UFC 221: Bettinganalys huvudkortet

Författare: Fransisco Villa

Publicerad: 2018-02-10 00:00185 lbs.: Yoel Romero (10.00) vs. Luke Rockhold (1.64) Betsafe

Yoel Romero (12-2) är 40 år och 183 cm – 185 cm i räckvidd. I sin senaste match förlorade Romero mot den regerande mästaren Robert Whittaker. Innan dess hade han 8 raka vinster i UFC. På sina 9 matcher i UFC har han vunnit 6 bonusar.

Luke Rockhold (16-3) är 33 år och 190,5 cm – 195 cm i räckvidd. Han har ett UFC-record på 6-2 och besegrade i sin senaste match David Branch via TKO. Rockhold har 14 avslut på sina 16 vinster – 6 KO och 8 submissions.  

I denna match är det två mycket duktiga fighters som möts. Det är dessutom två väldigt olika stilar som ställs mot varann. Rockhold är en precisionsstriker som vill fightas på distans och få utrymme för sitt vassa sparkgame. Han är southpaw och har en bra högerkrok (check hook) och otroligt fina vänstersparkar. Om han får möjlighet tar han gärna ned fighten på marken och använder sitt farliga toppgame. Han kommer vilja hålla ett högt tempo mot den muskulöse kubanen som har sämre uthållighetskondition.

Romero är atletisk, stark och mycket explosiv. Han är brottare i yttersta världsklass. Romero är, precis som amerikanen, southpaw och har ett väldigt oortodoxt striking-game. Han är kraftfull och gör oväntade saker vilket ställer till det för alla hans motståndare. Romero kommer vilja använda sin brottning för att styra matchen och för att plocka poäng. Han kommer inte kunna submitta Rockhold men åtminstone tillfälligt neutralisera dennes hot. Pga hans begränsade cardio måste han begränsa antalet nedtagningsförsök vilket är till Rockholds fördel.

Rockhold kommer att ha ett övertag ju längre matchen går. Romero är farligast i rond 1 och 2, så det gäller för Rockhold att vara tight i defensiven. Tack vare sin reach och fina distans-striking bör Rockhold ha ett klart övertag i det stående. Kan han försvara Romeros takedowns tror jag att han tar hem detta. Han har dock visat tendenser till suspekt haka och det kan bli ödesdigert mot ett kraftpaket som Romero. Rockhold som vinnare – odds 1.64 Unibet


265 lbs.: Curtis Blaydes (1.65) vs. Mark Hunt (2.24) Betsafe 

Curtis Blaydes (8-1) är blott 26 år gammal, vilket är ungt för en tungviktare. Han är 193 cm lång och har en reach på massiva 208 cm. I sin senaste match besegrade han Aleksei Oleinik. Han har ett facit på 3-1 och 1 NC i UFC. Blaydes var en duktig brottare i college innan han bytte till mma.

Mark Hunt (13-11-1) är en 43-årig mma-legend. Han är en kort tungviktare med sina 178 cm och 188 cm i reach. Hunt har ett facit på 3-1 och 1 NC på sina 5 senaste matcher.  Hans 6 senaste vinster har kommit via TKO/KO och i sin senaste match besegrade han den duktige Derrick Lewis. Hunt är en fruktad striker med KO-kraft i händerna och en haka av stål.

Matchen då? Ja, det är en svårtippad match det här. Blaydes har stort övertag i längd och räckvidd, men han är en relativt oerfaren striker. Stefan Struve hade också ett rejält längdövertag mot Hunt men det hjälpte inte. Blaydes har dock något som Struve saknar, han har vass brottning. Det tror jag blir nyckeln för honom i denna fight. Han måste försöka hålla sig på utsidan och plocka poäng med långa raka slag. När Hunt försöker stänga distansen bör han växla in nedtagningar och etablera toppkontroll. Det är bara 3 ronder och 2-3 nedtagningar kan räcka till seger.

Hunt är motiverad efter ofrivillig frånvaro och har dessutom gått ned lite i vikt. Hans striking är klasser bättre än Blaydes och om han lyckas försvara nedtagningarna och hålla det stående har han en klar fördel. Jag är kanske inte 100% objektiv här då jag verkligen gillar Mark Hunt, men jag tror och hoppas att hans defensiv håller. Erfarenhet och bättre striking är tillräckligt. Det räcker för att han ska besegra ynglingen. Vinnare Mark Hunt – odds 2.24 Betsafe


265 lbs.: Cyril Asker (3.25) vs. Tai Tuivasa (1.33) Betfair

Cyril Asker (9-3) är 32 år och 183 cm. Han har ett record på 2-2 i UFC och i sin senaste match besegrade han den mycket dålige Hu Yaozong (3-1) som hoppade in och tog fighten på kort varsel.

