UFC Fight Night: Robbie Lawler vs. Rafael Dos Anjos – Bettinganalyser

Författare: Jaser Davari

Publicerad: 2017-12-14 00:00

Winnipeg Manitoba Kanada är platsen för UFC on Fox 26. Därifrån bjuds vi på en rad högklassiga matcher. Nedan djupdyker vi i matcherna på huvudkortet. Så, håll till godo.

Huvudkort

170 lbs.: Robbie Lawler (1.87) vs. Rafael dos Anjos (1.87) LeoVegas

Robbie Lawler (28-11) är 35 år gammal och 180 cm lång – reach 190 cm. Han tränade karate som barn och brottades under tonåren. Han började därefter även med mma. Han gjorde mma-debut 2001. Av hans 28 vinster är 20 KO och 1 submission. I sin senaste match besegrade han Cowboy Cerrone via domslut. Det kan ses som en “tune up”-match efter ett års frånvaro. Lawler är från början brottare men har genom åren förändrat sin fightingstil och är idag i första hand en striker – med boxningsorienterad stil. Han har god teknik och bra kraft i slagen. Han har en pressorienterad stil och gillar att pressa sin motståndare med sitt fina och kraftfulla stående game. Han är southpaw och har en giftig rak vänster och en hård vänster kroppsspark. Sin brottning använder han uteslutande för att försvara nedtagningar. Lawler är erfaren och lugn i buren. Han är väldigt tuff och uthållig – god kardio dessutom.

Rafael dos Anjos (27-9) är 33 år, 173 cm lång med en reach på 178 cm. Han började träna bjj som barn (svartbälte). Han debuterade i mma 2004 och kom in i UFC 2008. Sedan han bestämde sig för att gå upp till weltervikt har han vunnit 2 raka matcher – mot Tarec Saffiedine och Neil Magny. Dos Anjos är southpaw och är i grunden en mycket kompetent grappler. Han har en stil som bygger på hård press – han försöker ‘kväva’ motståndaren och pressa denne mot buren. Han är fysiskt stark och har bra clinch-game. De senaste åren har han utvecklats rejält i sin striking och har en thaiboxningsorienterad stil med kraftfulla tekniker. Han har förvånansvärt stark offensiv brottning och är en mardröm när han får ner fighten på marken. Han har solid haka, är stryktålig och väldigt orädd i buren. Det är ingen hemlighet att Lawler vill hålla detta stående och att dos Anjos vill clincha och ta ner matchen på marken. Dos Anjos har med sitt hårda press-game och sin kraftfullhet vad som krävs för att besegra de flesta i weltervikt. Detta trots att han är relativt liten för viktklassen. Han vill grinda ner motståndet med konstant press och högt tempo. Han är duktig på att mixa striking, brottning och grappling – detta är nyckeln till framgång i denna fight. Lawler har dock längre räckvidd och mycket kraftfull striking. Han har även ett mycket vasst nedtagningsförsvar och är större än RDA. Jag tror därför att han lyckas hålla det stående och jobba metodiskt med sin striking. Så länge han inte gör några grova misstag och blir träffad  (hans haka är till åren kommen) kommer han kunna plocka hem detta. Han skrapar ihop åtminstone tre ronder och vinner detta.

Lawler som vinnare – 1.87 LeoVegas

145 lbs.: Ricardo Lamas (1.33) vs. Josh Emmet (3.25) Betfair

Ricardo Lamas (18-5) är 35 år gammal och 173 cm – reach 180 cm. Han var en framstående college-brottare och är dessutom svartbälte i bjj (2013). Lamas gjorde mma-debut 2008 och tävlade i WEC innan han kom till UFC. Av hans 18 vinster är 5 KO och 5 submissions. Han har 2 raka vinster, över Charles Oliveira och Jason Knight. Innan dess förlorade han mot mästaren Max Holloway. Han har ett record i UFC på 9-3. Lamas är en erfaren, kraftfull och mycket well-rounded fighter. Han har ganska basic men kraftfull och tekniskt fin boxning. Han har hårda bensparkar och hyfsad clinch. Han har väldigt bra brottning och farlig grappling. På det hela taget är han en kompetent fighter utan uppenbara svagheter. Om man ska anmärka på något så är det att den stabile 35-åringen inte har tagit några större kliv i sin utveckling på senare tid. Hans skills räcker mot de flesta i divisionen men han får det tufft när han ställs mot högt rankat motstånd.

