in ,

5 roliga fakta om UFC som ni förmodligen inte kände till

UFC har kommit en lång och rankas idag som en mainstream-sport. För nyfrälsta fans är det kanske en given sak men så var det inte för bara 15 år sedan. UFC är idag ensam gigant inom MMA-världen och organisationen såldes för lite mer än två år sedan för över 34 miljarder kronor.

Nedanför följer fem roliga fakta om UFC som ni förmodligen inte kände till.

5.Kopplingen till Chuck Norris

När UFC först skapades 1993 så var man tvungna att hitta ett namn till ringen eller buren som det kom att bli. Enligt Jason Cusson som uppfann namnet så fick han inspiration från en 80-tals film med Chuck Norris vid namnet ”The Octagon”.

4.Namnet Zuffas betydelse

Zuffa är huvudföretaget som i sin tur äger bland annat UFC. Zuffa skapades av bröderna Frank och Lorenzo Fertitta när de köpte upp UFC i början av 2000-talet. Många inbitna UFC-fans känner till Zuffa men få vet vad namnet betyder. Zuffa kommer från italienskan och översätts till ”fight”.

3.Kändisarnas andel i UFC

Zuffa köptes upp av WME-IMG som tidigare främst verkat i nöjesindustrin. I och med att detta företag har många kändisar som minoritetsägare så blir de indirekt också ägare av UFC. Jimmy Kimmel, Mark Wahlberg och Maria Sharapova för att nämna några.

2.Jiujitsu-klausulen

När bröderna Fertitta fortfarande ägde UFC så var de inte alltid överens om hur de skulle gå vidare i viktiga frågor. För att lösa interna meningsskiljaktigheter fick de mötas i en BJJ-match för att avgöra vems vilja som skulle få gå igenom. Dana White då? Jo, han agerade domare.

1.Alligatorer och hajar

Innan första UFC-galan hade arrangerats och hela ligan var på planeringsstadiet så var idéerna kring hur man skulle presentera den nya sporten oerhört bisarra och galna. En av grundarna var Rorion Gracie och enligt honom så funderade man på att ha vallgravar runt buren med hajar och alligatorer. En annan idé var att göra burens stängsel strömförande.

Vi ska nog vara glada för att dessa förslag aldrig blev verklighet.


Mer nyheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *