UFC on ESPN 9 – ‘breakdown’ och speltips: Tyron Woodley vs. Gilbert Burns

Speltips: Tyron Woodley vs. Gilbert Burns

 • Spelstopp: 2020-05-31 03:30
 • Odds Spelat: 2020-05-28
 • Match: Tyron Woodley vs. Gilbert Burns
 • Spel: Tyron Woodley vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • FÖRLUST
1.55

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-05-29 11:13

Ännu en UFC-gala gläntar för dörren och den här veckan har organisationen bestämt sig för att organisera ett event på hemmaplan. UFC on ESPN 9 kommer äga rum i UFCs egna lokaler, APEX, i Las vegas. I huvudmatchen återvänder den tidigare welterviktsmästaren Tyron Woodley för att ta sig an brasiliens Gilbert Burns.

Bakgrund

Woodley gick fem raka titelmatcher utan förlust, innan det till sist tog stopp. Det var den nuvarande welterviktsmästaren Kamaru Usman som besegrade amerikanen. Usman tog hem segern via enhälligt domslut och Woodely var aldrig nära en seger. Av de första fem matcherna gick tre till domslut. Robbie Lawler besegrades via slag och Darren Till stryptes ut.

Woodley har varit professionell MMA-fighter sedan 2009 och debuterade för UFC 2013. Woodley står med ett matchfacit som lyder 19-4-1. Vinsterna är relativt jämt fördelade mellan domslut, K:Os och ‘submission’.  Amerikanen har endast blivit avslutade vid ett tillfälle i karriären och det var via K:O.

Gilbert Burns genomförde sin professionella MMA-debut 2012 och erbjöds kontrakt med UFC endast två år senare. Majoriteten av matcherna har gått i organisationens lättviktsdivision. De tre senaste drabbningarna, samt Burns debut, har gått i weltervikt och i den viktklassen står Burns obesegrad. I sin senaste match avslutade brasilianaren landsmannen Demian Maia, via slag i matchens första rond.

Burns står med ett matchfacit som lyder 18-3-0 och 14 av vinsterna har kommit via avslut.

Matchbild

APEX permanenta bur är storleken mindre än de burar som UFC brukar använde när organisationen anordnar ‘fight nights’ och numrerade galor I dessa burar är det svårare att hålla distansen till varandra, vilket kan leda till fler avslut. Om UFC inte ersätter buren med en större kan detta påverka matchen avsevärt.

Det kommer bli svårt för Burns att sätta agendan under helgens drabbning. Woodley är en mästare på att kontrollera matchtempot och har en väldig god förståelse för hur man tar hem en seger. Amerikanens två matcher mot Stephen Thompson ses, av vissa, som några av de tråkigaste titelmatcherna i organisationens historia. Personligen så ser jag dessa som två högklassiga matcher, där två ‘fighters’ med hög MMA-IQ gjorde upp inne i buren.  Woodley visar gång på gång att han kan plocka poäng om han behöver, men är inte heller rädd för att hitta avslutet när han ser en möjlighet.

Burns ‘fightas’ generellt offensivt och gillar att blanda ‘striking’ med nedtagningar och ‘grappling’. Woodley kan explodera offensivt men är också väldigt kompetent när det kommer till att kontra och använda sin ‘striking’ defensivt. Om Burns springer in för oaktsamt i Woodleys ‘reach’-område riskerar han att släckas av amerikanen.

Woodley har en fin brottningsbas och har dominerat många av sina motståndare i ‘grappling’-situationer. Burns har dock svart bälte i BJJ och är duktig på att hitta ryggen på sina motståndare. Jag misstänker att amerikanen har ett övertag även i den här matchen men att han möjligtvis kommer undvika markkamp, av rädsla att fastna i en ‘submission’.

Vid första anblick kan det verka som att båda utövarna har bra kondition och ork inne i buren och det stämmer till viss del. Jag tror däremot att Burns är snäppet vassare när det kommer till konditionen, men att Woodley är bra på att spara på och spendera sina krafter över fem ronder.

Jag har svårt att se hur Burns skulle plocka hem den här segern via ett domslut men han har definitivt förmåga att avsluta Woodley under matchens gång. Generellt ser jag dock att Woodleys ‘fight’-IQ och sportsliga förmågor kommer ge honom övertaget.

Tre faktorer som talar för Tyron Woodley

 • Har endast förlorat mot utmanare till ett UFC-bälte
 • Kan ta hem segern via både domslut, K:O och ‘submission’
 • Har endast blivit avslutad vid ett tillfälle under karriärens gång

Tre faktorer som talar för Gilbert Burns

 • Fem raka segrar och obesegrad i weltervikt
 • Svårare för Woodley att hålla distansen i mindre bur
 • Svåravslutad

Slutsats

Burns är en duktig ‘fighter’ och har sett riktigt bra ut sedan flytten till weltervikt. Han har dock inte ställts mot någon av divisionens toppnamn ännu och jag misstänker att Woodley är ett för stort steg upp för brasilianaren. Woodley  vinner matchen – 1.55 gånger pengarna.

Om matchen blir av i APEX standardbur så bör man ta en titt på oddsen för spel på ronder. Det är visserligen två svåravslutade ‘fighters’ som kliver in i buren men de är också två ‘fighters’ som har en tendens att avsluta sina matcher. U1.77.

Tyron Woodley vinner -1.55
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDSUTFALL
24 Oct 20:30 Alexander Clausson Khabib Nurmagomedov vs. Justin Gaethje UFC 254 Under 4.5 ronder
1.53
William Hill
24 Oct 20:00 Alexander Clausson Robert Whittaker vs. Jared Cannonier UFC 254 Robert Whittaker vinner
1.90
William Hill
24 Oct 18:00 Alexander Clausson Ion Cutelaba vs. Magomed Ankalaev UFC 254 Ion Cutelaba vinner
3.50
William Hill