Robert Whittaker

Här hittar du allt om den regerande mellanviktsmästaren i UFC, Robert “The Reaper” Whittaker. Nyheter, video highlights, odds & mycket annat

Robert “The Reaper” Whittaker

Robert “The Reaper” Whittaker, 28, är en australiensk MMA-utövare som tävlar i UFC. Han är organisationens nuvarande mästare i mellanvikt. Mellan 2009 och 2014 tävlade han i weltervikt. Hans fightingstil utmärks av en blandning av boxning, karate, hapkido och brasiliansk jiu-jitsu. Han tävlar även i amatörbrottning.

Tidig karriär

2009, när han var nitton år, började Whittaker att tävla i MMA som proffs. Han skrev kontrakt med Australiens Xtreme Fighting Championships och gjorde sin debut mot Chris Tallowin. Whittaker vann matchen redan i första ronden, via teknisk knockout.

Nästa steg i hans karriär blev Cage Fighting Championships, där han vann alla sina sex matcher från 2009 till 2011.

2012 fixade Whittakers coach så att Whittaker fick vara med i den första serien av The Ultimate Fighter: The Smashes. I seriens första match mötte Whittaker Luke Newman. Det tog bara 19 sekunder innan Whittaker träffat Newman med ett slag som gjorde honom medvetslös i flera minuter. Den vinsten tog Whittaker vidare till semifinalen. Där ställdes han mot Xavier Lucas. Whittaker vann även denna match via knockout redan i första ronden. Whittaker gick därmed vidare till finalen, som skulle äga rum på UFC on FX: Sotiropoulos vs. Pearson. När Whittaker därmed övergick till UFC var det med ett record på 9-2.

UFC

Whittaker gjorde sin UFC-debut 15 december 2012, på finalen för The Ultimate Fighter: The Smashes. Han mötte engelsmannen Brad Scott för att göra upp om titeln i weltervikt. Whittaker vann via enhälligt domslut.

På UFC 213, åttonde juli 2017, gjorde Whittaker upp med Yoel Romero om interimtiteln i mellanvikt. Whittaker vann via enhälligt domslut och blev den första australienska fightern och den första som var född i Nya Zeeland som vunnit en titel. Resten av det året slogs Whittaker inte, utan återhämtade sig från en knäskada.

Den sjunde december 2017 lämnade den dåvarande mellanviktsmästaren Georges St-Pierre sin titel vakant på grund av sjukdom. Det resulterade i att Whittaker blev befordrad till mästare över mellanviktsdivisionen.

Whittakers nuvarande record är på 20-5, varav elva av vinsterna har varit i UFC. Sedan november 2018 är Whittaker på nummer tolv i UFCs officiella rankning. Whittakers nästa försvar av titeln var tänkt att vara mot Kelvin Gastelum den tionde februari, på UFC 234. Men timmar innan matchen insjuknade Whittaker och var tvungen att uppsöka sjukhus. Det visade sig att han hade fått bråck och var tvungen att operera sig. Matchen ställdes därmed in.

Whittaker gick istället sitt första riktiga titelförsvar mot Israel Adesanya på hemmaplan vid UFC 243 i oktober 2019. Whittaker pressade och var offensiv första ronden men slogs till marken i slutet av denna men räddades av klockan. I den andra ronden blev han dock igen knockad av Adesanya och denna gång bröt domaren matchen för gott. Whittaker förlorade därmed bältet via knockout.

Robert Whittaker

UFC 243: Resultat och statistik

Under natten till söndagen ägde UFC 243 rum i Melbourne, Australien, där galan toppades av en titelmatch i mellanvi...

Läs mer

UFC 243: Max Sokolovs genomgång av hela matchkortet

Inatt intar UFC den australienska storstaden Melbourne med ett fint matchkort som toppas av en mellanviktsmatch om ...

Läs mer

UFC 243: Matchkort, sändningstider, odds och statistik

Inatt anländer UFC till Melbourne, Australien där UFC 243 går av stapeln i Marvel Stadium. Whittakers försvarar bä...

Läs mer

UFC 243 Free Fight: Israel Adesanya vs. Kelvin Gastelum

UFC:s interim-mästare i mellanvikt, Israel Adesanya (17-0), kommer denna helg utmana viktklassens mästare Robert Wh...

Läs mer

UFC 243 Free Fight: Robert Whittaker vs. Yoel Romero

Den här helgen kommer vi till slut få se mellanviktsmästaren Robert Whittaker(20-4), försvara sitt bälte mot utmana...

Läs mer

UFC 243: Inside the Octagon

Nu i helgen kommer UFC att anlända till Melbourne och Australien där UFC 243 äger rum. Huvudmatchen kommer vara ...

Läs mer

UFC 243: Countdown

Denna helg kommer vi få se UFC:s australiensiske mellanviktsmästaren Robert Whittaker (20-4) försvara sitt bälte mo...

Läs mer

3 sämsta händelserna under nattens UFC 234

UFC:s första PPV-gala för 2019 blev nog inte som man tänkt och hoppats på. När det igår stod klart att titelmatchen...

Läs mer

UFC 234: Sarps bästa speltips

Vår spelexpert Sarp Yazan Yesil har haft en väldig fin start på året där han satt 4 av 6 speltips, där alla varit s...

Läs mer

UFC 234: Allt du behöver veta om galan

Årets första supergala inom UFC närmar sig och denna gång kommer organisationen till Melbourne, Australien. UFC 23...

Läs mer

UFC 234: Max Sokolovs betting genomgång av hela matchkortet

Då var det dags igen för vår expert Max Sokolov att ge er sina bästa tips och analyser för årets första PPV-gala,...

Läs mer

Superodds på UFC 234 – Israel Adesanya, Robert Whittaker, Anderson Silva och Kelvin Gastelum får förhöjt odds

https://www.youtube.com/watch?v=CKeYzKegfys&feature=youtu.be På lördag besöks Melbourne, Australien, av UFC 23...

Läs mer

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/