UFC 248: Weili Zhang vs. Joanna Jedrzejczyk

Speltips: Weili Zhang vs. Joanna Jedrzejczyk

 • Spelstopp: 2020-03-08 05:15
 • Odds Spelat: 2020-03-07
 • Match: Weili Zhang vs. Joanna Jedrzejczyk
 • Spel: Joanna Jedrzejczyk vinner
 • Units:
 • Odds & spelbolag:
 • FÖRLUST
2.65

Author: Alexander Clausson

Published: 2020-03-07 3:21

Natten till söndag kommer UFCs första bälteshållare från Kina försvara sin titel för första gången. Weili Zhang ställs mot stråviktsklassens tidigare mästarinna – Joanna Jedrzejczyk.

Weili Zhang

UFC gav Zhang en chans på titeln efter endast tre matcher för organisationen. Under hennes första tre drabbningar tog hon hem två vinster via enhälligt domslut och en via ‘sumbission’. I titelmatchen ställdes hon mot brasilianskan Jessica Andrade och Zhang tog hem matchen via slag, på under minuten i den allra första ronden. Zhang står med ett totalt matchfacit som lyder 20-1-0 och har endast sin professionella debut.

Under alla sina matcher har Zhang endast gått förbi den andra ronden vid två tillfällen och har aldrig gått förbi rond nummer tre. Motståndaren har gått fem ronder ut vid hela sju tillfällen och här har vi en klar nackdel för kinesiskan. Zhang har sjutton avslut på sina tjugo segrar men få av hennes tidigare motståndare har haft ett matchfacit att skryta om. Ingen av dessa, utanför UFC, har tagit hem en seger i någon av de större organisationerna. Att två av karriärens domslutsvinster har kommit mot, mindre imponerande, motstånd i UFC är någonting vi bör ha i åtanke inför nattens match.

Kinesiskan är en explosiv ‘fighter’ och en relativ ‘allround’ utövare. Zhang kan stå och utbyta slag men  har även fina nedtagningar, samt flera ‘submissions’ via bland annat ‘armbar’ och ‘rear-naked choke’.

Vi har aldrig sett Zhang i mästerskapsronder, så det är omöjligt att säga hur hon kommer reagera i  dessa. Däremot har hon sett tröttare ut redan i matchens tredje rond, vilket inte är så underligt, med tanke på hur mycket kraft och explosivitet hon använder sig av under matchens inledande delar. Zhangs närmaste väg till seger är att söka avslutet i ett tidigt skede av matchen. Antingen via att stänga distansen och använde sig av slag, eller söka en nedtagning och en ‘submission’. Jedrzejczyk blir bättre och bättre desto längre matchen fortgår och erfarenhet kommer betyda mycket om drabbningen skulle fortgå i fem ronder. Polskan har dessutom endast blivit avslutat vid ett tillfälle och är väldigt duktig på att hålla distansen.

Joanna Jedrzejczyk

Jedrzejczyk var under flera år en av UFCs mest dominanta bälteshållare. Polskan genomförde fem lyckade titelförsvar under åren 2015-2017. I samband UFC 217 åkte hon på karriärens första förlust och avslut, när hon ställdes mot Rose Namajunas. Fem månader senare möttes de båda i en ‘re-match’. Drabbningen var jämn men Namajunas tog hem en, enligt undertecknad, rättvis seger. Efter en vinst mot Tecia Torres provade Jedrzejczyk på lyckan i organisationens flugviktsdivision, där hon ställdes mot mästarinnan Valentina Shevchenko. Jedrzejczyk förlorade matchen via enhälligt domslut. Därefter återvände hon till stråviktsklassen och besegrade Michelle Waterson, en seger som gav henne titelmatchen mot Zhang. Polskan står med ett totalt matchfacit som lyder 16-3-0.

Jedrzejczyk tillhörde länge den absoluta eliten i thaiboxning och är en av de utövare som har lyckats bäst med att anpassa sin tidigare sport till syn nya. Om vi jämför med till exempel Shevchenko, som har en liknande bakgrund, ser jag en stor skillnad. Shevchenko är en MMA-‘fighter’ med thaiboxningsbakgrund medan  Jedrzejczyk är en thaiboxare som har sadlat om till MMA. Polskans offensiva förmågor inne i buren grundar sig nästan uteslutande i thaiboxning, med en väldigt teknisk, samt effektiv, ‘striking’ och  arbete i’clinch’. Hon har lärt sig att neutralisera sina motståndares nedtagningar och ‘grappling’, men använder nästan aldrig dessa tekniker offensivt.

Den tidigare mästarinnan är väl medveten om hur man plockar hem segern i drabbningar som dessa. Hålla sig stående och pricka sina motståndare från distans. Desto längre matchen fortgår och desto mer motståndaren förlorar energi kommer öppna upp för polskan. När Zhang har förlorat sin explosivitet kan Jedrzejczyk söka ‘clinchen’ och öppna upp kinesiskan via armbågar.

Tre faktorer som talar för Weili Zhang

 • 20 raka segrar
 • K:O-‘power’
 • Bra på kanvasen

Tre faktorer som talar för Joanna Jedrzejczyk

 • Bra försvar mot nedtagningar
 • Press och volym
 • Större erfarenhet av stora matcher

Slutsats

Jag misstänker stark att “Joanna Champ” kommer återerövra sitt bälte under nattens gala och spelet känns extra intressant, eftersom polskan kommer äntra buren som ‘underdog’. Joanna Jedrzejczyk vinner matchen – 2.65.

Joanna Jedrzejczyk vinner 2.65
Spela

FLER AKTUELLA SPELTIPS

SPELSTOPPTIPSTERMATCH/EVENTSPELTIPSODDS