UFC Betting Skolan

Bettingskolan är för dig som känner att du inte har full koll här med betting, odds, roulette strategi och andra spel över nätet. Du kanske är helt ny och skulle vilja ha lite tips på hur det går till när man spelar på sport på nätet. Då kan det vara bra att få lite vägledning på hur du kan gå tillväga. Här kommer vi att gå igenom det mest grundläggande som du behöver veta för att bli en framgångsrik spelare och vad man bör tänka på. Då det finns många olika spelbolag ute på webben kan det vara svårt att hitta rätt och veta vad man ska välja. Med denna bettingskola vill vi att du ska känna dig redo för att spela på nätet.

Det finns otaliga sporter som man kan satsa pengar på världen över och konceptet att gissa på hur idrottare kommer att prestera, med pengar som insats, går antagligen tillbaka till antikens dagar. Den elementära komponenten i att ha någon slags framgång inom sports betting är att den som satsar pengar lyckas skaffa sig en fördel gentemot spelbolaget. Detta brukat kallas för ”edge”. Det betyder att spelare har oddsen med sig.  Ett simpelt exempel är att man singlar slant och du såklart har 50% chans att gissa rätt. Om du satsar 15 kr får du vid vinst 35 kr.

Du kommer i så fall kunna gå plus över tid med dessa förutsättningar. Det gäller att kunna identifiera så kallade ”överodds” där chansen att du vinner är så sannolik som möjligt samtidigt som pengarna du satsar kan resultera i ett fint plusresultat. De flesta framgångsrika betting-spelarna är de som stadigt går plus över tid och radar upp mindre vinster. Tur är en del av sport betting och man ska inte tro att det är enkelt att bli rik på spel. Men om du lär dig grunderna och är/blir påläst inom det sportgren som du vill spela på kan det ge dig en fin extra intäkt. Då vi ger dig de bästa speltipsen inom MMA är vi till stor hjälp, men det skadar inte att du själv sätter dig in i sporten och kollar på galorna på egen hand.

Hur kommer man igång?

Första grundregeln inom sport betting är att man startar med en egen startkassa. Man ska aldrig spela med belånade pengar och det är viktigt att du spelar för pengar du har råd att förlora. När du har tjänat/sparat ihop till en sådan kan du börja kika över olika spelbolag. Välj ett som är tilltalande och som erbjuder en bra första insättningsbonus eller välkomstpaket.

Viktiga begrepp att känna till

Odds – hur mycket insatsen multipliceras vid vinst. Satsar man 150 kr och oddset är 2.10 vinner man 315 kr.

Bonus – ett erbjudande vissa spelbolag brukar ha. De brukar ofta vara till för att locka in nya kunder. Det finns olika sorters bonusar. Den vanligaste är det som kallas insättningsbonus där spelbolaget skänker dig en viss procent av de pengar du sätter in på ditt spelkonto. Sätter du in 200 kr och insättningsbonusen är 50% så får du 300kr att spela för på ditt konto. Andra exempel på bonusar är Gratisspel och så kallat Matchat spel.
Live odds – odds som dyker upp under det att sporteventet äger rum. Om det till exempel under en MMA-match verkar som att det ena fightern kommer vinna så förändras oddsen. Det kan ibland tyckas vara enklare att förutspå matchens slut mitt i den än inför den.

1 x 2 – en av de vanligaste spelformaten. 1 – betyder en satsning på att hemmalaget vinner. X – betyder oavgjort lagen emellan. 2- betyder en satsning på att bortalaget vinner. Inom MMA så brukar man inte använda sig av 1 x 2, det är vanligare med att skriva fighterns namn. Oavgjord brukar man inte kunna spela på de vanliga spelen, vilket innebär att om en match blir oavgjord så får man pengarna tillbaka vid singelspel och vid systemspel får den matchen oddset 1.00.
Över/under spel – brukar innebära att man tror att en match går över ett visst antal ronder eller att den avslutas innan ett visst antal ronder. Om man exempelvis spelar under 1.5 ronder innebär det att matchen måste avslutas via TKO/KO/Submission eller diskvalificering innan 1.5 ronder, d.v.s. senast 2 minuter och 30 sekunder in i den ANDRA ronden om det är en vanlig MMA-match. Det är viktigt att ha det i åtanken och inte tro att det är första ronden man syftar på. Inom boxning innebär det 1 minut och 30 sekunder in i den andra ronden, detta då boxningsmatcher endast är tre minuter långa till skillnad från MMA-matcher som är fem minuter långa.

TKO/KO/ DQ – Innebär att man spelar på att en match eller en specifik fighter vinner via tekniks knockout, knockout eller diskvalificering.

Submission – Innebär att man spelar på att en match eller en specifik fighter vinner via submission, dvs ett grepp/lås. Det kan även innebära att en fighter verbalt ger upp på grund av slag, skada eller annan orsak. Det blir INTE en TKO om en fighter verbalt ger upp, utan submission, trots att orsaken till det kan vara slag eller sparkar.
Decision/Domslut – Innebär att matchen går tiden ut och tre poängdomare avgör vem som vann matchen. Man kan både spela på att en specifik fighter vinner via domslut eller att matchen går till domslut.

Kunskap och känsla

Din kunskap är väldigt viktig för att bli en vinnande spelare. Att vara expert inom de sporter man satsar pengar i kan ofta vara en fördel. Vissa betting-spelare specialiserar sig på att satsa på specifika MMA-organisationer och/eller fighters som de känner väl. Framgångsrika spelare brukar oftast ha koll på de olika typer odds som erbjuds av spelbolaget och alla de olika resultat man kan spela på.

Spela på de matcher där du har bra koll eller följt en eller båda fighters. Det är dumt att spela på matcher där du inte har någon koll på bara för att oddsen är lyckade. Då handlar det bara om tur och ingen känsla eller finess. Så att vara påläst är ett måste om man vill framgångsrik och ha en god spelupplevelse. Det finns tillfälligheter tur och otur, men det är det som får en att känna spänning. Ingen kan givetvis se in framtiden och det är omöjligt för en spelare att veta hur en match kommer att sluta. Men man kan ändå ha en magkänsla grundat på sina kunskaper och har man en god känsla har man förmodligen det av en anledning.

För att återkomma till just ”edge” så innebär sports betting att överlista spelbolagen. Det är även viktigt att komma ihåg att man satsar lika mycket pengar på att man själv har rätt som att spelbolaget har fel. Ibland kommer din satsning oundvikligen gå åt helvete och det gäller att vara förberedd på att du kan komma att drabbas av sådan otur. Den långsiktiga planen blir att använda din så kallade ”spelkassa” ansvarsfullt.

Tips

Oddsen kommer alltid skilja sig från bolag till bolag och en bra grej kan därför vara att ha konton på flera olika spelbolag. Eftersom de flesta har något som kallas insättningsbonus, en bettingbonus du får vid din första insättning, är det ett bra sett att få mer pengar att spela för.

De allra framgångsrikaste spelarna är ju såklart de som vinner jackpott-vinsten. Men för alla oss som inte kommer att åtnjuta sådana engångs-mirakel så gäller det att hitta rimliga strategier för att på lång sikt kunna tjäna pengar inom sports betting. Det gäller som sagt att stadigt gå plus i ditt satsande.

Spela inte alltid på ditt favoritlag bara för att de ligger dig varmt om hjärtat. Använd istället de kunskaper du har om laget och försök att se mötet från en opartisk vinkel och lägg sedan ditt spel ut efter det.

Spela inte på för många matcher i samma spel då det ökar risken att förlora. Det absolut bästa är att spela på singlar då det ökar chansen till vinst i längden.

Håll koll på ditt spelande och skulle du känna att det blir för mycket ta en paus.

Spela för att du tycker det är kul och inte för att du har ett ”sug”. Det är då varningsklockorna börja ringa och du bör fundera på att dra ner med spelandet.

Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfullt spelande innebär att du alltid spelar för pengar du har råd att riskera. Om du skulle känna att det istället blivit till ett beroende är det bäst att du håller dig borta från spel tills du känner dig redo att börja igen. Om du ständigt går runt och tänker på odds, spel och så vidare är det också dags att se över sitt spelandet. Det allra viktigaste är att du har kul när du spelar och försök aldrig att vinna tillbaka pengar du förlorat. Det är lätt att det blir en ond cirkel som för vissa kan vara svår att ta sig ur.

Lycka till!