Jiri Prochazka: Stoppet mot Alex Pereira var korrekt

Författare: Anton McGregor

Publicerad: 2023-11-13 14:30

Den tidigare lätta tungviktsmästaren i UFC Jiri Prochazka led sin första förlust i organisationen under helgens gångna gala. Där förlorade han via TKO mot Alex Pereira i en kamp om det vakanta bältet i divisionen. Trots att Prochazka tycks ha varit i dugligt skick direkt efter stoppet, anser han själv att det var det korrekta beslutet från domare Mark Goddard.

Inga tårar från Prochazka

Det är aldrig lätt att svälja en förlust som professionell atlet. Särskilt inte om denna inföll under ett scenario där ett mästerskap stod på spel. Det är dock en del av livet som tex. kampsportare, särskilt i en så konkurrensfylld organisation såsom UFC. Det här är vad som inträffade den tidigare mästaren i organisationens lätta tungviktsdivision Jiri ”BJP” Prochazka (29-4-1) under helgen.

Där ställdes han mot Brasiliens Alex ”Poatan” Pereira (9-2), som själv tidigare innehaft en titel i UFC, i en kamp om det vakanta bältet i viktklassen. Titeln, som fram tills dess hölls av Jamahal ”Sweet Dreams” Hill (12-1, 1 NC), blev neutralt i och med att matchen drogs igång. Detta efter att Hill ådragit sig en svår skada som tvingade honom till att överge sitt bälte.

Matchen mellan Prochazka och Pereira blev inte särskilt långlivad. De två stred på väl i nästan två fulla ronder, där de delade på övertaget. Det skulle dock bli Pereira som fann segern via ett TKO-avslut fyra minuter in i den andra ronden. Därmed utnämndes även ”Poatan” till den nya mästaren i UFC:s lätta tungviktsdivision och tillhör således en särskild klass av kampsportare som hållit ett bälte i två av organisationens viktklasser.

Rätt att stoppa matchen

Det var dock inte en solklar knockout som ledde till Prochazkas förlust. Tjecken gick visserligen ner på mattan under en smärre barriär av slag som regnade ner på honom från hans vinstjagande motståndare. När väl domare Mark Goddard klev in för att bryta matchen, fanns det tecken på att Prochazka var vid sina sinnes fulla bruk.

Han rusade genast upp på fötterna och ställde sig mot burens vägg medan Pereira firade vinsten. I dessa fall kan det vara enkelt för en atlet att klaga över det beslut från domaren som ledde till nederlaget. Man hör dock inget av det från Prochazka, som tvärtom anser att det var ett helt korrekt agerande från Goddard att stoppa kampen.

I sin oktogonintervju förklarar Prochazka till och med att han, med sina egna ord, ”was out” under Pereiras slagkavalkad. Han lovar även att han kommer att komma tillbaka från sin förlust, samt tackade Pereira för en bra match.

I think that in that end, it was right. I was out, but you know I will never stop. Fuck, shit happened. Doesn’t matter. For me, it’s big learn. Let’s work on that and be back stronger than ever. But now, thank you Alex. Thank you for this fight. Big learn for me from that fight. I’ll be back.

När Prochazka själv bekänner Goddards agerande som korrekt, bör det för en gångs skull inte uppstå många diskussioner kring om det var rätt eller ej att bryta matchen i det skeendet.