UFC on FOX 29: Bettinganalys huvudkortet

Författare: Fransisco Villa

Publicerad: 2018-04-12 00:00

På lördag, den 14 april, besöker UFC Gila River Arena i Glendale Arizona. Det är ett ganska trevligt kort som innehåller några godbitar för oss mma-fans. Nedan går vi igenom matcherna på kvällens huvudkort.

Huvudkort

155 lbs.: Dustin Poirier (1.72) vs. Justin Gaethje (2.12) Betsafe

Dustin Poirier (22-5) är 29 år gammal och 175 cm lång (räckvidd 183 cm). Han har ett UFC-record på 14-4 1 NC och besegrade senast Anthony Pettis. Poirier är en erfaren och tuff fighter som gärna förlitar sig på sin slagkraft. Han är southpaw och har en fin vänster. Han är wellrounded och har stabil grappling men brukar föredra att hålla det stående. Han tenderar att ta risker när han kliver in och slagväxlar – det gillar vi.

Justin Gaethje (18-1) är 29 år gammal 180 cm (räckvidd 180 cm). Han har ett record på 1-1 i UFC och förlorade i sin senaste match mot Eddie Alvarez. Gaethje har en mycket underhållande fightingstil. Han är otroligt aggressiv och sätter hård press på motståndaren. Han brukar stalka sina motståndare med hög intensitet och han är inte rädd att käka läder under tiden.

Vi kommer sannolikt få se en match som huvudsakligen utspelar sig stående. Gaethje kommer zombie-vandra framåt och sätta hård press. Han kommer avlossa hårda kombinationer mot huvud och kropp – samt försöka växla in hårda bensparkar och ’dirty boxing’ när han får fäste. Han är som en slåttermaskin när han överöser motståndaren med slag och sparkar, men är även öppen för kontringar då hans defensiv har luckor.

Poirier som är den mer tekniske strikern av de två bör röra på fötterna, använda sitt räckviddsövertag och prickskjuta med långa raka slag. Han har bra fotarbete och bör försöka röra sig i sidled och söka vinklar. Undvika att fastna mot buren eller att hamna i utdragna slagväxlingar i pocket. Om Poirier fightas smart och använder sig av teknik istället för tuffhet så tar han hem detta. Men han har en tendens att fightas med hög risk och vilja byta slag. Han slår hårt men det gör även zombien och Poiriers haka är inte lika stabil som Gaethjes. Detta är en mycket svårtippad fight men jag tror ändå att Poirier håller sig kylig, att han följer sin gameplan och tar hem segern – odds 1.72 Betsafe

Rygga bettet här

185 lbs.: Israel Adesanya (1.36) vs Marvin Vettori (3.00) Unibet

Israel Adesanya (12-0) är 28 år gammal och 188 cm lång (reach: 203 cm). I sin UFC-debut ställdes han mot Rob Wilkinson och segrade via TKO – han vann dessutom $50,000 i bonus för sin insats. Adesanya är en mycket erfaren kickboxare med strax under 60 fights på sitt record. Han har dessutom ett record på 5-1 i boxning. Det är alltså en mycket erfaren striker UFC har fått i Adesanya – erfaren och livsfarlig.

Marvin Vettori (12-3-1) är 24 år gammal och 183 cm lång (reach: 188 cm). Han har ett UFC-record på 2-1-1 och hans senaste fight, mot Omari Akhmedov, slutade oavgjort. Vettori är en kompakt och kraftfull fighter. Han är wellrounded southpaw-fighter med bra slagkraft. Han har hyfsade nedtagningar och stabil grappling. Han är brunbälte i bjj och har hela 8 submissionvinster.

Adesanya är tveklöst den bättre strikern av de två. Han har suverän teknik och är duktig på att utnyttja sin långa räckvidd. Han måste hålla fighten stående och röra på sig för att inte fastna mot buren eller bli nedtagen. Vettori är ett kraftpaket och kommer att sätta hård press på Adesanya. Han bör försöka stänga distansen, använda sin brottning och sin fysik för att stänga ned Adesanyas fina ’stand up’. Om Vettori kan tvinga fram en clinch-kamp mot buren kan han trötta ut Adesanya. Om han lyckas ta ned matchen på marken har han ett klart övertag. Italienaren har ett starkt toppgame och bra grappling. Hans brottning är dock inte på samma nivå som hans grappling och det gynnar en striker som Adesanya. Detta är en tuff utmaning för supertalangen, ett test som kommer visa hur han står sig som mma-fighter. Jag tror att Adesanya har jobbat på sitt nedtagningsförsvar och att han lyckas ta hem en jämn poängseger, men den här matchen är jämnare än vad oddsen antyder. Adesanya som vinnare – odds 1.36 Unibet.

