UFC 242: Paul Felder kommer ta revansch mot Edson Barboza

Speltips: Paul Felder vs Edson Barboza

  • Spelstopp: 2019-09-07 19:30
  • Odds Spelat: 2019-09-04
  • Match: Paul Felder vs Edson Barboza
  • Spel: Paul Felder som vinnare
  • Units: 7/10
  • Odds & spelbolag:
  • VINST
2.32

Author: Jaser Davari

Published: 2019-09-05 2:03

På lördag intar UFC 242 den arabiska halvön, närmare bestämt Abu Dhabi, med ett fint matchkort som toppas av en titelmatch mellan Khabib Nurmagomedov och Dustin Poirier. På galans co-main event har vi ett returmöte mellan Edson Barboza och Paul Felder, som möts 4år efter deras första möte. Brassen Barboza vann den gången via domslut, efter att ha kontrollerat större delen av matchen. Nu när de möts igen är Barboza favorit hos oddsmakarna, vilket är konstigt med tanke på att Felder har haft en mycket bättre svit det senaste året än Barboza. Troligen baseras oddsen på hur deras första möte såg ut, vilket är förståeligt men mycket har hänt sedan dess.

Barboza

Den nu 33-årige Barboza har tävlat i UFC i snart 9 år, där han levererat några av de snyggaste knockoutvinsterna någonsin. Hans snurrspark mot Terry Etim används flitigt av UFC i diverse reklamfilmer för att promota organisationen. Under dessa 9 år har Barboza mött några av de bästa utövarna i lättviktsklassen, där han haft blandade utgångar. Han har vinster mot bl.a. Anthony Pettis, Bobby Green, Dan Hooker och Benail Dariush. Totalt har Barboza ett record på 20-7 där 12 av hans vinster är via TKO/KO.

Med en gedigen bakgrund inom thaiboxning har Barboza ett av de bästa sparkarna i organisationen. Hans bensparkar är så pass hårda att han lyckats avsluta hela tre motståndare tack vare dem! Utöver sina sparkar har Barboza en väldigt bra takedown defense, som ligger på hiskliga 80% och utdelar 4.o1 slag i minuten, vilket är väldigt mycket.

Det har dok inte sett bra ut för Barboza under hans senaste matcher i UFC. På de fyra senaste matcherna har han endast en vinst, som var mot Dan Hooker. I två av sina tre förluster har han blivit TKO:ad och KO:ad, där den senaste var en brutal knock mot Justin Gaethje. Sen blev han totalt demolerad av Khabib i den tredje matchen. Så den goda statistiken beror väldigt mycket på Barboza tidigare matcher och är ingen pålitlig indikation på hans nuvarande form.

Felder

Den 2 år äldre Felder har tävlat i UFC sedan 2014 där han hunnit gå 12 matcher, varav han vunnit 8 av dem. Felder har en Taekwondo bakgrund och har vunnit 10 av sina 20 vinster via TKO/KO. På sina fem senaste matcher har Felder vunnit fyra av dem, varav tre har varit via TKO/KO. Den enda förlusten var mot Mike Perry i en welterviktsmatch som Felder tog på kort varsel. Felder bröt även sin hand i den matchen men kunde ändå kriga sig igenom tre ronder och förlorade till slut på delat domslut.

Sedan förlusten mot  Barboza har Felder mognat som en fighter och gått från att vara den kaxiga fightern som vill “showa” till att bli en slipad MMA-fighter som inte bara fightas med händerna utan även med hjärnan. Felders boxning och klincharbete har blivit mycket bättre under de sista två åren, där hans armbågar har blivit ett viktigt vapen i hans vapenarsenal. Och det är just dessa två delar som jag tror kommer vara avgörande i re-matchen mot Barboza.

Speltips

Som jag hintade i stycket ovan så tror jag att Felder tar hem detta, och det på grund av främst tre orsaker;

  1. Barbozas defensiva boxning har en massa hål
  2. Felders boxning och klinch har blivit mycket bättre
  3. Barbozas haka är inte som den var en gång i tiden

Om vi går igenom de tre ovannämnda punkterna lite kort så kan man konstatera att Barboza är en väldigt duktig thaiboxare, men en dålig defensiv boxare. Detta förmodligen på grund av att thaiboxare är mycket mindre rörliga defensivt (speciellt huvudet) än vanliga boxare. Tittar man på statistiken så ser man att Barboza utdelar 4,01 slag i minuten, men å andra sidan tar han emot 4,18. Barboza har haft problem med duktiga boxare såsom Michael Johnson, Tony Ferguson och även Benail Dariush, som ledde matchen tills han blev tok-knockad.

Felders boxning har blivit bättre och bättre under de senaste åren där han blivit bättre på att hitta den distans som passar honom bäst. Jämför man statistiken med Barboza, så absorberar Felder endast 3,08 slag i minuten. Detta beror mycket på att Felders defensiva boxning blivit mycket bättre genom åren, där han gått ifrån att stå och ha slagdueller har hittat en bättre rörelsemönster som minskar risken för att han ska bli träffad.

Tre förluster på fyra senaste, där alla tre har varit överkörningar på olika sätt är ett tydligt tecken på att Barbozas haka har sett sina glansdagar.

Summa summarum är att jag anser att spelvärdet ligger på Paul Felder, som har ett odds på 2.32 på Betfair Exhange.

Paul Felder som vinnare på 2.32
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS