Mattias gratisanalys inför UFC 218

Författare: Mattias Andersson

Publicerad: 2017-12-01 00:00

Cirka en månad har gått sedan den fantastiska pay-per-view galan i New York avslutades med tre nya champions som resultat. Nu är det åter dags för ett högklassigt event, och här hittar vi flera heta matcher som gör det värt att spendera en fartfylld natt till första advent vaken. Bland annat ser vi svenske David Teymur som möter amerikanen Drakkar Klose och senare under natten väntar högintressanta möten i fjädervikt- och tungviktsdivisionen. Viaplay sänder live fr.o.m. klockan 02.00 där Davids match beräknas börja 02.30. Nedanför har Mattias Andersson gjort sin analys av några intressanta matcher på galan och passar även på att tipsa om några heta odds som är på tok för bra för att missa.

Max Holloway vs. José Aldo
Först och främst, intressant att se Aldo med så pass höga odds. Vi pratar om en fighter som tidigare varit obesegrad under ett helt decennium med femton raka vinster men på senare tid kanske inte visat sig från sin bästa sida. Med varmt hjärta minns man tiden när Aldo var omöjlig att övervinna, fjäderviktarens främsta egenskaper är ändå försvarsarbetet, sin explosivitet kombinerad med kraft i nävarna, precision i sparkarna plus en timing som få fighters kan mäta sig med. Holloway, blott 25 år gammal, gör sin sjuttonde match inom organisationen. Tillsammans med Conor McGregor har han flest avslut på knockout bland fjäderviktarna och är välkänd för finurliga finter och sitt utmärkta fotarbete kombinerat med ett konstant tryck mot sin motståndare. Holloway är en expert på att hitta vinklar och anfalla från håll och kanter som man inte trodde fanns, han besitter även ett blått bälte i brasiliansk jiu-jutsu. Samtidigt som Holloway på senare tid vunnit mot flera stora namn i divisionen går det inte att bortse från att Aldo haft det tuffare karriärmässigt. Under deras första möte nyligen fick Holloway endast in 36% av sina slag mot Aldo i de två första ronderna, för att sedan fånga honom i tredje ronden med ett hårt avslut. Holloway är en fighter som är känd för att bli bättre och bättre ju längre matchen går, vilket kan bli en svår nöt för Aldo att knäcka då han både måste föra matchen aningen defensivt och tänka taktiskt. Likaså har vi tidigare sett Holloway mer eller mindre äta upp bensparkar utan problem vilket har varit ett av Aldos signum i att förbereda sina motståndare inför avslut. Detta är givetvis Aldos chans att visa att han fortfarande tillhör toppen och vem vet, vid en potentiell vinst kanske snacket om best pound-for-pound väcks till liv igen? Så vad ska man då spela på? Antingen väljer jag helt enkelt vinst för Max, Betfair ger just nu 5 gånger pengarna som är för bra att skippa. Men jag kommer även slänga in en slant på Aldo till deras grymma oddsboost på HELA 10 gånger pengarna.
Släng en tanke också på att OhmBet erbjuder en riktigt fet kombo där José Aldo och Alistair Overeem vinner för 18 gånger pengarna (!).

Alistair Overeem vs. Francis Ngannou


De flesta kan historien vid det här laget. I den ena hörnan står Overeem, en mer eller mindre levande legend med titlar inom K1, Strikeforce och DREAM där majoriteten är knockouts och submissions. Han saknar ett bälte inom UFC, men trots detta har han kammat hem hela 31 (!) avslut i första ronden under hela sin karriär. På andra sidan oktagonen står en kamerunier som gjort en blixtkarriär inom UFC med häpnadsväckande resultat i första ronden under sina tre senaste matcher. Overeem som är känd för sitt utmärkta fotarbete tillsammans med stenhårda knän och sparkar får här vara beredd på Ngannous brutala highlight-slägga som får marken att rasera under sina motståndare.  Prickar Ngannou rätt på Overeems haka så sänks han direkt, men jag är samtidigt säker på att Overeem kommer utnyttja sin erfarenhet till max och spela ett smart spel över hela ytan av oktagonen. Det här luktar lite som ännu ett decision för Overeem likt det han gjorde mot en annan välkänd tungviktare med dynamit i nävarna, nämligen Mark Hunt. Många glömmer även bort att när Overeem väl attackerar nyttjar han laserprecision i sina slag och vi har inte riktigt sett vad som händer när Ngannou får möta en så pass erfaren och mångsidig fighter som honom. Ngannou kommer givetvis satsa på att gå in väldigt aggressivt med nävarna i högsta hugg redan i första ronden, i ett försök att cementera alla tvivel och övertyga oss om att han är rätt person för nästa chans på bältet. Även fast hans framgångssaga sjunger vackert just nu så väljer jag här att spela på Overeem med tanke på hans erfarenhet. Exempelvis erbjuder Betsafe i skrivande stund 5.85x pengarna för ett domslut i Overeems favör men jag skulle starkt rekommendera OhmBets kombination med Aldo för 18 gånger pengarna.

Felice Herrig vs. Courtney Casey

Nu har vi lämnat huvudkortet för några fighter på underkorten. Casey är en fighter som har haft en svår start i UFC vilket började med två raka förluster, men lyckades sedan kamma hem en vinst på hemmaplan mot en svag Cristina Stanciu. Efter att sedan lyckats vinna mot Randa Markos fick hon en tuff chans mot Claudia Gadelha där brasilianskan visade upp stor klasskillnad vilket resulterade i ännu en förlust för Casey. Under dessa fighter har det varit rätt tydligt vilka som är Caseys svagheter, framförallt saknar hon försvar mot nertagningar vilket har resulterat i att flera av hennes motståndare har snabbt fått ner henne på mattan med förlust på decision som utgång. Till Caseys fördel anses ett högt aggressivt tempo med långa slagkombinationer, hon är även den mer atletiska än sin motståndare. Herrig som sitter på tre raka vinster efter blivit överkörd av Paige VanZant har på senare tid lyckats förbättra både sin grappling och jiu-jutsu, hon ska givetvis fokusera på att få ner Casey snabbt till mattan. Här tror jag på en enkel vinst för Herrig, jag väljer att spela hos Betsafe som ger 1,73 gånger pengarna för en vinst!

Abdul Razak Alhassan vs. Sabah Homasi
En fight som du ser redan på Fight Pass är denna underhållande juvel som kommer kicka igång galan och få dig att sätta kaffet i halsen. Alhassan blev hajpad till skyarna efter den bejublande knocken mot Charlie Ward i Belfast för ett år sedan. Därefter åkte han på en snöplig förlust mot Omari Akhmedov i Globen, vilket kanske får honom att applicera en genomtänkt taktik denna gång. Alhassan borde inte ha mycket att oroa sig för här, han är en otroligt explosiv fighter som har en stark bakgrund i judo vilket han inte visat allt för mycket i oktagonen hittills, detta borde han kunna dra nytta av mot Sabah Homasi, en av divisionens sämsta fighters som inte gått match på 15 månader. En solklar vinst till Adbul ger 1,38x pengarna hos Mobilebet.

Avslutningsvis tycker jag att du ska även slänga in en slant på vår svenske stjärna David Teymur som går sin fjärde match i UFC mot Drakkar Klose. Just nu erbjude Bethard världens bästa odds på Teymur och det kommer bli en intressant och fartfylld fight lagom till 02-snåret då trötta ögon kan börja småblinka. Klicka här för att komma till kampanjen

Jag önskar avslutningsvis er alla en trevlig helg, glöm inte att följa oss på Facebook!