ronder genom att tillfoga synliga skador på Adesnya, eller få in en ‘knockdown’ eller två.

Israel Adesanya

Adesanya är på god väg att bli en av sportens största stjärnor, men en förlust under nattens drabbning skulle sätta käppar i hjulet för mästarens stjärnstatus. Den professionella MMA-debuten genomfördes 2012 och han debuterade i UFC så sent som 2018. Adesanya har tagit hem sju raka segrar i organisationen och i två av dessa matcher gick han fem ronder ut. Innan MMA-karriären var Adesanya en framgångsrik kickboxare och han har även gått sex professionella boxningsmatcher.

Under UFC-karriären har Adesanya endast ställts mot en ‘fighter’, som i nuläget befinner sig bland de sex främsta namnen i organisationens officiella ranking för mellanviktsdivisionen. Totalt sett har han mött tre utövare som befinner sig i topp tio. Motståndaren har en större vana av att möta sportens absoluta elit och Adesanya är mer av en nykomling i sammanhanget.

Precis som Romero föredrar Adesanya en stående match och nigerianen har ett mycket bra försvar mot nedtagningar. När han väl hamnar på marken är han duktig på att ta sig upp, utan att motståndaren lyckas åstadkomma någon skada.

Adesanya har mycket fina stående tekniker och använder en hög volym av slag och sparkar, som i regel bryter ner hans motståndare. Även om han inte alltid hittat avslutet så har hans motståndare känts mindre och mindre farliga, desto längre matchen fortgått.

Nigerianens bästa försvar mot Romeros explosivitet är konstant press. Adesanya får inte ge Kubanen något utrymme att attackera och hitta avslutet. Problemet, för Adesnya, är att Romero kan ta en hel del slag utan att bli märkbart påverkad. När 42-åringen väl vill stänga avståndet har han, allt som oftast, lyckats med detta. Adesanya har visserligen ett stort räckviddsövertag, men detta är någonting som Romero varit van vid under karriärens gång.

Tre faktorer som talar för Yoel Romero

 • Explosiv
 • K:O-‘power’
 • Svåravslutad

Tre faktorer som talar för Israel Adesanya

 • Obesegrad
 • Konstant press
 • Räckviddsövertag

Slutsats

Jag anser att det finns ett spelvärde i nattens ‘underdog’, Romero. Jag misstänker stark att Adesanya kommer få svårt att avsluta utmanaren men över 25 minuter kommer Kubanen få många chanser att avsluta mästaren. Romero skulle också kunna stjäla ronder genom ‘knockdowns’ och explosiva rusningar, vilket också skulle kunna ge honom segern via domslut. Yoel Romero vinner – 3.15.

Yoel Romero vinner 3.15
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS