Lista: De 5 mest dominerande mästarna i UFC-historien

Författare: Kevin Lundgren

Publicerad: 2018-10-20 00:00

Det är ofta snack om vem som är den bäste UFC-fightern någonsin. En diskussion som är svår att att mäta då alla tävlar under olika tidsepoker, viktklasser och mot olika svåra motståndare.

En lättare fråga att redo ut är vilka mästare som varit mest dominanta i UFC genom åren. Här är fem av de mest imponerande mästarsviterna.

5. Matt Hughes, februari 2001 till januari 2004

Under tre år var Hughes en kraft att räkna med i welterviktsklassen. På den tiden dominerades sporten av starka brottare som höll ner sina motståndare och satsade allt på ground and pound. Hughes gjorde det väldigt bra men utvecklade också en kompetent boxning samt submission-game.

På hans meritlista hittar man segrar över Royce Gracie, Georges St-Pierre och BJ Penn. Totalt blev det 45 segrar och 9 förluster.

4. Jon Jones, mars 2011 till maj 2015

Jon Jones förlorade egentligen aldrig sitt bälte utan blev fråntagen den på grund av doping. Det betyder inte att han bör fortsätta räknas som champ utan är bara något som är värt att notera. När Jones först kom fram i lätta tungviktsdivisionen insåg alla att han var en råtalang. Han har egentligen ingen förlust på sitt konto om man inte räknar med diskvalificeringen mot Matt Hamill.

Jon Jones har besegrat namn som Daniel Cormier, Alexander Gustafsson och Vitor Belfort. 31-åringen har 22 segrar och en förlust på meritlistan.

3. Anderson Silva, oktober 2006 till juni 2014

I nästan sju år var Silva en otäck figur i UFC:s mellanviktsklass. Många har ifrågasatt hans motstånd under många av åren men det är inte något som brassen själv kunde styra över. En annan faktor som ökar hans status är att han vid några tillfällen valde att gå upp en viktklass och dominera herrar i lätt tungvikt. Men det är framför allt hans post-mästarkarriär som reducerat hans namn något med diverse dopingfall.

Silva har ett record på 34 segrar och 8 förluster.

2. Demetrious Johnson, september 2012 till augusti 2018

Flugvikten har sedan den introducerades som en viktklass i UFC egentligen bara dominerats av ett namn. ”Mighty Mouse” som han också kallas må vara liten och lätt men han har alla egenskaper som många suktar efter. Han är skicklig överallt och strategisk som få. Med sina 11 raka titelförsvar innehar han rekordet i UFC för en mästare. Detta tog dock stop i augusti då han förlorade på poäng mot Henry Cejudo.

Johnson har 27 segrar och 3 förluster på sitt konto.

1. Georges St-Pierre, april 2008 till december 2013

Han har inte varit mästare under längst period eller har mest titelförsvar. Men GSP hade dock den tuffaste vägen som mästare. Match efter match var mot otroligt avancerat motstånd och han fick aldrig en lätt match under hela sin karriär. Sen ska man också minnas att St-Pierre aldrig förlorade sitt bälte – han gav upp den självmant efter att segermatchen mot Johny Hendricks. 37-åringen gjorde i fjol comeback då han slog Michael Bisping för att erövra titeln i mellanvikt. En titel han gav upp en månad senare.

GSP har 26 segrar och 2 förluster på sitt record.

Se fler av våra MMA speltips