Nyheter

UFC Vegas 20: Vi tippar hela galan och väljer ut bettingfavoriterna

Äntligen helg och dags för ytterligare en UFC-gala. Denna gång stundar UFC Vegas 20 med tungvikt åter i fokus – där...

Läs mer

UFC Vegas 19: Resultat – Derrick Lewis knockar Curtis Blaydes

Inatt ägde ännu en UFC-gala rum i Las Vegas, Nevada där vi i huvudmatchen fick vi se Curtis Blaydes och Derrick Le...

Läs mer

UFC Vegas 19: Matchkort och Sändningstider

Denna natt anordnar UFC en gala i högkvarteret UFC Apex i Las Vegas, Nevada. I galans main event kommer vi få se to...

Läs mer

UFC Vegas 19: Vi tippar hela galan och väljer ut omgångens favoriter

Låt oss blicka framåt mot UFC Vegas 19 som levererar hela 14 matcher. Fyra av dessa är tungviktsdueller och vi kan ...

Läs mer

UFC 258: Resultat – Kamaru Usman försvarar bältet via TKO

Welterviktsmästaren Kamaru Usman tog inatt en imponerande seger över Gilbert Burns som han avslutade via TKO i tred...

Läs mer

Leon Edwards ser ut att möta Colby Covington – hånas av Nate Diaz

Nate Diaz verkar inte intresserad av att möta Leon Edwards som dock ser ut att få en annan match istället. Hånas ...

Läs mer

UFC 258: Vi tippar hela galan och väljer ut omgångens favoriter

Äntligen dags för UFC 258 och åtets första titelfight - med welterviktarna Kamaru Usman och Gilbert Burns i huvudro...

Läs mer

UFC 258: Allt ni behöver veta om galan

Natten till söndag äger ännu en numrerad UFC-supergala rum i Las Vegas i hemmaarenan UFC Apex där mästaren i welter...

Läs mer

UFC 258: Countdown

Nästa helg kommer UFC-mästaren i weltervikt Kamaru Usman att försvar bältet mot utmanaren Gilbert Burns, hans tidig...

Läs mer

UFC Vegas 18: Resultat – Volkov och Sandhagen vinner via TKO/KO

Inatt möttes tungviktarna Alistair Overeem och Alexander Volkov i Las Vegas i huvudmatchen. Ryssen visade sig där v...

Läs mer

UFC Vegas 18: Matchkort och Sändningstider

Denna natt kommer UFC anordna en gala Las Vegas i hemmaarenan UFC APEX där tungviktarna Alistair Overeem och Alexan...

Läs mer

UFC Vegas 18: Komplett genomgång av samtliga fights

Det har nu gått nästan två veckor sedan förra UFC-galan och abstinensen har kickat in. UFC har hunnit förflytta sig...

Läs mer

Nyheter

Ta del av de senaste nyheterna inom UFC och Bellator men även de andra stora kampsportsgalorna. Vi håller dig uppdaterad om vad som händer inom MMA-världen, med kommande matcher, intervjuer, bettingtips, spelanalyser och senaste snacket. Bookmarka oss eller signa upp för vårt nyhetsbrev så du aldrig missar några av våra nyheter eller speltips.

MMA Nyheter

MMA är den snabbast växande sporten i världen med miljontals fans över alla kontinenter. Här kommer du att kunna ta del av de senaste nyheterna, skvaller, rykten och exklusiva intervjuer med MMA-fighter. Utöver det kommer ni att kunna ta del av de bästa speltipsen och analyserna inför kommande MMA-galor.

Vi skriver både om svenska MMA-stjärnor och internationella stjärnor, för att ge er det bästa av båda världar. Nyheter, rykten, skvaller och speltips om sportens största stjärnor såsom Georges St Pierre, Anderson SilvaBrock LesnarKhabib Nurmagomedov, Alexander Gustafsson, Ilir Latifi, Jack Hermansson, Jon JonesRonda Rousey och den störste av dem alla,  irländaren Conor McGregor.

Contenten kommer vara både i form av artiklar och videoklipp från de största MMA-organisationerna i världen, samt inhemska galor.

Galorna som vi täcker är:

  • UFC
  • Bellator
  • One FC
  • Rizin FF
  • Bare Knuckle Fighting
  • Cage Warriors
  • Superior Challenge

Nyheter

Ultimate Fighting Championship, eller UFC som de flesta säger, är den största MMA-organisationen i världen. Alla världens största MMA-stjärnor tävlar, eller har tävlat, där. UFC anordnar galor nästan varje vecka, och vi på MMAbetz täcker alla dessa galor! Ni får de senaste nyheterna inom UFC, senaste matchningarna som görs i UFC, skvaller och rykten, samt speltips och gedigna analyser inför kommande UFC galor.

