UFC 241: Cormier Vs. Miocic – Breakdown maincard

Författare: Johan Lorentzon

Publicerad: 2019-08-16 17:15

Daniel Cormier (1.68) Vs. Stipe Miocic (2.05)

Historia

Efter Daniel Cormiers (22-1-1) vinst över Stipe Miocic (18-3) var det mycket snack fram och tillbaka om en match mellan honom och Brock Lesnar. Nu blev det emellertid inte så och istället får den före detta mästaren i tungvikt Stipe Miocic sin önskan uppfylld och gå en returmatch mot den nuvarande mästaren.

Deras förra möte slutade med att Cormier knockade Miocic med en kort krok från klinchen redan i första ronden och kunde lämna oktagonen med ännu ett bälte. Hans första titelförsvar i tungvikt blev mot Derrick Lewis, vilket blev en dominant seger för Cormier som avslutades med att han drog ut ”The Black Beast” på ett Rear Naked Choke i andra ronden. Tanken var att Cormier skulle få en så kallad ”Money fight” mot Lesnar innan han gick i pension, men nu blev det inte så.

Miocic har varit lite bitter sen matchen och redan dag ett begärt en returmatch. Mestadels för att han tycker att Cormier vann på ett ”turslag”. Cormier har å andra sidan inte riktigt haft något att vinna på att ge Miocic en returmatch då han trots allt vann på knockout. Men när varken Jon Jones eller Brock Lesnar var på tapeten tackade han ändå ja till att ge Miocic sin efterlängtade returmatch.

Matchbilden

Miocic blev visserligen avslutat i första ronden sist, men om vi ska kolla på hur ronden gick innan så går det att ge den poängmässigt till Stipe. Han stoppade Cormiers brottning och tycktes även ge honom en del problem på det stående planet med boxningskombinationer och bensparkar. Däremot underskattade Miocic Cormiers slagstyrka och den korta kroken i klinchen blev vad som släckte den dåvarande mästaren.

Cormier har en brottningsnivå som är på ett annat plan, men vi såg att Miocic faktiskt kunde stoppa den. På papperet ska Miocic dessutom ha det stående övertaget då han är en före detta ”Golden Glove”-mästare med storlek och längdfördelarna. Något som han inte riktigt utnyttjade i förra mötet.

Även om Miocic har fördelarna stående såg vi också att Cormier är duktig på att stänga distansen till där han är som mest effektiv. Vi såg även detta när han mötte vår egen Alexander Gustafsson. På insidan kan han även hota med sin brottning och vi vet redan att han slår stenhård. Dessutom har han haka att gå igenom en storm av slag för att hitta sin egen distans.

Matchen kommer nog inte avslutas i första ronden, det kan till och med bli en domslutsseger. Men det är också hakan och sättet att hitta in till sin distans som kommer bli nyckeln för Cormier.

Vinnare: Cormier via knockout (3.50) eller domslut (5.00).

Spela hos 10Bet

Anthony Pettis (1.75) Vs. Nate Diaz (1.95)

Historia

Nate Diaz (19-11) har varit borta från oktagonen i över tre år och det har varit osäkert om han ens kommer tillbaka till UFC. Nu kommer han i alla fall ställas mot den spektakuläre Anthony Pettis (22-8). Dessa två har dessutom något av en historia sedan så långt bak som när Pettis skrev kontrakt med UFC. Diaz tycker han gjort vad UFC sagt åt honom men ändå blivit bortprioiterad för fighters som är lättare att marknadsföra. Pettis tycks inte heller ha något över för Diaz, vilket skapar en del krydda inför matchen.

Pettis är 4-6 i sina senaste tio matcher och har hoppat hejvilt mellan viktklasserna. De han har förlorat mot är inte heller några duvungar utan det handlar om Rafael Dos Anjos, Eddie Alvarez, Edson Barboza, Dustin Poirier, Tony Ferguson och Max Holloway. Submission vinster över Charles Oliviera och Michael Chiesa visar att han, förutom sin stående bit, också är en bra grappler. På tal om den stående biten. I sin senaste match knockade han Stephen Thompson med en superman punch i andra ronden.

Diaz är en veteran i UFC och har som sagt varit vilande i närmare tre år.  Vi har egentligen inte sett honom något sen fejden med Conor McGregor. Att det inte blivit några fler matcher efter det kan tyckas märkligt då han var den första som lyckats vinna över McGregor i UFC. Även om returmatchen inte gick Nates väg så tog det hans kändisnivå inom MMA till en helt ny status och visade även att han är en solid fighter.

Matchbilden

Båda Pettis och Diaz har bra jiu-jitsu, men markfördelen går ändå till Nate. Dock finns det nog en större chans att matchen blir ett stående krig då de båda är bekväma på fötterna och när fighters inte tycker om varandra har det en tendens att bli ett krig stående då man väntat i flera veckor på att få slå den andre på käften. Om det blir en submission så öppnas den upp på grund av en knockdown eller något liknande, vilket också är ett möjligt scenario.

Diaz är en bättre boxare än Pettis och kommer in med volym snarare än kraft och hans kondition gör att slagen i första ronden tar lika hårt som de gör i sista. Pettis stil är mer varierande och mycket baseras också på hans sparkar. Vi har sett i tidigare matcher att Diaz inte brytt sig om att blocka bensparkar och detta kan bli en faktor i matchen. Det som talar för Diaz är egentligen hans don’t-give-a-fuck-mentalitet, även om han haft ett uppehåll har han tränat som vanligt och är dessutom svår att avsluta. Han har också en tendens att hela tiden pressa och vara upp i ansiket på sin motståndare, vilket varit en av Pettis svagheter.

