Nya UFC-mästaren favorit bland oddsmakarna

Författare: MMABetz

Publicerad: 2017-12-09 00:00

Så har då cirkusen slutligen lämnat stan. En mellanviktsdivision, full med värdiga titelutmanare, har fått se allt från en mästare, som egentligen aldrig borde ha varit mästare, försvara titeln mot en titelutmanare som egentligen aldrig borde varit titelutmanare, till en mellanviktsmästare som egentligen aldrig varit en mellanviktare. Den sistnämnda, George St. Pierre, låter nu meddela att han lämnar ifrån sig sitt bälte då han diagnostiserats med kolit. Så nu står vi här med en match om titeln, mellan Robert Whitaker (19-4) och Luke Rockhold (16-3). En fantastisk titelmatch, som kommer att gå av stapeln under UFC 221 i Perth, den 11 februari.

Robert Whittaker öppnar som en knapp favorit med oddsen: -125 (1.80). Rockhold inte stor underdog men han ger -105 (1.95)

Rockhold har nog störst chanser att vinna den här matchen om den skulle gå till marken, då han bör vara den starkare jiu jitsu-utövaren av de två. Det blir nog svårt för Rockhold att ta ner Whittaker dock. Whitakker har nämligen väldigt fina meriter som amatörbrottare. I november 2017 vann han guld i Australian Wrestling Championships i 97-kilosklassen. Och då gick han sin första amatörmatch 2015! Det säger lite om vilken supertalang vi har att göra med.

Så om de inte hamnar på backen via en ”scramble”, får nog Rockhold förlika sig med att matchen kommer att utspela sig stående. Med ett räckviddsövertag på nästan tio centimeter, benen inte inräknade, kommer Rockhold att vilja hålla distansen och straffa Whittaker med sina hårda sparkar från utsidan. Whitaker å sin sida kommer att vilja sluta avståndet och ta sig in i pocket.

Utgår jag från vad jag hittills sett av de båda tycker jag att Whitaker som knapp favorit låter rimligt, men det är det jag inte har sett som får mig att välja Whitaker här. 26-åringen har visat en otäckt brant utvecklingskurva och för varje match tar han stora steg framåt. Den 11:e februari kommer Whitaker ha haft hela sju månader på sig att förbättra sitt game. Jag tror att en ”Bobby Knuckles” på hemmaplan kommer att bli svårstoppad.