Det finns två typer av galor som UFC arrangerar, dels “gratis” galor som sänds på den amerikanska sportkanalen ESPN och dels PPV-galor, där man får betala en viss summa för att kunna se galan. Svenska fans berörs inte av detta då alla galor sänds på Viaplay.

Pay-per-view-galorna har oftast större namn på sina event där huvudmatchen nästan alltid är en titelmatch. ESPN-galorna har även stora stjärnor men inte de största. UFC har en PPV-gala i månaden, de resterande galorna sänds på ESPN.

ESPN Nyheter

Sedan början 2019 har UFC ingått i ett stort samarbete med världens största sportkanal, ESPN. Varje vecka sänds en UFC-gala på ESPN, där även matcherna på underkortet på PPV-galorna sänds på ESPN.

På MMAbetz skriver vi varje vecka de största och viktigaste nyheterna om ESPN-galorna, tillsammans med skvaller och rykten om de största stjärnorna. Givetvis får ni de bästa speltipsen och bettinganalyserna inför galorna på ESPN.

Bellator Nyheter

Bellator MMA är den näst största MMA-organisationen i världen efter UFC. Självfallet täcker vi nyheter, skvaller och rykten som berör Bellator, precis som vi gör med UFC.

Ni hittar grymma speltips och analyser för kommande Bellator galor, samt kampanjer och oddsboostar.

Mixed Martial Arts

Mixed Martial Arts (MMA) är en fullkontaktssport, där slag och grappling är tillåtna, både stående och på marken. Man kan använda sig av tekniker från flera olika kampsporter. Den första dokumenterade användningen av termen MMA är från 1993 och TV-kritikern Howard Rosenbergs recension av UFC 1. Termen ökade i popularitet eftersom många hemsidor spred recensionen. Men vem som myntade begreppet är omdebatterat.

Tidig historia

I antikens Grekland fanns en sport som kallades pankration, där man använde sig av en kombination av grappling och slag, och som liknade modern MMA. Pankration var en kombination av boxning och brottning som först förekom på de olympiska spelen år 648 före Kristus. De tävlande slogs antingen tills den ena inte kunde fortsätta eller med ett höjt pekfinger signalerade att han gav upp. Det fanns inga ronder.

Och i det forntida Kina fanns en liknande blandsport som kallades Lei tai. Där kombinerades kinesisk kampsport, boxning och brottning. Kampsporten antog den form den fortfarande har idag under Songdynastin (år 960-1279).

På mitten av 1800-talet började savate bli populärt. Savate var en kombination av engelsk boxning och sparktekniker. Franska savateutövare ville testa sina färdigheter mot tidens traditionella fightingstilar. 1852 hölls en turnering mellan franska savateutövare och engelska boxare. Engelsmännen vann flest matcher den gången.

På början av 1900-talet arrangerades flera blandstilstävlingar i Europa, Japan, Hong Kong, Singapore, Sydkorea och Taiwan. I Brasilien utövades Vale Tudo, där de tävlande slogs med få eller helt utan regler.

Modern MMA

Den moderna MMA:ns historia kan spåras tillbaka till blandstilstävlingar som arrangerades i början av 1900-talet. I Japan kallades de här tävlingarna för “merikan”, ett japanskt slangord för amerikansk fightingstil. Merikan-matcherna utkämpades med olika regler, med poäng, eller tills någon vann via knockout eller submission.

Graciefamiljens “Gracie Challenge” hjälpte att göra vale tudo mer populärt. I matcherna möttes utövare av olika kampsporter. Syftet med utmaningen var att bevisa att deras form av jui jitsu var överlägsen alla andra. 

1951 möttes judoutövaren Masahiko Kimura och Hélio Gracie, grundaren av brasiliansk jiu jitsu, i en högprofilsmatch. Kimura besegrade Gracie genom att använda sig av ett gyaku-ude-garami-armlås, som senare blev känt som “Kimura” inom brasiliansk jiu jitsu.

I väst populariserades blandningen av olika kampsporter av Bruce Lees Jeet Kune Do, under 1960 och 70-talet. En föregångare till modern MMA var matchen mellan boxaren Muhammed Ali och brottaren Antonio Inoki 1976. Det mötet skulle senare komma att inspirera till att Pancrase 1993 och Pride Fighting Championships 1997. 2004 kallade UFCs president Dana White Bruce Lee för den moderna MMA:ns fader. Bruce Lee använde element från boxning och kickboxning i sin kung fu.

1980 skapade CV Productions Incoperated den första reglerade MMA-ligan. Den kallades först Tough Guys contest men ändrade senare namn till Battle of the superfighters. Företaget godkände tio turneringar i Pennsylvania. Men 1983 förbjöds sporten i delstaten.

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/