Josh Emmet (12-1) är 32 år och 168 cm lång med en reach på 178 cm. Emmet är i grunden high school-brottare och brottades även på college-nivå. Efter det anslöt han sig till Urijah Fabers Team Alpha Male. Han gjorde professionell debut 2011. Han har ett record på 3-1 i UFC och besegrade i sin senaste match Felipe Arantes. Emmet är brottare, men även en hyfsad counter striker med en vass överhandshöger. Någon teknisk striker är han inte men han har ganska skapliga grunder och använder gärna blitzar för att ta sig in och grinda samt söka takedowns. Han är explosiv, tuff, och fysiskt stark. Han har farliga knän och är stark i clinch. Som brottare har han bra nedtagningar, tung toppkontroll och är svår att hålla kvar på rygg. Han tenderar att slarva i defensiven (backar rakt bakåt i linje) och blir träffad relativt enkelt. Detta är ett rejält kliv uppåt i svårighetsgrad för Emmet. Lamas har tillhört toppen av viktklassen i många år och Emmet har aldrig mött någon av hans kaliber. Lamas är den bättre strikern och vill troligen hålla detta stående. Han är även en stark brottare och det kan bli svårt för Emmet att ta ned honom och få toppkontroll. Emmet bör försöka stänga distansen, clincha och pressa Lamas mot buren. Jobba med press och söka nedtagningar – göra detta till en grisig match. Lamas är dock för stark, för teknisk, för bra brottare och för bra grappler för att fastna i en sådan match i 15 minuter. Han har för många verktyg och är för erfaren för att luras in i fel sorts fight.

Lamas vinner, utan att ta ut sig alltför mycket – odds 1.33 Betfair 

170 lbs.: Santiago Ponzinibbio (1.51) vs. Mike Perry (2.65) Bethard

Santiago Ponzinibbio (25-3) är 31 år gammal och 183 cm lång (reach 185 cm). Han började
träna kickboxning när han var 13 år. Han är svartbälte i bjj. Han gjorde professionell debut 2008 och tog sig till UFC via TUF: Brazil. Han har 14 KO och 6 submissions. Ponzinibbio har 5 raka vinster och vann senast mot Gunnar Nelson. Han gör sin tionde UFC-match och har ett record på 7-2. Ponzinibbio har väldigt tekniskt fin boxning som han använder för att sätta press på motståndare. Han jobbar med en distinkt jabb och följer upp med fina kombinationer. Han har bra slagkraft som han behåller under hela matchen. Han har fint fotarbete och är bra på att kontrollera distans. ”Gente Boa” är tuff men har en teknisk approach till fighting. Han vill hålla det stående och det lyckas oftast då han har bra takedown-försvar.

Mike Perry (11-1) är 26 år gammal och 178 cm lång (reach 180 cm). Han började träna thaiboxning vid 11 års ålder och har tävlat på amatörnivå. Perry gjorde mma-debut i september 2014 och gjorde UFC-debut två år senare. Samtliga 11 vinster har kommit via TKO/KO. Han kommer in till denna match med två raka vinster – 2 brutala KO-vinster som gett honom POTN-bonus. Perry gillar att pressa sin motståndare. Han är en utpräglad striker med en boxningsorienterad stil. Han slår fruktansvärt hårt men är inte den mest tekniske strikern  han är snarare en brawler. Han har på sistone börjat jobba lite mer metodiskt med jabb och långa sparkar för att komma in i pocket där han kan avlossa sina ’power shots’. Perry är muskulös, kraftfull och väldigt explosiv. Han har dock pga sin kroppskonstitution en tendens att tröttna i matcher. Han behåller dock sin KO-kraft långt in i tredje ronden och är långt ifrån ofarlig även om han tröttnar. Han är tuff, orädd och har bra haka – vilket behövs med hans fightingstil.

