UFC Vegas 9: Alistair Overeem blir en för svår uppgift för Augusto Sakai

Speltips: Alistair Overeem vs. Augusto Sakai

 • Spelstopp: 2020-09-06 02:30
 • Odds Spelat: 2020-09-04
 • Match: Alistair Overeem vs. Augusto Sakai
 • Spel: Alistair Overeem vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • VINST
1.63

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-09-05 10:03

Ännu en UFC-gala gläntar för dörren och i huvudmatchen väntar ett toppmöte i organisationens tungviktsdivision. Den tidigare titelutmanaren Alistair Overeem ställs mot Brasiliens Augusto Sakai.

Bakgrund

Overeem är en MMA-legendar och veteran inom sporten, som lyckats hålla sig i det absoluta toppskicket genom hela sin karriär. Den professionella MMA-debuten ägde rum 1999 och holländaren har plockat hem tungviktstitlar i både ‘Strikeforce’ och ‘DREAM’. 40 åringen har tillhört UFC sedan 2011 och i samband med UFC 203 gick Overeem titelmatch mot den regerande mästaren Stipe Miocic.  Det blev dock inget bälte för holländaren, som förlorade via KO i matchens första rond.

Sedan dess har Overeem gått vinande ur fem matcher och förlorat tre. Senast kommer 40 åringen från en vinst över Walt Harris. Overeem står med ett matchfacit som lyder 46-18-0.

Sakai är ett betydligt nyare namn inom både sporten och UFC, men den beskrivningen passar in på de flesta när man jämför med Overeem. 29 åringen genomförde sin professionella MMA-debut 2011 och fick kontrakt med UFC 2018, genom sitt deltagande i DWCS. Sedan dess har brasilianaren plockat hem fyra vinster, två via slag och två via delat domslut. Karriärens enda förlust kom mot Cheick Kongo och Sakai står med ett totalt matchfacit som lyder 15-1-1.

Matchbild

Overeem kommer vara den mer kompletta MMA-‘fightern’ till helgen. I en tidigare ‘breakdown’ kritiserade jag holländarens haka, men därefter har jag kommit att omvärdera den ståndpunkten. Under de senaste åren har holländaren visserligen blivit avslutad vid fyra tillfällen, men för motståndet har Stipe Miocic, Francis Ngannou, Curtis Blaydes och Jairzinho Rozenstruik stått. Dessa namn tillhör de främsta i divisionen och det är knappast en skamfull kvartett att bli avslutad av. Utifrån vad vi har sett från Sakai, finns det inget som tyder på att hans KO-power är att jämföra med dessa herrar.

De senaste åren har Overeem förlitat sig på sin kickboxning inne i buren. Holländaren har ett bra försvar mot nedtagningar och är en riktigt duktig ‘fighter’ på marken, en plats han sällan vill förflytta matchen till nu för tiden. Så här beskrev jag Overeems ‘markgame’, inför hans match mot Walt Harris.

Overeem har visserligen sjutton vinster via ‘submission’ men har inte avslutat en match på det viset sedan 2009(!). Holländaren tvingar aldrig fram markkamp eller försök till ‘submissions’ men kan kapitalisera på en motståndares misstag och fånga denna i exempelvis en ‘giljotin’.

Sakai är thaiboxare i grunden och det är som stående ‘fighter’ vi har fått lära känna brasilianaren. Sakai tycker om att pressa framåt och leda “dansen” inne i buren. Utifrån videomaterial, som undertecknad har tagit del av, finns det inte mycket att säga om 29 åringens ‘groundgame’, men mot det motstånd som brasilianaren hittills har mött i UFC har han haft en bra försvar mot nedtagningar.

Jag misstänker att matchen, huvudsakligen eller helt, kommer utspela sig ståendes och att Overeem kommer ha en ‘edge’ på sin brasilianska motståndare. Båda gillar att pressa framåt och den äldre ‘fightern’ är både starkare och har ett tekniskt övertag. Holländaren blir ett steg upp i motstånd och har man aldrig varit på den nivån tidigare, kan det vara svårt att anpassa sig till den på femton minuter.

Jag misstänker även att Overeem skulle ha ett betydligt större övertag på marken. Frågan är bara om 40 åringen är intresserad av att ta matchen dit.

Tre faktorer som talar för Alistair Overeem

 • Har svårt för absoluta toppskiktet, men vinner i regel sina övriga matcher
 • Erfarenhet så det räcker och blir över, någonting som Sakai saknar
 • Utvecklas ständigt och lär av sina misstag – högt ‘fighting’-IQ

Tre faktorer som talar för Augusto Sakai

 • Har aldrig blivit avslutad
 • Har haft större möjlighet, än Overeem, att studera sin motståndares svagheter
 • Bra försvar mot nedtagningar

Slutsats

Det är alltid svårt att tippa en match där man har väldigt mycket information om den ena ‘fightern’, medan den andra fortfarande inte har visat upp sig inom alla sportens discipliner. Utifrån informationen vi har anser jag dock att Overeem är den bättre ‘fightern’, kort och gott. Alistair Overeem vinner – 1.63 gånger insatsen tillbaka.

Alistair Overeem vinner - 1.63
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDSUTFALL
24 Oct 20:30 Alexander Clausson Khabib Nurmagomedov vs. Justin Gaethje UFC 254 Under 4.5 ronder
1.53
William Hill
24 Oct 20:00 Alexander Clausson Robert Whittaker vs. Jared Cannonier UFC 254 Robert Whittaker vinner
1.90
William Hill
24 Oct 18:00 Alexander Clausson Ion Cutelaba vs. Magomed Ankalaev UFC 254 Ion Cutelaba vinner
3.50
William Hill