UFC São Paulo: Jan Blachowicz vs Ronaldo Souza

Speltips: Jan Blachowicz vs Ronaldo Souza

 • Spelstopp: 2019-11-17 04:00
 • Odds Spelat: 2019-11-15
 • Match: Jan Blachowicz vs Ronaldo Souza
 • Spel: Ronaldo Souza vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • FÖRLUST
2.45

Author: Alexander Clausson

Published: 2019-11-16 12:04

Halvvägs in i november och månadens sista UFC-gala kommer äga rum redan till helgen. Under eventets huvudmatch kommer Polens Jan Blachowicz välkomna Brasiliens Ronaldo Souza till divisionen för lätt tungvikt.

Jan Blachowicz

Efter 5-1 under sina senaste sex drabbningar har Blachowicz tagit sig upp i både ranking och diskussionerna kring vem som kan besegra kungen av lätt tungvikt. Blachowicz tror själv att en övertygande seger mot Souza kan ge en titelmatch mot Jon Jones härnäst.

En av Polens allra störa namn inom sporten har under sina senaste matcher föredragit en stående kamp, även fast han kan hota med båda ‘submissions’ och ‘ground and pound’ från marken. Mot en såpass meriterad BJJ-motståndare som Souza bör han dock fortsätta på den stående linjen enligt mig. Ståendes är polacken farlig i både offensiva situationer och kan kontra med jabbar och slag när motståndaren pressar framåt. Duktig i ‘clinch’ och ett bra försvar mot nedtagningar med ryggen mot burväggen.

Jag vill inte ta någonting ifrån polackens senaste segrar men det har funnits omständigheter kring flera av dessa som får segrarna att kännas mindre imponerande. Luke Rockhold hade 1-2 i sina senaste tre möten inför matchen mot Blachowicz och Jimi Manuwa förlorade sina fyra sista matcher i UFC. Jared Cannonier förlorade sina två sista matcher i lätt tungvikt innan han förflyttade sig nedåt i viktklass och Nikita Krylov har förlorat två av sina senaste tre UFC-matcher. Många av vinsterna har alltså kommit mot ‘fighters’ som varit felplacerade eller som befunnit sig i längre svackor.

Jag ser inga direkta svagheter i Blachowicz i ‘game’ som vilken UFC-fighter som helst skulle kunna kapitalisera på. Däremot anser jag att polacken alltid kommer få svårt mot ‘fighters’ som befinner sig i divisionens absoluta toppskick.

Ronaldo Souza

Souza har mestadels varvat sina senaste matcher med antingen vinst via avslut eller förlust via domslut. Souza klarar sig fint ståendes och kan både ge och ta. Brasilianaren har en hel fel fina avslut via KO/TKO på sitt matchfacit och är väldigt svår att avsluta. Som allra bäst är dock Souza på marken, där han kan dominera och avsluta sina motståndare med fina BJJ-tekniker.

Den tidigare mellanviktsmästaren Rockold hade inte mycket att sätta emot Blachowicz, varken ståendes eller i sina försök till nedtagningar. Rockhold använder sig mer av styrka i sina nedtagningar medan Souza är mer teknisk. Polacken har generellt ett fint nedtagningsförsvar men möter nu en annan typ av motståndare. Min bedömning är därför att brasilianaren kommer lyckas med fler nedtagningar i matchens tidiga skede, om så behövs, trots att “Jacare” möter en tyngre motståndare än vad han är van vid.

Vi vet inte riktigt anledningen som ligger bakom divisionsbytet för Souza. Det har inte framkommit några problem med att klara vikten i sin tidigare viktklass och den snart fyllda 40-åringen har inte visat någon tendens till att blivit äldre under sina senaste matcher. Att det inte finns några uppgifter som tyder på att brasilianaren känner sig tvingad att förflytta sig till divisionen för lätt tungvikt ger mig känslan av att det rör sig om ett taktiskt val som han på allvar tror kommer föra karriären framåt.

Utöver karriärens första match har Souza, enligt mig, aldrig besegrats av någon som befunnit sig på Blachowicz nivå eller under. Brasilianaren har ställs inför ett gäng riktiga monster inne i buren och har endast blivit avslutad en gång sedan 2008.

Tre faktorer som talar för Jan Blachowicz

 • Bra försvar mot nedtagningar
 • Effektiva kontringar
 • Bra clinch

Tre faktorer som talar för Ronaldo Souza

 • Starkare på marken
 • Svåravslutad
 • Sex avslut på sina sex senaste vinster

Slutsatser

Under den senaste tiden har det gått mindre bra för de gamla legendarerna som flyttat upp till lätt tungvikt. För andra har det dock gått bättre och överlag finns det inte  tillräckligt med underlag för att dra några generella slutsatser. Souza har en bra haka och ‘edgen’ på marken gör att den mindre betrodda ‘fightern’ får mitt förtroende till helgen. Att vara på hemmaplan  kan också påverka till Souzas fördel. Både när det kommer till självförtroende för “Jacare” och om drabbningen skulle gå till domslut.  Ronaldo Souza vinner 2.45 gånger pengarna!

Ronaldo Souza 2.45
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS