UFC 280 – speltips: Charles Oliveira är för bra för att vara underdog

Speltips: Charles Oliveira ställas mot Islam Makhachev

  • Spelstopp: 2022-10-22 18:00
  • Odds Spelat: 2022-10-19
  • Match: Charles Oliveira vs Islam Makhachev
  • Spel: Charles Oliveira vinner
  • Units:
  • Odds & spelbolag:
  • FÖRLUST
2.50

Författare: Alexander Clausson

Publicerad: 2022-10-20 11:17

En av årets största galor närmar sig med stormsteg. I samband med UFC 280 kommer den tidigare lättviktsmästaren Charles Oliveira ställas mot den topprankade Islam Makhachev.

Charles Oliveira borde inte vara underdog

Den tidigare bälteshållaren Oliveira har haft en lång karriär i UFC och stött på både med och motgångar. Under den senaste tiden har Oliveira dock stått för en imponerande insats efter den andra. Brasilianaren hade tagit hem två raka titelmatcher inför sin senaste fight. Han missade dock vikten inför sin senaste match mot Justin Gaethje. Brasilianaren tog hem segern, men något bälte stod inte på spel för hans del. Totalt sett har han tagit hem elva raka vinster i organisationen. Hans totala matchfacit lyder 33-8-0 (1NC).

Motståndaren Makhchev har tagit hem tio raka vinster i UFC och kommer senast från en seger via slag mot Bobby Green. Hans totala matchfacit lyder 22-1-0.

Oliveira kommer kliva in i buren som en rätt så tydlig underdog. Detta förvånar undertecknad. Brasilianaren är den mer kompletta MMA-fightern och har många vägar till seger. Oliveira har avslutat tio av sina elva senaste vinster. Sju via submission tre via slag. Han har även gått till domslut vid ett tillfälle. Makhchev har vunnit sina fyra senast matcher via slag och tre av vinsterna har kommit via submissions.

Bortsett från en Dan Hooker på nedgång har Makhchev egentligen inte ställts mot några riktiga toppfighters. Oavsett vilken nivå man håller på gymmet och som fighter blir det alltid en chock när man möter toppmotstånd inne i buren framför tusentals av fans.  Oliveira däremot har ställts mot absolut toppmotstånd på den stora scenen, mött motgångar och ändå gått segrande ur buren. Det här är en viktig faktor till varför jag håller Oliveira som favorit.

Brasilianarens stil matchar bra mot Makhchev. Oliveira har en fördel när det kommer till grappling. Hans teknik och volym öppnar upp för att såra och avsluta motståndarna. Han är offensiv men kan också träffa från defensiven och motståndare som är på väg in. Det kan han dra nytta av mot den brottningsfokuserade Makhchev. Den sistnämnda har okej striking och kan hålla jämna steg mot många i divisionen. I den här matchen kommer det dock bli för tufft och ryssen gör bäst i att gå för nedtagning tidigt. Den tidigare mästaren kan därmed anpassa sin striking utifrån Makhchevs matchstrategi och plocka viktiga poäng om fighten skulle gå till domslut. Om ryssen kan ta ner fighten till kanvasen ställs han inte mot någon duvunge. Oliveira är duktig på att hitta submissions både från bottenposition och topposition. Makhchev kommer inte få arbeta ostört.

Makhchev väg till seger enligt undertecknad är att grinda sig till en domslutsvinst. Jag ser inte hur ryssen skulle kunna avsluta sin motståndare vare sig i stående positioner eller på kanvasen. Den innebär att Oliveira kommer ha 25 minuter på sig att hitta en öppning för en submission eller avslut via slag. Det kommer bli tufft för Makhchev. Även om den tidigare mästaren inte skulle hitta avslutet kan han mycket väl plocka hem tre av fem ronder via poäng. Antingen genom att dominera stående eller arbeta aktivt och göra skada från bottenposition på kanvasen.

Slutsats

Charles Oliveira vinner matchen – 2.50 gånger insatsen tillbaka.

Charles Oliveira vinner 2.50
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPP TIPSTER MATCH/EVENT SPELTIPS ODDS