UFC Fight Night Barboza vs Lee: Genomgång av huvudkortet

Författare: Fransisco Villa

Publicerad: 2018-04-18 00:00


Söndagen den 22 april besöker UFC  Atlantic City Boardwalk Hall i Atlantic City, N.J. Det finns en del trevliga matcher på kortet. Även för oss som gillar att satsa en slant på fighters finns det ljuspunkter.

155 lbs.: Edson Barboza (2.20) vs. Kevin Lee (1.62) Unibet

Edson Barboza (19-5) är 32 år gammal och mäter 180 cm – reach: 191 cm. Han har ett record på 13-5 i UFC. I sin senaste match blev han fullständigt dominerad av Khabib Nurmagomedov. Dessförinnan hade han tre raka vinster mot bra motstånd.

Kevin Lee (16-3) är 25 år gammal och 175 cm lång – reach: 195 cm. Han har ett UFC-record på 9-3 och förlorade senast mot Tony Ferguson i en match om interimbältet. Innan dess hade han 5 raka vinster.

Barboza är en av de allra bästa i viktklassen när det kommer till striking. Han är dessutom atletisk och otroligt tuff och uthållig. Det visade han inte minst i matchen mot Khabib. Även om han inte lyckades mot Khabib så har han starkt nedtagningsförsvar och solid defensiv grappling. I det stående har han definitivt ett övertag gentemot amerikanen. Kevin Lee har en stil som påminner lite grann om Khabib. Han är atletisk och explosiv. En fysiskt stark brottare med bra takedowns, solid grappling och ett mycket tungt toppgame. På marken är det Lee som har övertaget. Jag tror att Lees förbättrade striking är tillräcklig för att kunna hitta öppningar för att ta ned Barboza. Brassen vill naturligtvis hålla matchen stående men det blir svårt mot Lee som har mycket stark offensiv brottning. På marken kontrollerar Lee från topposition och tar hem segern. Kanske via en sen submission. Hur som helst så tar han hem detta. Odds för Kevin Lee som vinnare 1.62 hos Unibet.
Rygga bettet här

145 lbs.: Frankie Edgar (1.45) vs. Cub Swanson (2.75) Betsafe

Frankie Edgar (21-6-1) är 36 år gammal och mäter 168 cm – reach: 173 cm. Han är synnerligen erfaren och har ett record på 16-6-1 i UFC. Han förlorade i sin senaste match mot Brian Ortega (3 mars).

Cub Swanson (25-8) är 34 år gammal och 173 cm lång – reach: 178 cm. Han har ett UFC-record på 10-4 och i sin senaste fight förlorade även han mot Brian Ortega.

Dessa herrar har mötts en gång tidigare. Det var i november 2014 och den gången tog Edgar en mycket klar seger när han submittade Swanson i femte ronden. Detta är dock två herrar i slutet av karriären och frågan är vem av dem som har åldrats bäst sedan förra mötet. Edgar är erfaren och mycket wellrounded. Han har ett närapå sömlöst game som utgår från hans bakgrund inom brottning. Därutöver har han genom åren utvecklats till att bli riktigt effektiv med sin grappling och boxning. Hans rörlighet och fina fotarbete är en central del i hans mma-game. Han är tight i defensiven och tar sällan stora risker.

Swanson är en mycket underhållande fighter med oortodox stil. Han tar ofta och gärna risker när han fightas. Han är svartbälte i bjj och judo och har en solid grapplingbas. Han har även vass striking och bra slagkraft. Hans aggressiva fightingstil har vunnit många fans men det har även kostat honom i form av förluster. Han har tex 6 av 8 förluster via submission. Det tyder på att hans offensiva fokus medför att defensiven blir lidande. Det är riskabelt mot en erfaren och wellrounded fighter som Edgar. Under normala omständigheter skulle jag säga att Edgar, tack vare fina takedowns och toppkontroll, tar hem en komfortabel domslutsseger. Hans korta turnaround efter KO-förlusten (hans första) mot Ortega får mig att tvivla på ”The Answer”. Dessutom förlorade han nyligen sin far – det måste rimligen påverka förberedelserna inför matchen. Jag tror inte att det var ett klokt beslut att möta en utvilad och motiverad Swanson just nu. Därför tror jag på en upset och att Swanson tar hem detta – odds 2.75 betsafe.

Rygga spelet här

265 lbs.: Justin Willis (1.30) vs. Chase Sherman (3.83) Ohmbet

Justin Willis (6-1) är 30 år gammal och 185 cm lång. Han har ett record på 2-0 i UFC och besegrade i sin senaste match Allen Crowder via KO i första ronden. Willis är relativt oerfaren men får mycket bra träning på AKA tillsammans med Daniel Cormier och Cain Velasquez. Han är förvånansvärt explosiv och snabb med tanke på hans kroppsbyggnad.

Chase Sherman (11-4) är 28 år gammal och 193 cm lång. Han har ett UFC-record på 2-3 och förlorade i sin senaste match via KO mot dagestaniern Shamil Abdurakhimov. Sherman har varit ojämn i sina prestationer och hans två vinster i UFC har kommit mot mediokert motstånd.

