Ny statistik: I dessa viktklasser sker flest avslut i UFC

Författare: Alexander Clausson

Publicerad: 2019-09-26 23:27

En användare på reddit har sammanställt statistik över hur matcher i UFC har slutat de senaste tre åren. Statistiken är uppdelade utifrån organisationens viktklasser.

Sammanställningen grundar sig på de 1462 UFC-matcher som ägde rum mellan den 24 september 2016 och samma datum 2019. Siffrorna visar om matcherna tagit slut via ’knockout’, ’submission , domslut, ’no contest’, diskvalificering eller ett oavgjort resultat.

Tyngsta divisionerna avslutar mest

Föga förvånade befinner sig UFCs divisioner för lätt tungvikt och tungvikt högst upp på listan gällande hur många procent av divisionernas matcher som tar slut innan drabbningarna går till domslut. Även divisionen för kvinnlig fjädervikt befinner sig här. En klar majoritet av dessa drabbningar tar slut innan domarna behöver bli inblandade. Närmare 75 % av matcherna inom kvinnlig stråvikt har gått till domslut, vilket placerar viktklassen längst ner på avslutsstatistiken.

Flest matcher går i weltervikt

En annan intressant aspekt som går att utläsa av statistiken är hur många matcher som har arrangerats i respektive viktklass. Hela 228 matcher har gått i weltervikt medan endast 12 har gått i kvinnlig fjädervikt. Att statistiken endast utgår från 12 påverkar också siffrorna kraftigt och bör nödvändigtvis inte ses som representativt för viktklassen generellt. Till exempel så har enskild individ, Cris Cyborg, deltagit i många av matcherna och en betydligt större del av drabbningarna var 5 ronders matcher i jämförelse med övriga divisioners matcher.

Slutsatser

För de som spelar på sporten gäller det att känna till så många påverkande faktorer som möjligt och kunna använda dessa till sin fördel. Den nedanstående statistiken är givetvis känd för oddssättarna men spelaren kan vid vissa tillfällen få en ’edge’ gentemot spelbolagen om man är tillräckligt påläst.  Ett exempel är att se igenom statistiken och analysera individer i de olika viktklasserna. Till exempel kan det finnas atleter i tungvikt som har en tendens att gå tiden ut men att oddsen för detta är fortsatt höga. Detta på grund av spelarnas och spelbolagens förståelse av tungviktklassen generellt. Samma sak kan gälla för kvinnor i stråvikt med stark avslutningskapacitet.