Hur bra är Jon Jones och Alexander Gustafsson? Se vår sammanställning

Författare: Kevin Lundgren

Publicerad: 2018-12-26 00:00

Matchen mellan Jon Jones och Alexander Gustafsson är den hetaste matchen någonsin ur svenskt perspektiv. Jones rankas av väldigt många som den bäste någonsin och att ”The Mauler” har ett väldigt svårhanterat uppdrag på lördag är de flesta överens om.

Men hur bra är respektive fighter inom MMA? MMABetz har inför UFC 232 sammanställt och poängsatt båda fighters utifrån sju kategorier.

Skalan vi använder är 1 till 5 stjärnor.

Striking

Jones: 4 stjärnor
Gustafsson: 4 stjärnor

Kommentar: De skiljer sig åt här. Jones är mer varierad i sina attacker och har bättre sparkar. Alex är den betydligt bättre boxaren. Totalt sett är båda lika starka inom just stående delen av MMA.

Mark

Jones: 5 stjärnor
Gustafsson: 4 stjärnor

Kommentar: Jones är den offensivt betydligt starkare, både när det kommer till nedtagningar och låsningar/stryp. Men man får inte glömma att försvar också hör hemma i betygsättningen och där är Gustafsson på topp. Svensken saknar bara fler offensiva nycklar för att komma upp i samma nivå som Jones.

Fotarbete

Jones: 3 stjärnor
Gustafsson: 4 stjärnor

Kommentar: Kanske Jones svagaste område. Han har en tendens att bli väldigt fast, och sätter sin distans snarare med hjälp av sparkar än med fotrörelse. Gustafsson är betydligt rörligare på fötterna och cirklar bra åt båda håll. Han är också bra på att fightas bakåt vilket inte ska underskattas.

Erfarenhet

Jones: 5 stjärnor
Gustafsson: 4 stjärnor

Kommentar: Jones har betydligt fler fem ronders matcher och ska därför ha högre betyg. Han har dessutom fightats i de stora matcherna i snart ett decennium. Alex har också haft sin beskärda tårtbit av toppmatcher.

Kämpaanda

Jones: 5 stjärnor
Gustafsson: 5 stjärnor

Kommentar: Båda herrarna har visat att de klarar ta stryk och fortsätta gå framåt. Visst, Alex har faktiskt varit inblandad i fler krig men det här är det dött lopp mellan dem.

Fysik

Jones: 5 stjärnor
Gustafsson: 4 stjärnor

Kommentar: Denna betygsättning utgår enbart från det vi beskådat rent sportsligt. Vi lämnar alla dopingfall därhän. Det är givetvis självklart att Jones haft nytta av sitt dopingfuskande. Jones har något längre räckvidd än Gustafsson och därav ligger han enligt vår beräkning något före. Lika i övrigt.

Avslut

Jones: 4 stjärnor
Gustafsson: 4 stjärnor

Kommentar: Jones har vunnit på avslut 15 av 22 gånger medan Alex har gjort det 14 av 18 gånger. Gustafsson har mer power i sina slag medan Jones har samma förmåga med sina höga sparkar. Om det inte vore för Jones förmåga att dra ut sina motståndare på submission hade Alex tagit den här kampen.

Resultat

Jones: 31 stjärnor
Gustafsson: 29 stjärnor

Kommentar: Jones är ruskigt nära maxpoängen på 35 men har lite mer att utvecklas i framför allt fotarbete innan han når upp dit. Det vår sammanställning visar är att Gustafsson inte alls är så långt efter som många vill göra gällande. När man kategoriskt värderar bådas styrkor utan att blanda in annat oväsentlig hajp så inser man hur trolig en svensk titelseger är på UFC 232.

Se fler av våra MMA speltips