5 anledningar till varför UFC borde ha stängt av Jon Jones

Författare: Kevin Lundgren

Publicerad: 2018-12-24 00:00

Ingen kan ha missat den chockerande nyheten om att UFC 232 flyttas från Las Vegas till Kalifornien. Anledningen är att Jon Jones återigen testat positivt för doping. Läs mer om det här.

Sedan det stod klart att UFC valt att flytta på hela galan har diskussionerna  kring huruvida organisationen tagit rätt beslut exploderat på sociala medier.

Många anser att Jones återigen kommer undan enkelt trots att han för tredje gången i karriären testar positivt för doping.

Här kommer fem anledningar till varför UFC borde ha plockat bort Jones från galan och stängt av honom tills vidare.

1.Förstör sportens rykte

Sporten har på senare år blivit allt mer accepterad men än finns det mer att göra innan MMA blir helt folklig. När en skandal som denna briserar och stora mediebolag rapporterar om det så skapar det en bild av MMA och framför allt UFC som är allt annat än positiv. Det icke-insatta människor läser är att sportens stora stjärna åkt dit på nytt för doping men ändå tillåts gå match. Det är inte en snygg bild som porträtteras av UFC i media.

2.Jones behövs inte

Även om Jones är ett stort namn som lockar till sig mängder av tittare så har UFC 232 ändå en riktig tung match i Cris Cyborg vs Amanda Nunes. Det hade inte varit helt ologiskt att antingen flytta på titelmatchen mellan Jones och Gustafsson till en senare gala, eller helt enkelt matchat svensken mot någon annan.

Tittar man på hur många PPV:s som Jones och Cyborg sålt under sina respektive karriärer så är skillnaden inte alls så värst stor.

3.Orättvist mot andra fighters och fans

När man flyttar på en hel gala från en stad till en annan så måste man komma ihåg alla de tusentals fan som drabbas. Många har köpt flygbiljetter, hotell och annat för att ta sig just till Las Vegas för den här galan. Långt ifrån alla kan boka om sina resor och få till det övriga med logistiken.

Och för att inte tala om övriga fighters på matchkortet. Det är redan som det är tufft att klara av bantningen och förbereda sig för en match – nu måste de göra det med helt förändrade förutsättningar.

Notera också att inkomstskatten är betydligt högre i Kalifornien och därav blir prispengarna mindre i slutändan.

4.Andra fighters hade behandlats annorlunda

Det är max 1-3 andra stjärnor i UFC som hade fått samma mjuka behandling av UFC. Jones har gång på gång gjort bort sig men trots det vägrar UFC sätta ner foten. Det samma gäller USADA. Det finns fall där fighters åkt dit för samma grad av förseelser som Jones men som fått betydligt mer långvariga straff.

Att Jones verkar helt slippa USADA:s hammare och istället tas till försvar av dess boss Jeff Novitzky är skamlöst. Det är skillnad på fighters och fighters.

5.Lär komma mera

Finns det någon där ute som verkligen tror att Jones kommer sköta sig framöver? Han har fått chans efter chans och efter varje skandal har han lovat att hålla sig i skinnet. Men erfarenheten och fakta talar för att han inte kan göra det. Denna skandal lär knappast bli den sista.

Vill UFC verkligen chansa med Jones? Visst, pengar smakar bra men långsiktigt kan det kosta mer än vad det smakar.

Se fler av våra MMA speltips