Willis är en explosiv southpaw-striker. Han har skapligt fotarbete och rejäl slagkraft. Han är relativt oerfaren men ses ändå som klar favorit hos oddssättarna. Sherman är lång och har bättre räckvidd. Han har hyfsade knän men i övrigt saknar han verktygen för att utnyttja sitt övertag i räckvidd. Han är orädd och slagvillig, men har tydliga luckor i sin striking defense. Hans haka är dessutom lite av ett frågetecken – den höll inte mot Abdurakhimov som inte är någon KO-puncher. Mot en hårdslående fighter som Willis kan det bli väldigt kostsamt. Jag räknar med en hyfsat underhållande stående fight. Det slutar troligtvis med att Willis avslutar Sherman via TKO. Willis som vinnare – odds – 1.30 Ohmbet
Rygga spelet här


185 lbs. David Branch (2.70) vs. Thiago Santos (1.44) Mobilebet

David Branch (21-4) är 36 år gammal och mäter 185 cm. Han har ett record på 3-3 i UFC och förlorade i sin senaste match mot Luke Rockhold. Detta är Branch andra vända i UFC. Efter att ha lämnat organisationen 2011 hade han en framgångsrik period där han blev mästare i WSOF. Branch är en erfaren och wellrounded fighter. Han har okej striking – framför allt hans boxningsteknik – men är framför allt en duktig grappler. Frågan är om hans brottning är tillräcklig för att kunna ta ned den brutale strikern Santos.

Thiago Santos (17-5) är 34 år och mäter 183 cm. Han har ett record på 9-4 i UFC och står just nu på 4 raka vinster. I sin senaste match besegrade han Anthony Smith via TKO. Santos är en striker med brutal kraft i såväl slag som sparkar. Han är muskulös, explosiv och väldigt atletisk. Han är livsfarlig om han får utrymme för sitt stående game. Hans svaghet är hans grappling och i viss mån även hans kondition.

Santos kommer vilja hålla det stående och skapa utrymme för sina kraftfulla tekniker. Om har får prickskjuta från lite avstånd och använda sina fina kontringar är han livsfarlig. Branch måste försöka stänga avståndet och implementera sin grappling – både stående och på marken. Det viktiga är att ta bort Santos vapen. Om Branch lyckas göra det till en ’dirty fight’, en grötig grapplingmatch ökar hans chanser avsevärt. Det gäller bara att ta sig in på Santos utan att bli prickad av en missil. I ren boxning har Branch troligen bättre teknik. Han saknar dock Santos KO-kraft och därför bör han trots allt undvika boxning med brassen. Denna fight är sannolikt jämnare än vad oddsen antyder men jag tror ändå att Thiago Santos tar hem detta – odds 1.44 Mobilebet
Rygga spelet här

135 lbs.: Aljamain Sterling (1.87) vs. Brett Johns (1.87) LeoVegas

Aljamain Sterling (14-3) är 28 år gammal och 170 cm lång. Han har ett record på 6-3 i UFC och förlorade i sin senaste match via brutal KO mot Marlon Moraes. Sterling har sin bakgrund inom brottning och var hyfsat framgångsrik som collegebrottare. Han började sedermera träna bjj och mma. Idag är han brunbälte under Matt Serra.

Brett Johns (15-0) är 26 år gammal och mäter 170 cm. Han är obesegrad och har 3 vinster i UFC. I sin senaste match besegrade han den erfarne Joe Soto via submission. Johns började träna judo vid fyra års ålder och i 16-årsåldern började han träna mma.

Detta är en intressant matchning mellan två duktiga grapplers. När två vassa grapplers möts blir det inte sällan så att matchen utspelas i det stående. Sterling jobbar bra från distans med bensparkar och en lång jabb. Johns är nog ändå den mer tekniske strikern av de två. Johns har stark clinch och tjänar sannolikt på att stänga avståndet. Han kan möjligen få ned fighten till marken men frågan är om han lyckas hålla kvar den atletiske brottaren där. Sterling är en stor talang men han är ganska ojämn. Frågan är hur han har återhämtat sig efter den brutala KO-förlusten mot Marlon Moraes. Han bars ut på bår och sådant kan sätta sig på psyket. Johns däremot är obesegrad och kommer in med ett fint momentum och självförtroendet på topp. Det får mig att välja honom som vinnare – odds 1.87 LeoVegas

Rygga spelet här

155 lbs.: Jim Miller (3.75) vs. Dan Hooker (1.25) Unibet

Jim Miller (28-11) är 34 år gammal och mäter 173 cm. Han är en erfaren herre med ett UFC-record på 17-10-1. Miller som är nära slutet av karriären och dessutom har förlorat tre raka matcher. Miller som har hemmaplan i fighten kommer att ha publiken på sin sida. Möjligen kan han komma att meddela sin pensionering efter fighten. Det finns en del som tyder på det.

Dan Hooker (16-7) är 28 år gammal och hela 183 cm lång. Hangman har ett record på 5-3 i UFC och kommer från två raka vinster. I sin senaste match besegrade han den hypade Marc Diakiese via submission. Han har varit ojämn i sin UFC-karriär men i sina senaste två matcher har han presterat riktigt fin mma.

Miller gillar att sätta press på sina motståndare. Han har en fin jabb och bra bensparkar. Han har hyfsad brottning och bra grappling. När det kommer till motivation och fysik är han inte längre samme fighter. Hans tuffhet och förmåga att ta emot stryk har avtagit rejält. Hooker som är på väg uppåt i sin karriär bör ha goda chanser att besegra veteranen. Han bör utnyttja sitt övertag i längd och räckvidd. Han är tillräckligt allround för att undvika att fastna på rygg eller bli submittad. Han har tillräckligt bra stand up för att besegra Miller. Jag tror han kan trötta ut Miller och knipa en poängseger. Hooker som vinnare – odds 1.25 Unibet
Rygga spelet här

________________________________

Frasse