Khamzat Chimaev söker titelkamp i lätt tungvikt

Författare: Anton McGregor

Publicerad: 2023-11-21 14:30

Den svenske MMA-stjärnan Khamzat Chimaev vill se att han får möjligheten till att gå kamp om mellanviktsbältet. Chimaev, som i dagsläget är rankad nummer 8 i UFC:s mellanviktsdivision, har tagit till sociala medier för att göra sin röst hörd gällande en kamp mot den regerande mästaren Alex Pereira.

Chimaev jagar guld i 205lb-klassen

Det går möjligen inte så snabbt med avancemanget i UFC som man först hade kunnat tänka sig för Khamzat ”Borz” Chimaev (13-0). Den obesegrade svensken rivstartade sin karriär i organisationen med två blixtsnabba debutmatcher. Dessa ägde rum i 2020 mitt under brinnande pandemi och utkämpades på UFC:s då nyförvärvade tillhåll ’Fight Island’ i Abu Dhabi.

Som nämnt gick Chimaev där två snabba matcher på raken för att sätta sin prägel på UFC:s welter- och mellanviktsdivision. Han följde upp sina snabba segrar med att på högst imponerande vis knocka Gerald ”GM3” Meerschaert (35-17) blott två månader senare. Med den vinsten rundade han av sitt första år som UFC-fighter på ett utmärkt sätt och lade sig i position för att fortsätta storma fram i kommande fight-säsonger.

Dock har det saktat ner ganska så kraftigt efter Khamzats strålande introduktion till världens bästa MMA-organisation. Hittills har han gått sju matcher i UFC, där han ännu är obesegrad. Den tuffaste kampen hittills ägde rum mot Gilbert ”Durinho” Burns (22-6) i april 2022, där Chimaev tog ytterligare några steg framåt i welterviktsdivisionen.

Den senaste tiden tycks det dock vara mellanvikt som står i svenskens fokus. Han har redan försökt sig på att finna högrankade motståndare i denna division. Det var momentärt klart att han skulle ställas mot Paulo ”Borrachinha” Costa (14-2), dock tvingades den sistnämnde dra sig ur kampen följande ett kirurgiskt ingrepp. I stället ställdes Chimaev mot en debuterande mellanviktare i den tidigare welterviktsmästaren Kamaru ”The Nigerian Nightmare” Usman (20-4), en match som han vann via majoritetsbeslut.

Vill möta Pereira

Om det inte vore nog med prestationer i både welter- och mellanvikt, har Chimaev nu tydligen ytterligare en viktklass i åtanke. Det handlar då om den lätta tungviktsdivisionen i UFC, eller närmare bestämt divisionens mästare.

Alex ”Poatan” Pereira (9-2) var dock även den tidigare titelhållaren i mellanvikt och undslapp inte Chimaevs ambitioner då heller. I ett inlägg på sociala medier ber Chimaev om att få chansen till att avsluta Pereira, vilket enbart kan tolkas som en utmaning till kamp.

Let me finish him.

Då han ännu inte gått en match som lätt tungviktare, saknar Chimaev idag en officiell rankning i den viktklassen. Han är dock rankad i mellanvikt på en plats nummer 8.