Rygga bettet här

170 lbs.: Carlos Condit (2.50) vs. Alex Oliveira (1.53) Betfair

Carlos Condit (30-11) har hunnit bli 33 år och mäter 188 cm (reach: 193 cm). Han kom in i UFC redan år 2009 och har ett record på 7-7 i organisationen. Condit har länge tillhört toppen av divisionen och är pga sin fightingstil en favorit hos hardcorefans. Han har dock haft det tufft och kommer från tre raka förluster. Senast, i december, förlorade han mot Neil Magny.

Alex Oliveira (17-4-1) är 30 år gammal och 180 cm lång (reach: 194 cm). Han har ett record på 7-3, 1 NC i UFC. I sin senaste match förlorade han via TKO mot Yancy Medeiros i en av de mest underhållande matcherna någonsin. Oliveira är en striker med en stil präglad av thaiboxning. Han är tuff, orädd och har bra slagkraft.

I denna match kommer vi få se två utpräglade strikers som brukar bjuda på god underhållning. Oliveira är den mer fysiske av de två. Han kommer troligen försöka sätta hård press på Condit och göra det till en ’dirty fight’. Han har hyfsade nedtagningar och ett skapligt toppgame – främst hans ground-and-pound är bra.  Oliveira bör alltså pressa amerikanen och växla in nedtagningar. Condit är den mer tekniske fightern och kommer vilja hålla fighten i det öppna för att få utrymme och tid till att använda sin dynamiska kickboxning. När han hittar flytet jobbar han metodiskt med långa kombinationer och sätter därigenom press på motståndaren. Vi har inte sett så mycket av det på sistone men i förlusten mot Magny fick vi ändå se korta glimtar av vad Condit kan uträtta. Tyvärr har det blivit uppenbart att vägen till seger mot Condit är att pressa honom och tvinga honom att brottas. Oliveira har fysiken och tuffheten som krävs för att använda en sådan strategi. Han har inte särskilt teknisk brottning men det kompenserar han med ren styrka och tuffhet. Han har dessutom ett starkt clinchgame. Jag är rädd att Condit får inkassera ytterligare en förlust. Oliveira har varit betydligt mer aktiv på senare tid och även om man räknar in förlusten mot Medeiros så har han sett bra ut. Oliveira som vinnare – odds 1.53 Betfair.

Rygga bettet här

115 lbs.: Michelle Waterson (2.00) vs. Cortney Casey (1.80) Mobilebet

Michelle Waterson (14-6) är 32 år gammal och 160 cm lång (reach: 157 cm). Hon har ett UFC-record på 2-2 och kommer från två raka förluster. Det har dock varit mot tufft motstånd i form av Rose Namajunas och Tecia Torres. Waterson har svart bälte i Karate och är ursprungligen en striker. Hon har dock även stabil grappling – brunbälte i bjj.

Cortney Casey (7-5) är 30 år gammal och 170 cm lång (reach: 170 cm). Hon har ett record på 3-4 i UFC och förlorade senast mot Felice Herrig via delat domslut i en mycket jämn match som lika gärna kunde ha gått åt andra hållet. Casey har sin bakgrund inom bjj och är en duktig grappler. Hon föredrar ändå att fightas stående och utnyttja sin längd och räckvidd.

Waterson är i grunden en striker men hon har ett giftigt markgame. Hennes brottningskunskaper är begränsade och kombinerat med hennes fysik (hon är liten) har hon svårt att diktera/styra vart fighten ska utspelas. Hon har hyfsade kast och trips från clinch men mot en stor stråviktare som Casey kan det bli svårt att få utdelning. Skulle hon trots allt lyckas ta ned Casey kommer hon ändå få motstånd då Casey är en kompetent grappler. Watersons främsta chans i den här fighten är, som jag ser det, att hon använder sitt karatebaserade fotarbete och sin snabbhet för att jobba in och ut. Att hon plockar poäng och retirerar innan Casey hinner svara.

Casey å sin sida bör försöka stänga distansen, använda sin fysik och pressa motståndarinnan. Söka nedtagningar men framförallt pressa och trötta ut Waterson genom att tvinga henne att grappla. Lyckas hon med det vinner så hon. Jag tror att hon drar lärdom av sina tidigare misstag och fightas mer strategiskt denna gången. Det räcker till seger för Casey – odds 1.80 Mobilebet.

Rygga bettet här
____________________________

Frasse