UFC 249: Speltips – “The King of Cringe” besegrar en ringrostig Dominick Cruz

Speltips: Henry Cejudo vs. Dominick Cruz

 • Spelstopp: 2020-05-10 03:30
 • Odds Spelat: 2020-05-06
 • Match: Henry Cejudo vs. Dominick Cruz
 • Spel: Henry Cejudo vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • VINST
1.47

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-05-07 9:03

För över en månad sedan gick ‘FAME MMA 6’ av stapeln och det var även den senaste MMA-galan som tippades här på MMA Betz. Nu är den största aktören tillbaka och natten till söndag kommer UFC 249 gå av stapeln. En av toppmatcherna är titelmatchen i organisationens bantamviktsdivision. Den nuvarande mästaren, Henry Cejudo, kommer ta sig an viktklassens tidigare mästare – Dominick Cruz.

Henry Cejudo

Cejudo plockade hem guldet i olympisk fristilsbrottning i samband med spelen i Beijing, som ägde rum 2008. 2013 ägde den professionella MMA-debuten rum och efter sex raka segrar på de nationella scenen erbjöds amerikanen ett kontrakt med UFC. Efter ytterligare fyra segrar på sitt matchfacit ställdes Cejudo mot Demetrious Johnson, i en match som gick för organisationens flugviktstitel. Cejudo blev avslutad, via slag, i matchens första och i matchen därpå ställdes han mot Joseph Benavidez. “The King of Cringe” förlorade drabbningen via delat domslut. En match som jag personligen gav till Cejudo.

Sedan förlusten mot Benavidez har Cejudo tagit hem fem raka vinster. Däribland en revanschmatch mot Johnson, som gav honom flugviktstiteln, ett försvar av titeln mot T.J. Dillashaw samt en seger över Marlon Moraes. En vinst som gav gav honom bältet i UFCs bantamviktsorganisation. Ett bälte han kommer försöka försvara för första gången under helgens gala.

Dominick Cruz

Cruz genomförde sin professionella MMA-debut redan 2005 och har sedan dess samlat på sig ett matchfacit som lyder 22-2-0. Under ett tidigt skede i karriären tävlade Cruz i både lättvikt och fjädervikt men har sedan 2008 haft en mycket lyckad karriär i bantamviktsklassen.

Cruz tog hem tolv raka segrar i viktklassen och åtta av dessa gick för bältet i antingen WEC eller UFC. Bland Cruz besegrade motståndare återfinns namn som Urijah Faber, Benavidez, Johnson och Dillashaw.

Amerikanen gick sin senaste match 2016(!) och förlorade då mot Cody Garbrandt via enhälligt domslut.

Matchbild

Två utmärkta ‘fighters’ och atleter, som både hittade vägen till MMA-scenen via en meriterad bakgrund inom brottning. Sedan övergången har de båda utmärkt sig även stående, både gällande slag och sparkar.

Cejudo och Cruz är ‘allround’ MMA-fighters och deras motståndare har historiskt sett varit vaksamma för nedtagningar under matchernas kickboxningssekvenser. Då Cejudo är den bättre brottaren, enligt undertecknad, misstänker jag att Cruz kommer använda sig mindre av försök till nedtagningar och ‘grappling’ under helgens drabbning, i jämförelse med hans tidigare matcher. Cejudo däremot bör pressa Cruz i detta avseende och varva sin brottning med tunga slag och sparkar.

Båda har bra kondition och är svåravslutade. Cejudo har möjligtvis något enklare att återhämta sig från slag, sparkar och generella motgångar under matchens tidiga skeenden. Under Cruz match med Garbrandt fick jag känslan av att Cruz blev förvånad av utmanarens press under de första ronderna och kunde därefter inte hitta tillbaka till sitt vanliga flyt och sin uttänkta ‘gameplan’.

Cruz  rör sig snabbare än Cejudo och har en väldigt oortodox ‘striking’-teknik inne i buren. En stil som Cejudo troligtvis har haft svårt att förbereda sig för, då få (eller inga?) sparringpartners kan återskapa snabbheten och tekniken under ett träningspass.

Ringrostighet är en verklig företeelse och även fast Cruz har klarat sig fint efter tidigare perioder på sidlinjen misstänker jag att det kommer bli en avgörande faktor i helgens match. 2016 känns som en evighet sen och Cruz har under åren som gått inte haft möjlighet att träna fullt ut, till följd av sina skador. Dessutom har Cruz kommenterat galor och haft andra åtaganden som möjligtvis flyttat fokus från träningen.

Tre faktorer som talar för Henry Cejudo

 • Vunnit fem matcher sedan Cruz klev in i buren senast.
 • Brottare i absolut värdklass.
 • Har lärt sig och utvecklats av sina tidigare misstag.

Tre faktorer som talar för Dominick Cruz

 • Den större ‘fightern’ med erfarenhet av att möta bantamviktare i världsklass.
 • Aldrig blivit avslutad via slag.
 • Har gått till domslut efter fem ronder i samband med sju av sina åtta senaste matcher.

Slutsats

Cruz har varit borta länge och såg inte alls ut som sig själv i sin senaste match mot Garbrandt. Cejudo har gått från klarhet till klarhet och kändes inte malplacerad i bantamviktsklassen under sin debut. Visserligen anser jag att oddsen borde ligga något närmare varandra men jag kommer ändå satsa på “The King of Cringe” till helgens gala. Henry Cejudo vinner – 1.47 gånger pengarna tillbaka.

På över 40 matcher har de båda herrarna endast blivit avslutade vid ett tillfälle vardera. Matchen går till domslut (ja) – 1.60 gånger insatsen tillbaka.

Henry Cejudo vinner 1.47
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS