UFC 258: Kamaru Usman vs Gilbert Burns

Speltips: Kamaru Usman vs Gilbert Burns

  • Spelstopp: 2021-02-14 00:00
  • Odds Spelat: 2021-01-25
  • Match: Kamaru Usman vs Gilbert Burns
  • Spel: Kamaru Usman
  • Units: 3.5
  • Odds & spelbolag:
  • VINST
1,42

Author: Filip Kosovac

Published: 2021-01-26 6:03

Natten till den 14 februari är det dags för ytterligare ett PPV-event, UFC 258, och årets första titelfight. Vi pratar givetvis om duellen mellan den regerande mästaren Kamaru “Nigerian Nightmare” Usman och utmanaren Gilbert “Durinho” Burns i UFC:s welterviktsklass. Burns som näst intill varit felfri sedan övergången till weltervikt går nu sin i särklass tuffaste match i karriären. 

Kamaru Usman vs Gilbert Burns – duellen om UFC-bältet

Kamaru Usman vs Gilbert Burns stats

Kamaru Usman

Den regerande mästaren i viktklassen Kamaru Usman vet helt enkelt inte hur man förlorar i oktogonen och har hittills lyckats samla ihop hela 12 vinster (0 förluster) i UFC. Han är en grappler i grunden, med grym kondition, som har utvecklats enormt på fötterna från fight till fight.

Usman är minst sagt en maskin när kommer brottning och kan leverera nedtagningar nästan på begäran. Eftersom vi oftast fokuserar på han offensiva brottning så glömmer vi faktiskt att ingen har lyckats ta ner honom än i oktogonen, och jag tror inte att Burns blir den första motståndaren som lyckas med den bedriften. En annan sak vi också lätt glömmer bort är att Usman har ett svart bälte i BBJ, om inte lika på hög nivå som Burns så är han tillräckligt skicklig för att undvika att åka på en submission.

Om vi kikar på hans striking så är han den tekniskt bättre fightern som kommer att ha hela 13 cm länge räckvidd, och kan slå effektivt som både southpaw och ortodox. Usman brukar också, på grund av sin fina kondis, vara den mer aktiva fightern på fötterna vilket kan vara viktigt vid domslut. Jag ser även Usman ha fördelen om (och när) duellen hamnar i clinchen. Burns har förlorat dueller i klinchen mot betydligt svagare fighters än Usman.

Gilbert Burns

Gilbert Burns har sedan övergången till weltervikt, som verkar vara hans mer naturliga viktklass, lyckats gå obesegrad (4-0) med imponerande vinster mot Demian Maia och mot en avdankad Tyron Woodley. Nu stundar en fight mot den briljante Usman och frågan är om och hur han kan gå ur duellen segrandes.

Ser vi till Burns grappling och brottning så är den i många aspekter inte i närheten av Usmans. Burns är en väldigt bra brottare där han kan implementera flera bra tekniker för att få till nedtagningar, men han måste upp minst en nivå på den punkten om det ska bita på Usman. När det kommer submissions och BBJ kan jag definitivt se Burns ha en liten fördel, men då måste han troligtvis få till en nedtagning mot Usman – lättare sagt än gjort! Att Burns ska få ner mästaren via “knockdown” ser jag inte heller som ett troligt scenario då ingen hittills lyckats knocka ner Usman.

På fötterna är Burns inte lika teknisk som sin motståndare men är en striker som gärna delar ut snabba slag, och har hittills visat sig upp bra IQ när det kommer till kontringar. Även den låga sparken än något Burns gärna använder. Klinchen är dock något Burns måste se upp med då hans försvar mot nedtagningar hittills inte har visat sig vara det bästa, men också då han möter en fighter som både har bättre kondis och styrka.

Allt som allt så ser jag detta som ett betydligt lättare test för Usman än vad t.ex. Colby Covington var. Får inte Burns till sitt livs mest perfekta KO/TKO-slag så ser jag inte hur han ska vinna mot Usman. Oddsbolagen ger Usman 70% chans till vinst – personligen lutar jag mer åt 80%. Ett rakt spel på Usman ger oddset 1,42 (Betsson) – ja, tack!

Kamaru Usman - 1,42
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPP TIPSTER MATCH/EVENT SPELTIPS ODDS UTFALL
07 Mar 04:00 Filip Kosovac Petr Yan vs Aljamain Sterling UFC 259 Över 3.5 ronder
1.85
Betsson