Jared Cannonier klättrar till topp 5 i rankingen

Författare: Alexander Clausson

Publicerad: 2019-10-02 23:00

Som traditionen bjuder efter en UFC-gala så har organisationen uppdaterat sin rankning för de olika divisionerna. Ur svensk synvinkel är veckans uppdatering extra intressant då två svenskar klev in i buren under lördagens gala.

Cannonier trivs in nya viktklassen

Det har hänt mycket i amerikanen Jared Cannoniers professionella MMA-karriär sedan UFC-debuten 2015. I sin första match blev 35-åringen avslutad av Shawn Jordan i divisionen för tungvikt. Tio matcher senare, som har gått av stapeln i sammanlagt tre olika viktklasser, har Cannonier nu tre raka vinster och har klättrat till en femteplats i UFCs rankingsystem för mellanvikt. Detta sedan han avslutade Jack Hermansson under UFC Köpenhamns huvudmatch den gångna helgen.

Rankingsystemet är inte en officiell ranking på det viset att en ’fighter’ automatiskt kommer möta atleten som befinner sig ett steg över på listan. Däremot har rankingen stor betydelse för många atleter, som ofta föredrar att möta motståndare som befinner sig över de själva och gärna undviker att möta motståndare som befinner sig längre ner.

Hermansson tappar en placering

Norsk-svenska Hermansson befann sig tidigare på Cannoniers plats i rankingen men har enligt den senaste publiceringen nu sjunkit ner till en sjätteplats.

Mellanviktsdivisionens två toppnamn kommer under natten till söndag göra upp om bältet, under UFC 243 i Australien. Den regerande mästaren Robert Whittaker kommer ta sig an interimmästaren Israel Adesanya i Oceanien-derbyt.

Lina Länsberg klättrar en placering

Lina Länsberg kommer från två imponerande segrar i divisionen för kvinnlig bantamvikt. När UFC var på besök i Sverige tidigare i år besegrades Tonya Evinger via enhälligt domslut och under galan i Köpenhamn tog svenskan hem en seger mot den ’hypade’ Macy Chiasson på samma vis.

Innan helgens match befann sig Länsberg endast snäppet under amerikanskan Chiasson, vilket innebär att någon större förflyttning uteblir. ”Elbow Queen” stiger dock förbi sin motståndare i den nya rankingen och ligger för närvarande på plats nummer elva.

UFCs Mellanviktsranking:

Mästare: ROBERT WHITTAKER

1. Israel Adesanya
2. Paulo Costa
3. Yoel Romero
4. Kelvin Gastelum
5. Jared Cannonier +4
6. Jack Hermansson -1
7. Ronaldo Souza -1
8. Chris Weidman -1
9. Derek Brunson -1
10. Ian Heinisch
11. Uriah Hall
12. Brad Tavares
13. Antonio Carlos Junior
14. Edmen Shahbazyan
15. Omari Akhmedov