Dana White: Vem som helst kan bli släppt från UFC till följd av brottslighet

Författare: Anton McGregor

Publicerad: 2021-10-13 17:00

UFCs ständiga president Dana White säger att vilken fighter som helst kan komma att få sitt kontrakt rivet med organisationen om de begår brott. Nyligen släpptes bantamviktaren Luis Pena av UFC efter att ha arresterats för våld i hemmet. Jon Jones gick dock inte samma öde till mötes.

Dana White säger sig inte göra skillnad på person och person

Det är en trist, återkommande och bestörtande sanning att ett flertalet MMA-fighters signerade till UFC har begått våldsbrott. Det tycks vara ett särskilt vanligt förekommande att våldet riktas mot kvinnor och levnadspartners. Nyligen kunde det rapporteras att den forne lätta tungviktsmästaren i organisationen Jon ”Bones” Jones (26-1, 1 NC) arresterats under misstanke om misshandel mot en kvinna. Den rapporten följdes upp av ett liknande scenario med den legendariska UFC-fightern Chuck ”Iceman” Liddell (21-9).

Nu har även bantamviktaren Luis ”Violent Bob Ross” Pena (9-3) blivit arresterad för våld i hemmet. Som svar på den senaste svartfläcken av kvinnovåld i UFC, valde White & Co. att släppa Pena från sitt kontrakt. Det har dock riktats kritik mot organisationen, vilka anses ha gjort skillnad på person och person. Att Pena får sitt kontrakt rivet har mötts av goda reaktioner. Att det samma dock inte inträffade för Jones ses som ett fall av favoritism från UFC:s sida. White yrkar dock på att alla fighters, inklusive Jones, kan komma att släppas av organisationen om de begår brott av den här arten.

Enligt White hade UFC redan sedan tidigare varit medvetna om Penas tendenser till kvinnovåld. Det i kombination med den brutala attack som 28-åringen utsatte sitt offer för resulterade i uppsägningen av hans kontrakt.

This was a bad case and we knew he had problems before that we were trying to help him with, but this is a pretty nasty one. I don’t know if you guys read the police report but yeah, this one had to happen.

På den följande frågan om även Jon Jones kan komma att möta sin UFC-karriärs ände följande hans arrestering, svarar White att vem som helst i organisationen löper den risken.

Something like that could happen to anybody, yeah. Could happen to anybody.

Hittills har UFC dock inte visat något intresse i att släppa Jones. Möjligen kan deras inställning ändras med tiden, särskilt om en fällande dom skulle hamra ner på den 34-årige amerikanen. Dock återstår det att se.