UFC Busan: Frankie Edgar vs. Chan Sung Jung

Speltips: Frankie Edgar vs. Chan Sung Jung

 • Spelstopp: 2019-12-21 14:00
 • Odds Spelat: 2019-12-20
 • Match: Frankie Edgar vs. Chan Sung Jung
 • Spel: Chan Sung Jung vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • VINST
1.57

Author: Alexander Clausson

Published: 2019-12-20 2:01

UFC-året är på väg mot sitt slut och 2019 års sista gala kommer äga rum i Busan, Sydkorea. Ursprungligen var Chan Sung Jung inplanerad för en match mot Brian Ortega. Amerikanen tvingades dra sig ur matchen till följd av en skada och har inför helgens match ersatts av landsmannen Frankie Edgar.

Frankie Edgar

När vi tittar närmare på “The Answer” så ser vi en veteran i ordets rätta bemärkelse. Den professionella debuten genomfördes 2005 och Edgar har gått en klar majoritet av sina matcher i världens största MMA-organisation. Amerikanen har under sina 31 matcher endast gått förlorande ur sju av dessa. Edgar har aldrig förlorat mot en motståndare som inte ‘fightats’ för ett UFC-bälte. 38-åringen har förmågan att ta hem sina vinster via avslut, så väl som domslut. Edgar själv har endast blivit avslutad vid ett tillfälle, via slag mot Ortega. Förlusten mot Ortega kom under det föregående kalenderåret.

Inför morgondagens match kommer Edgar gå in som den kortare ‘fightern’, med sämre räckvidd än sin motståndare. Detta hör däremot inte till ovanligheten för Edgar, som varit den kortare atleten under en klar majoritet av sina MMA-matcher. Edgar har byggt upp ett effektivt försvar mot detta. Amerikanen pressar i regel sina motståndare framåt, för att antingen utöva kickboxning på kort avstånd eller söka nedtagningen.

Jung är duktig på marken men Edgar har en fin brottarbas och bör känna sig relativt säker i en markkamp. Enligt min mening bör Edgar ‘grapplas’ så mycket som möjligt i ett tidigt skede av matchen, i syfte att trötta ut sin motståndare. Amerikanen riskerar då själv att trötta ut sig men hans ‘striking’ förlitar sig mindre på kraft och styrka än hans motståndare. Fungerar det bra på kanvasen kan Edgar försöka hålla kvar matchen där, eller eventuellt använde sig mer och mer av stående ‘striking’ desto längre matchen håller på.  “The Korean Zombie” har nämligen aldrig vunnit via TKO/KO efter den andra ronden.

Edgar är på väg ned till bantamvikt, vilket troligen innebär att vi kommer få se en ännu mindre “The Answer” än vad vi är vana vid.

Chan Sung Jung

Efter avslutad militärtjänst i Sydkorea har Jung återigen blivit ett namn att räkna med i UFCs division för fjädervikt. Under perioden 2011-2013 gick sydkoreanen fyra matcher för UFC och plockade hem segern i tre av dessa.  Den enda försluten kom i en titelmatch mot Jose Aldo. Skador och obligatorisk militärtjänst höll “The Korean Zombie” borta från sporten fram tills 2017. Sedan återkomsten har Jung gått tre matcher. I två av dessa vann han via avslut. I sin match mot Yair Rodriguez blev han själv avslutad i matchens sista sekund men han hade tagit hem segern via domslut om han undvikit Rodriguez armbåge.

Jung är bra på att ‘fightas’ när han pressas bakåt, vilket passar perfekt för det ovanstående motståndet. Sydkoreanen är duktig på att hitta avstånd och pricka sina motståndare från distans.

Det är ordentlig kraft i Jungs slag samt sparkar och sydkoreanen har förmågan att avsluta en match med endast ett slag eller en spark. Jung kan hålla matchen stående eller ta ned den på marken, efter att hans ‘striking’ tagit kraft och vilja ur hans motståndare. Om Jung lyckas hålla distansen till den kortare Edgar bör han hålla matchen stående, enligt min mening.

Jungs matchplan bör, enligt undertecknad, gå ut på att avluta matchen tidigt eller gå vinnande ur drabbningens tre första ronder. Jung kommer troligen få mindre och mindre ‘edge’ på sin motståndare desto längre matchen fortgår.

Tre faktorer som talar för Frankie Edgar

 • Kan vinna via domslut, ‘submission’ eller TKO/KO
 • Svåravslutad
 • Erfarenhet

Tre faktorer som talar för Chan Sung Jung

 • 6 år yngre än sin motståndare
 • Momentum – avslutade senaste motståndaren på under minuten
 • Komplett  matchläger i ryggen

Slutsats

Hemmasonen kommer enligt min mening dra det längsta strået under morgondagens drabbning. “The Korean Zombie” har hemmaplan, momentum och ett ordentligt ‘camp’ i ryggen. “The Answer” förberedde sig visserligen för en match i januari men en månad i förberedelsetid kan göra stor skillnad. Edgar börjar bli till åren och i en snabb division som fjäderviktklassen är 38 år en relativt hög ålder.  Chan Sung Jung vinner – 1.57.

Chan Sung Jung vinner 1.57
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS