Donald Cerrone

Läs de senaste ryktena, nyheterna och oddsen om den omtyckte UFC-fightern Donald ”Cowboy” Cerrone

Donald “Cowboy” Cerrone

Donald “Cowboy” Cerrone, 36, är en amerikansk MMA-utövare som tävlar i UFCs lättviktsdivision. Cerrone föddes i Denver i delstaten Colorado. Innan han började tävla i MMA har Cerrone varit professionell kickboxare och tjurridare. Inom MMA har han även tävlat i weltervikt i UFC. Hans fightingstil utmärks av en blandning av Muay Thai, brasiliansk jiu-jitsu och gaidojutsu. Cerrone har vunnit flest matcher, 22, och har avslutat flest motståndare i UFCs historia, sexton stycken. Han är 183 centimeter lång och väger 71 kilo.

Professionell debut

Cerrone gjorde sin professionella MMA-debut den elfte februari 2006 mot Nate Mohr. Matchen ägde rum på Ring of fire 21: Full blast i Castle Rock i Colorado. Cerrone vann redan i första ronden via triangle choke submission. Cerrone fortsatte att delta i lokala tävlingar och vann snart Ring och Fires lättviktstitel. Under två år samlade han ihop ett record på sju vinster, helt utan förluster. Alla vinsterna var via submission.

World Extreme Cagefighting

Cerrones första match inom WEC blev mot Kenneth Alexander och ägde rum den femte september 2007. Först sa man att Cerrone hade vunnit via submission i den första ronden, men senare, när Cerrone testat positivt för ett olagligt urindrivande medel, ändrades resultatet till no contest.

19 december 2009 gick Cerrone en match mot Ed Ratcliff på WEC 45. I den tredje ronden besegrade Cerrone Ratcliff via submission. Den vinsten gjorde att Cerrone även belönades för kvällens bästa match. När han övergick till UFC var det med ett record på 13-3 (1).

UFC

I oktober 2010 slogs WEC ihop med organisationen UFC. Det resulterade i att alla WEC-fighters överfördes till UFC.

Cerrone fick sin första titelchans efter att ha vunnit åtta matcher i rad på under två år. Den 19 december 2015, på UFC on Fox 17, ställdes Cerrone mot Rafael dos Anjos för att göra upp om titeln i lättvikt. Cerrone förlorade på grund av teknisk knockout efter 66 sekunder.

Och i sin senast mötte han Alexander Hernandez i en lättviktsmatch på UFC Fight Night 143, den 19 januari 2019. Matchen markerade Cerrones återkomst till lättvikt och gick suveränt för honom. Cerrone överträffade sin motståndare med både sina slag och sin brottning. I den andra ronden vann han via teknisk knockout.

Cerrone valde sina vana trogen att hålla sig aktiv under året då han i maj tog sig an Al Iaquinta som han besegrade via enhälligt domslut. En månad efter mötte han Tony Ferguson där det dock blev TKO-förlust då hans öga svullnade igen innan tredje ronden. I september mötte han sedan vännen Justin Gaethje men avslutades då i första ronden.

Den 18 januari 2020 gick han sin största match i karriären mot Conor McGregor vid UFC 246. Irländaren inledde aggressivt och lyckades via ett par brutala axelsmällar i clinch och sedan en huvudspark avsluta Cowboy efter endast 40 sekunder via TKO.

Cerrone var redan tillbaka den 9 maj där han mötte forne lättviktsmästaren Anthony Pettis vid UFC 249. Det slutade dock återigen med förlust efter fem ronder genom enhälligt domslut.

Cerrones nuvarande record är på 36-15 (1) varav 22 varit inom UFC. Han har även tagit hem rekordmånga bonusar, hela sexton stycken. Bonusarna har varit både för kvällens bästa uppvisning och den bästa matchen. Sedan den 24 april 2019 är han på nummer åtta i UFCs officiella lättviktsrankning.

Donald Cerrone

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/