Valentina Shevchenko

Valentina Shevchenko i buren

Valentina ”Bullet” Shevchenko  

Valentina ”Bullet” Shevchenko, 31, är en kirgisisk och peruansk MMA-utövare som tävlar i UFC:s fjäderviktsdivision. Shevchenko är mästare i sin division sedan 2018. Hon har även tävlat i Muay Thai, proffsboxning och kickboxning och har svart bälte i judo. Hon kommer från Kirgizistan men bor numera i Las Vegas, Nevada. Shevchenko började träna taekwondo när hon var fem år gammal. Hon har tävlat professionellt inom MMA sedan 2003. Shevchenkos fightingstil är tydligt kickboxningsinspirerad, med kraftfulla kontringar och sparkar. Hon kontrar ofta med högerkrokar, sparkar och tvåslagskombinationer. Dessutom gör hennes judoerfarenhet att hon är förträfflig på grappling.

Kickboxning och Muay thai

Mellan 2003 och 2015 vann Shevchenko över 50 amatörmatcher i Muay Thai och kickboxning. De flesta av hennes vinster kom via domslut, men fem var på grund av teknisk knockout och tre via knockout. Idag har hon ett kickboxningsrecord på 56–3.

Hon tävlade även i IFMA:s världsmästerskap åtta gånger mellan 2003 och 2014. Det resulterade i åtta guldmedaljer. Under det mästerskapet besegrade hon bland annat UFC:s blivande stråviktsmästare Joanna Jędrzejczyk tre gånger.

MMA-debut

Shevchenko gjorde sin MMA-debut 2003 mot Eliza Aidaralieva. Shevchenko vann matchen i den andra ronden på grund av teknisk knockout. Där började ett vinststråk som skulle hålla i sig i ytterligare sex matcher. När hon övergick till UFC var det med ett MMA-record på 11–1.

UFC  

Efter en match i Legacy FC började Shevchenko att tävla i UFC. Hennes UFC-debut blev 2003 mot Germaine de Randamie på UFC on Fox: dos Anjos vs. Cerrone 2. Shevchenko segrade via delat domslut (29–28, 29–27 och 29–27).

I sin nästa match ställdes hon mot Amanda Nunes på UFC 196. Shevchenko kom igång sent i de två första ronderna. Trots att hon vann den tredje ronden, där hon imponerade med sin starka uppvisning så blev det Nunes som tog hem matchen. Shevchenko förlorade via enhälligt domslut (29–28, 29–27, and 29–27)

På UFC on Fox: Shevchenko vs. Peña gick Shevchenko sedan en match mot amerikanskan Julianna Peña. Matchen gällde en eventuell titeleliminering. Shevchenko tog hem matchen via en armbar submission i den andra ronden. Den vinsten ledde dessutom till att Shevchenko fick sin allra första bonus för kvällens uppvisning.

Titelmatch i bantamvikt

I september 2017 gick Shevchenko sin första titelmatch inom UFC mot brasilianskan Amanda Nunes. Nunes och Shevchenko hade mötts tidigare och då hade Nunes vunnit via enhälligt domslut. Den här gången blev det en jämn match. Men även i deras senaste möte var Nunes aningens vassare och tog hem matchen via delat domslut.

Flugvikt

Den tredje februari gick Shevchenko sin första match i UFC:s flugviktsdivision. Shevchenko ställdes då mot Priscila Cachoeira och vann överlägset. I den andra ronden avslutade hon Cachoeira med en rear-naked choke. Den matchen gjorde att Shevchenko vann sin andra bonus för kvällens bästa uppvisning.

Valentina Shevchenko bälte

Mästerskapet i flugvikt

Shevchenko mötte Joanna Jędrzejczyk på UFC 231, den åttonde december 2018, för att göra upp om titeln i flugvikt. Shevchenko vann matchen via enhälligt domslut och blev divisionens nya mästarinna.

Titelförsvar  

På UFC 238 försvarade Shevchenko sin titel mot utmanaren Jessica Eye. Shevchenko vann via head kick knockout i den andra ronden. Den matchen gjorde även att Shevchenko fick en bonus för kvällens bästa uppvisning.

Hennes andra titelförsvar blev en returmatch mot Liz Carmouche. Det skedde i augusti 2019 på UFC Fight Night: Shevchenko vs. Carmouche 2. I deras första möte hade Carmouche vunnit, men den här matchen vann Shevchenko via enhälligt domslut.

I Shevchenkos tredje titelförsvar försvarade hon sin titel mot Katlyn Chookagian på UFC 247. Shevchenko vann matchen via teknisk knockout i den tredje ronden.

Shevchenko försvarade senast sin titel mot Jennifer Maia där hon vann klart via enhälligt domslut då hon vann de flesta av ronderna trots att hon hade lite problem på marken.

Shevchenkos nuvarande MMA-record är på 20–3; varav nio av vinsterna har varit i UFC. För de matcherna har hon vunnit tre bonusar för kvällens bästa uppvisning. Sex av hennes vinster har varit via knockout, sju via submission och sex via domslut.

Valentina Shevchenko

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/