UFC Raleigh: Curtis Blaydes vs. Junior dos Santos

Speltips: Curtis Blaydes vs. Junior dos Santos

 • Spelstopp: 2020-01-26 04:30
 • Odds Spelat: 2020-01-24
 • Match: Curtis Blaydes vs. Junior dos Santos
 • Spel: Curtis Blaydes vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • VINST
1.40

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-01-25 12:10

Ännu en UFC-gala gläntar på dörren och turen har kommit till Raleigh, North Carolina. I huvudmatchen väntar ett tungviktsmöte mellan amerikanen Curtis Blaydes och Brasiliens Junior dos Santos.

Curtis Blaydes

28-åriga Blaydes är rankad som nummer fyra i UFCs officiella ranking för tungviktsdivisionen. På placeringen under återfinns motståndaren dos Santos, så med andra ord är det ett toppmöte vi har att se fram emot. Amerikanen gjorde sin professionella debut 2014 och fick sitt UFC-kontrakt endast två år senare. Då stod Blaydes obesegrad med fem raka vinster.

I första matchen ställdes han mot Francis Ngannou och förlorade via doktorsstopp mellan andra och tredje ronden. I november ställdes de båda mot varandra igen och då lyckades Ngannou stoppa Blaydes på under minuten in i matchens första rond. Bortsett från dessa två förluster har Blaydes tagit hem segern i sju matcher för organisationen.

När det kommer till brottning tillhör Blaydes divisionens absoluta elit. Han är duktig på att söka nedtagningar vid rätt tillfällen och undvika slag och sparkar på vägen in. Väl på kanvasen kan amerikanen säkra position och dominera på ett vis som endast trumfas av Daniel Cormier, i UFCs tyngsta division. Även riktigt erfarna och duktiga ‘fighters’, som Alistair Overeem, har haft svårt att producera något från bottenposition. Blaydes har ingen ‘submission’-vinst på sitt matchfacit, utan använder sig av slag och armbågar på sina motståndare. Nio av tretton vinster har avslutats via K:O/TKO.

Under sina senaste matcher har Blaydes fintat nedtagningar, för att istället få in stående kombinationer och enstaka slag/sparkar på sin motståndare. Det känns som att Blaydes börjar bli allt mer av en komplett MMA-fighter, vilket gör det svårare för motståndarna att läsa honom.

Blaydes haka håller riktigt fint och han har, förutom matcherna mot Ngannou, aldrig varit nära att släckas under en UFC-match. Även matcherna mot Ngannou säger någonting om Blaydes haka, då han har stått sig bättre än många andra av fransmannens motståndare.

Så, hur ska Blaydes gå vinnande ur den här matchen? Enligt min mening är receptet för framgång enkelt och det finns ingen anledning för amerikanen att ändra på ett vinnande koncept. 28-åringen bör undvika en kickboxningsmatch och få ner kampen på kanvasen så fort som möjligt, men bör självklart inte gå in vårdlöst i sina försök till nedtagningar. “Cigano” är en farlig ‘fighter’ som kan avsluta matchen genom alla tre ronder. Han avslutar dock inte personer, så som han gjorde en gång i tiden. Om Blaydes söker och får nedtagningar i den första ronden har han god möjlighet att trötta ut brasilianaren och neutralisera hans avslutningsförmåga. Får Blaydes in en nedtagning i första ronden har jag svårt att se “Cigano” vända på matchen till sin fördel.

Junior dos Santos

“Cigano” har passerat 35 år fyllda, vilket nödvändigtvis inte behöver betyda så mycket i tungviktsdivisionen, där snabbhet och rörelse är en mindre betydande faktor än i exempelvis bantamvikt. Brasilianaren står med ett matchfacit som lyder 21-6-0ch har tillhört UFC sedan 2008. I början av 2010-talet blev dos Santos UFC-mästare och genomförde även ett lyckat titelförsvar. Sedan dess har “Cigano” ett matchfacit på 6-5-0 men samtliga matcher och framförallt förlusterna har gått mot absolut toppmotstånd.

Brasilianaren föredrar generellt att hålla matchen stående och tillhör en av divisionens mest tekniska boxare. 35-åringen avslutar sällan med en ‘one punch K:O’, utan sänker sina motståndare med hjälp av volym och intensitet. Brasilianaren har inte avslutat någon i första ronden sedan 2011, vilket inte talar till “Ciganos” fördel natten till söndagen.

“Ciganos” försvar mot nedtagningar är ruskigt bra och han stoppar sin motståndares försök i fyra av fem fall. Blaydes är dock duktigare brottare än de flesta i divisionen och det kan dessutom räcka för amerikanen att lyckas 20 % av försöken.

Karriärens samtliga förluster via K:O/TKO har kommit i samband med “Ciganos” senaste fyra förluster, vilket indikerar att hakan inte är vad den var en gång i tiden.

Enligt min mening kan “Cigano” välja två matchstrategier för att ta hem den kommande drabbningen. Antingen hålla distansen och pricka på avstånd. I ett sådant fall kommer det bli svårt att avsluta Blaydes men eventuellt kan det sätta stopp för amerikanens nedtagningar. Det andra alternativet är att låta amerikanen komma nära och sänka honom med ett knä eller ‘upercut’ på vägen in. Amerikanen har dock en fin haka och som tidigare nämnts är “Cigano” inte känd för att avsluta med enstaka slag. Brasilianaren har en svår uppgift framför sig, enligt undertecknad

Tre faktorer som talar för Curtis Blaydes

 • Har endast förlorat mot Francis Ngannou
 • Kan dominera på marken
 • Förbättrat sitt stående ‘game’

Tre faktorer som talar för Junior Dos Santos

 • Bra försvar mot nedtagningar
 • 14 års erfarenhet av professionell MMA
 • Bra ‘cardio’ för tungviktsdivisionen

Slutsats

Blaydes är svåravslutat, dominant på marken och har förbättrat sitt stående ‘game’ avsevärt. Jag ser inte att dos Santos kommer avsluta amerikanen och jag ser heller inte brasilianaren vinna ett domslut över tre ronder. Ett rakt vinnarspel ger 1.40 gånger pengarna tillbaka, vilket inte är så högt odds, men jag ser ändå värde i spelet. Blaydes som vinnare via avslut ger endast 1.65 och det ser jag inte som ett lika bra pris. Curtis Blaydes vinner – 1.40. 

Curtis Blaydes vinner 1.40
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS