UFC 247: Derrick Lewis vs. Ilir Latifi

Speltips: Derrick Lewis vs. Ilir Latifi

 • Spelstopp: 2020-02-09 03:30
 • Odds Spelat: 2020-02-07
 • Match: Derrick Lewis vs. Ilir Latifi
 • Spel: Går matchen till domslut? Ja
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • VINST
2.95

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-02-08 1:45

Till helgen gör en svensk MMA-legendar sin debut i UFCs tungviktsdivision. Under UFC 247 kliver Ilir Latifi upp en viktklass för att möta den ständigt farliga amerikanen Derrick Lewis.

Derrick Lewis

Lewis genomförde sin professionella MMA-debut 2010 och har tillhört UFC sedan 2014. 35-åringen har tio segrar via KO/TKO i organisationen och utmanade Daniel Cormier om tungviktstiteln, 2018. En match som DC tog hem via ‘submission’, i matchens andra rond.

Amerikanen är inte den mest tekniska ‘fightern’ men har otrolig kraft i nävarna. Kvantiteten i Lewis ‘striking’ avtar desto längre matchen pågår men kvalitén på slagens kraft håller i sig fram till matchens sista sekund. 35-åringen är däremot ett ständigt hot genom hela matchen.

Lewis har haft en tendens att bli nedtagen under sina matcher och så även av motståndare med sämre ‘grappling’-förmågor än Latifi. Enligt UFCs officiella statistik har Lewis, endast, 53% ‘takedown defence’, vilket skapar en öppning för Latifi att kapitalisera på sin brottning. Amerikanen har dock varit duktig på att undvika ‘ground and pound’ på marken och kan, allt som oftast, ta sig tillbaka till en stående position. Lewis hade stora problem på marken när han ställdes mot Cormier, men DCs MMA-brottning går inte att jämföra med Latifis.

Lewis målas ofta upp som en ‘fighter’ med dålig kondition men detta stämmer inte riktigt, enligt min mening. Amerikanen tappar energi under matchens gång men han får aldrig problem med att försvara sig eller explodera, från mark eller stående, när det väl behövs. Dessutom har amerikanen sett bättre ut, fysiskt, under sina senaste matcher.

Lewis enklaste väg till seger, enligt undertecknad, är att rida ut Latifis anstormning under matchens första minuter. I lätt tungvikt hade Latifi en bra rond i sig och troligen ser det likadant ut i tungvikt. Efter den första ronden kan Lewis utöva sin ‘striking’, utan rädsla för att bli nedtagen eller få svenskens kraftfulla svingar mot sig.

Ilir Latifi

Latifi är möjligtvis den mest namnkunniga svensken som är aktiv i UFC just nu. 36-åringen har tillhört UFCs division för lätt tungvikt sedan 2013 och har varit en av viktklassens mest etablerade namn. Latifi har plockat hem segrar mot namn som Ovince St. Preux och Tyson Pedro, men har gått förlorande ur sina senaste två matcher. Efter sin senaste match meddelade Latifi att han hade för avsikt att söka lyckan i organisationens tyngsta division.

Latifis största styrka är hans explosivitet och press i matchens första rond. Svensken är i regel mer snabbstartad än sina motståndare och kan klippa dessa med slag eller få in en tidig nedtagning. Under sina senaste matcher har Latifi förlorat mycket av tidigare nämnda fördelar efter den första rondens slut. I matchens senare ronder har svenskens motståndare kunnat diktera matchen efter sina egna styrkor och fördelar, gentemot Latifi.

Vägen till seger för Malmösonen är enligt mig enkel. Satsa alla kort på matchens första minuter. Pressa Lewis från start och svinga för en ‘knockout’ eller förflytta matchen till marken, där Latifi har ett tekniskt övertag. Nackdelen är dock att Latifi inte var en stor utövare i lätt tungvikt och under invägningen såg han liten ut, i jämförelse med Lewis. Frågan är om Latifi har tillräckligt med kraft och styrka för att hålla kvar Lewis på marken.

Tre faktorer som talar för Derrick Lewis

 • Storleksövertag
 • Har lätt att hitta avslut
 • Kan snabbt vända på en matchbild

Tre faktorer som talar för Ilir Latifi

 • Brottningsövertag
 • Explosiv i ett tidigt skede av matchen
 • ‘Underdog’-effekt

Slutsats

Jag ser framför mig att Lewis kommer ha ett stort övertag på Latifi under helgens match. Däremot ser jag inget jättestort värde i oddsen på Lewis, då de är för låga för att få mitt förtroende.  Går matchen till domslut? Ja – 2.95

Går matchen till domslut? Ja
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS