UFC 213: Speltips – Robert Whittaker mot Yoel Romero

Författare: Jaser Davari

Publicerad: 2017-06-28 00:00

En av de mest efterlängtade matcherna under nästa veckas UFC 213 är mellanviktsmötet om interimbältet mellan Robert Whittaker och Yoel Romero. Båda fighters har imponerat stort under de senaste åren och har båda fina vinstsviter. Nyzeeländaren Whittaker har sedan flytten från welterviktsklassen sju raka vinster, där fyra av dem har varit via TKO/KO. Kubanen Romero har en lika imponerande svit på åtta raka vinster, varav sex är via avslut. Att matchen inte kommer pågå de fem ronder som den är avsatt att gå är jag ganska säker på, men att den ska gå över 1,5 ronder på 1.59 på Betsafe ser jag som ett riktigt bra spel.

Både Whittaker och Romero har tillräckligt med krut att kunna avsluta en match med ett slag, men ingen av dom är direkt vilda speciellt inte i den första ronden. Trots att de har många avslut i första ronden, har majoriteten av de varit på galor utanför UFC mot mindre etablerade fighters. Sammanlagt har endast tre av deras 15 senaste matcher tagit slut under 1.5 ronder. Där ett av dem var ett flygande knä som Romero fick in på Clifford Starks i början av matchen när Starks gick på en nedtagning, och dels är en när Whittaker knockade Derek Brunson när denne rusade som en galen tjur efter nyzeeländaren. Jag ser inte Whittaker gå på en nedtagning, inte heller Romero springa som en galning efter Whittaker, utan en mycket mer avvaktande första rond från båda.

Romero vet att han inte har konditionen att gå ”all in” den första ronden när matchen är en femrondare och kommer med all säkerhet att vara väldigt avvaktande.
Kubanen kommer försöka konsumera så lite energi under den första och andra ronden för att sedan kanske gå all in mot slutet. Kollar man på hans fyra senaste matcher så är det just så han varit i tre av dem, för att sedan dra upp tempot i tredje ronden där hans avslut kommit. Fem av hans sex senaste TKO/KO vinster har varit i den tredje ronden.

Whittaker har en grym striking, men då han vet att Romero kommer vilja utnyttja sin suveräna brottning (f.d OS-silvermedaljör i fristilsbrottning) kommer han undvika att pusha för mycket framåt. Det är mycket lättare att ta ned en motståndare som ”rusar” framåt än en som väntar på kontringar, såsom Whittaker oftast gör. En annan faktor som spelar roll är det faktum att Romero är en south-paw vilket är lite mer jobbigt för Whittaker, som har ortodox-stands. En south-paw som dessutom har knut i nävarna. Dessa tre faktorer (nedtagningarna, south-paw och krut i nävarna), samt det faktum att Romero har dålig kondition kommer leda till att Whittaker kommer avvakta och plocka isär kubanen rond för rond, istället för att söka ett snabbt avslut. Han vet att han är favorit efter 3 ronder.

Med detta som bakgrund tycker jag att 1,59 ggr pengarna på ett spel över 1.5 ronder är väldigt spelvärd.