Tai Tuivasa (8-0) är blottt 24 år och 188 cm lång. I sin UFC-debut besegrade han Rashad Coulter via spektakulärt avslut. UFC anger att han har ett record på 8-0 medan Sherdog och Wikipedia anger siffran till 6-0 med samtliga sex vinster via TKO/KO. Han har tidigare varit professionell rugbyspelare och har dessutom ett record på 5-2 i professionell boxning.

Tuivasa ses som en ung talang i den mycket tunna viktklassen. Han är dessutom viktig för den australiska marknaden. Därför väljer UFC att matcha honom försiktigt – dvs mot en medioker och tämligen ofarlig motståndare. Asker är en hyfsat wellrounded men liten tungviktare. Han har okej grappling men saknar brottning för att kunna ta ned sina motståndare. Detta är en match som den dynamiske och explosive Tuivasa ska vinna utan att förta sig. Jag gissar på att det blir ett avslut och att hemmapubliken får glädjas. Vinnare Tuivasa – odds 1.33 Betfair


170 lbs.: Li Jingliang (1.50) vs. Jake Matthews (2.50) LeoVegas


Li Jingliang (14-4) är 29 år och 183 cm. Han har ett UFC-record på 6-2 och kommer in med 4 raka vinster. Senast besegrade han Zak Ottow via KO.

Jake Matthews (12-3) är endast 23 år ung och 180 cm. Han har ett record på 5-3 i UFC och i sin senaste match vann han mot Bojan Velickovic i en jämn drabbning.

Jingliang har en bakgrund inom brottning och Sanshou. Han har skaplig brottning och grappling men förlitar sig oftast på sitt stående game. Han är både tuff och väldigt uthållig. Hans striking är en aning vild, men synnerligen kraftfull. Han har visat fin utveckling från match till match och bör kunna hålla det stående och där har han ett övertag.

Matthews är talangfull men ung och ojämn i sina prestationer. Han är atletisk och kraftfull med bra brottning och toppgame. Han har tekniskt medioker men kraftfull kickboxing. Hans största problem verkar vara den mentala biten. Han blir lätt stressad och fattar märkliga beslut. Han har även visat tveksam cardio. Om han ska ha en chans mot Jingliang måste han prestera bättre än i din senaste fight.  Matthews bästa chans är sannolikt att ta ned matchen på marken. Det blir dock svårt mot den tuffe kinesen. Vinnare Jingliang – odds 1.50 LeoVegas205 lbs.: Tyson Pedro (1.32) vs. Saparbek Safarov (3.20) Mobilebet

Tyson Pedro (6-1) är 26 år ung och 190,5 cm lång. Han har ett record på 2-1 i UFC och i hans senaste fight förlorade han mot Ilir Latifi.

Saparbek Safarov (8-1) Är 31 år och 185 cm. Han gör sin andra UFC-fight efter att ha förlorat mot Gian Villante i debuten.

Pedro är relativt lång och atletiskt byggd. Han är en stabil striker med god precision och bra kraft i slag och sparkar. Han har kraftfulla och fina sparkar från distans, vilket han bör kunna utnyttja mot den mindre Safarov. Han har även hyfsat nedtagningsförsvar och fin grappling.

Safarov är en aggressiv och vild slugger som pressar framåt samtidigt som han avfyrar bomber. Han är aningen liten för viktklassen vilket kan bli ett problem mot Pedro. Han är i grunden en Sambofighter och har hyfsad brottning. Frågan är om det är tillräckligt. Sagarov kommer vilja stänga distansen och komma in i pocket och boxas. Hans slagkraft får inte underskattas. Han är dessutom tuff och orädd, vilket innebär att han är beredd att käka några träffar för att få utdela några hårda krokar. Kan han växla in några nedtagningar så kan han bli farlig.

Pedro har vad som krävs för att vinna detta möte. Det är dessutom en match där UFC handplockat en motståndare för att ’grooma’ sin unga talang. Om Pedro håller sig till sin gameplan och undviker vilda brawls kommer han garanterat vinna.

Vinnare Tyson Pedro – odds 1.32 Mobilebet

___________________________________

Frasse