Ponzinibbio har bättre kardio än Perry och kommer gynnas ju längre matchen går. Han är även den betydligt mer tekniske strikern av de två. Han bör hålla distans och prickskjuta, åtminstone inledningsvis. Efter hand kommer Perry bli frustrerad och ta större risker. Då har Ponzinibbio möjlighet att kontra honom med hårda tekniker. Han har även möjlighet att ta ner matchen på marken där han har ett övertag. Det är dock inte så enkelt mot den kompakte och starke Perry. Platinum Mike å sin sida måste jobba med sin jabb och röra på fötterna för att stänga distansen. Han vill in i pocket och boxas. Hans starka haka och brutala KO-kraft gör honom livsfarlig i slagväxlingar, men då måste han ta sig dit. Alan Jouban lyckades neutralisera Perry genom att följa en gameplan som byggde på distans och kontringar. Det kommer Ponzinibbio att göra, med den skillnaden att han är en bättre boxare och slår betydligt hårdare än Jouban.

Ponzinibbio vinner – 1.51 Bethard

205 lbs.: Glover Teixeira (2.24) vs. Misha Cirkunov (1.65) Betsafe

Glover Teixeira (26-6) är 38 år gammal och mäter 188 cm – räckvidd 193 cm. När han var i 20-årsåldern började han träna boxning och bjj. Han gjorde professionell debut 2002. Teixeira är även en hyfsat meriterad grappler. Han gjorde UFC-debut i maj 2012. Av hans 26 vinster är 15 via KO och 7 via submission. I sin senaste match förlorade han mot Alex Gustafsson via KO. Teixeira har tekniskt fin boxning och bra slagkraft. Han är erfaren och väldigt avslappnad i buren. Han vill ’stalka’ sin motståndare pressa med slag mot huvud och kropp – allt i syfte att hitta öppningar för hans kraftfulla höger. Teixeira har förvånansvärt bra nedtagningar och nedtagningsförsvar. Han är ganska förutsägbar i sitt rörelsemönster och dessutom lite väl benägen att vilja kliva in och byta slag – därigenom är han lätt att träffa. Trots bra haka kan det vara riskabelt.

Misha Cirkunov (13-3) är 30 år gammal och 191 cm lång – reach 196 cm. Han har sin bakgrund inom judo, som han började träna i tidig ålder. Han är även svartbälte i bjj. Han tränade även brottning under tonåren innan han bytte fokus till mma. Han gjorde mma-debut 2010 och signades av UFC 2015. Av hans vinster är 4 KO och 7 submissions. I sin senaste match förlorade han via KO mot Volkan Oezdemir. Dessförinnan hade han fyra raka vinster. Cirkunov är atletisk och mycket kraftfull. I det stående utgår han från southpaw och jobbar metodiskt och tålmodigt från distans. Han har basic stand up och ingen vidare fotarbete. Han har stark clinch med bra balans, bra sweeps och farliga knän. Cirkunovs absoluta styrka är hans mark-game. Hans brottning (och judo) gör att han har god förmåga att ta ned matchen på marken. Väl där har han ett starkt submission-game med såväl fina svep som farliga attacker från guard. Han är lugn och tålmodig i buren vilket är en styrka. Inför denna match har han varit i Thailand och tränat muay thai – han har bl.a jobbat på sparkar. Detta är en mycket intressant matchning mellan två mycket starka grapplers. Båda dessa fighters kommer från KO-förlust. Frågan är hur de har hanterat detta.

Teixeira är betydligt mer erfaren och bör vara opåverkad. Beträffande Cirkunov är det lite mer oklart och nu ställs han mot ytterligare en hårdslående striker. Teixeira är alltså betydligt vassare i det stående och vill gärna hålla fighten där. Cirkunov är den bättre brottaren och bör försöka få matchen till marken och göra skada från toppkontroll. Han bör även söka clinch och pressa Teixeira bakåt  gärna grinda mot buren. Allt för att trötta ut den hårdslående boxaren, ta bort explosivitet och kraft. Jag tror att Cirkunov har tillräckligt bra stående grappling (judoka) och brottning för att kunna styra var matchen utspelas. I en trerondersmatch är det sannolikt tillräckligt för att ta hem ett domslut.

Cirkunov som vinnare – 1.65 Betsafe