Vinnare: Diaz via submission (10.00) eller domslut (2.50)

Yoel Romero (1.53) Vs. Paulo Costa (2.25)

Historia

Det här är en match som varit bokad hela fyra gånger tidigare, men har fallit isär på grund av olika anledningar. Nu verkar det emellertid som om matchen mellan dessa två blir av. Yoel ”The Soldier of God” Romero (13-3) och Paulo ”Borrachinha” Costa (12-0) är ett möte mellan två titaner som bara kan sluta med en brutal knockout – i alla fall på papper.

Romero har inte gått match sedan han förlorade sin andra match mot Robert Whittaker för över ett år sedan. Båda var titelchanser och båda var också hårfina förluster, men ”The Reaper” fick också två segrar mot Romero vilket ingen annan i divisionen kan skryta över. Romero börjar vara rätt gammal med sina 42 år, men är stor och besitter fortfarande en atletism som ingen annan i divisionen har.

Den enda fightern som möjligen kan matcha kubanens fysiska attribut är Costas. Explosiv och med tunga händer är han som en atombomb förklätt till en fighter. Han har en avslutningsprocent på 100% vilket är en submission och elva knockouter varav fyra är i UFC. Senaste vinsten var mot Uriah Hall.

Matchbilden

Trots att Romero är en olympisk brottare och Costas har svart bälte i BJJ under Noguiera-bröderna kan vi nog räkna med att denna match kommer utspela sig stående.

Romero kommer antagligen vara den mer passiv och låta Costa attackera med sina vilda slagserier. Om tajmingen finns är det möjligt att det avslutas där med Romero liggandes sovandes i oktagonen, Romero är dock overklig atletisk och är Costas inte försiktig kan han mycket väl bli träffad av ett knä, eller ett slag på vägen in som han inte kommer se.

Ett brutalt avslut kan komma från båda hållen, men tittar vi på papper så har Romero mött bättre motstånd än Costas och har då också mer erfarenhet som borde kunna ge honom fördelen som behövs.

Vinnare: Romero via KO eller TKO (2.25)

Gabriel Benitez (3.50) Vs. Sodiq Yusuff (1.25)

Historia

Gabriel Benitez (21-6) senaste match var för 15 månader sedan när han knockade Humberto Bandenay med en slam som oldschool ”Rampage” skulle varit nöjd över. Han är nu tillbaka för att möta Sodiq Yusuff (9-1) som i nuläget rider på ett momentum med fyra raka vinster efter varandra.

Benitez är 5-2 i UFC och har sina förluster mot Andre Fili och Enrique Barzola. Han har dock två raka vinster. Förutom då vinsten mot Bandenay så har han en domslutsvinst mot Jason Knight.

Yusuff fick sin UFC-chans genom Dana White’s Contender Serie när han besegrade Mike Davis på domslut. Senaste vinsten var över Sheymon Moraes, som också var en domslutsseger.

Matchbilden

Yusuff är farlig stående med både sin styrka och snabbhet som till och med är imponeranade för en fjäderviktare. Han backar dessutom upp detta med bra teknik. Bernitez kommer behöva använda sin grappling och det innebär också att han måste handskas med Yusuffs explosivitet och snabbhet för att kunna ta det till marken.

Vinnare: Yusuff via KO/TKO

Derek Brunson (2.40) Vs. Ian Heinisch (1.50)

Historia

Derek Brunson (19-7) och Ian Heinisch (13-1) är först ut på galans huvudkort i Anaheim. Båda ligger precis utanför utmanarstatus i divisionen och hoppas på att en vinst ska råda bot på detta.

Brunson mötte i sin senaste match Elias Theodorou och vann matchen på enhälligt domslut. Theodorou’s aviga stil har skapat problem för många, men Brunson höll sig till sin gameplan och kunde på så vis vinna matchen där Theodoru normalt är som starkast. Vinsten behövdes efter två knockoutförluster mot Jacare Souza och Israel Adesanya. Visserligen inga duvungar, men att ta sig tillbaka till vinnarbordet efter två raka förluster var viktigt.

Heinisch senaste vinst var en imponerande domslutsseger mot Antonio Carlos Junior där han totalt stängde ned grapplingsessets jiu-jitsu-game. Då detta bara var hans andra UFC-match visade de också att han håller standard att få möta någon högre upp på stegen.

Matchbild

Både Brunson och Heinisch har bra brottning, speciellt Brunson, och i sådana situationer brukar det nio av tio gånger också innebära att matchen kommer utspela sig stående. När det gäller brottare så brukar de också ha löd i sina nävar, vilket även det gäller Brunson och Heinisch.

Brunson behöver en träff för att släcka vem som helst, och när han väl träffar och får blodsmak är det oftast början på slutet. Brunson besitter dessutom längdfördel och detta kan spela stor roll i matchen när knogmackorna börjar flyga. Det finns dock en möjlighet att Heinisch kan utnyttja Brunson något orädda stil, hitta en lucka och själv träffa. Matchen borde i vilket fall som helst inte gå till domslut.

Vinnare: Brunson via KO eller TKO på 4.30

Till 10Bet odds