Alexander Gustafsson

All info om UFC Fighter Alexander The Mauler Gustafsson

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är Sveriges just nu bästa och största fighter. Alexander har varit otroligt framgångsrik inom UFC/MMA i lätt tungvikt där han har etablerat sig i toppen. Han är även framgångsrik utanför ringen. Som exempel så har han sitt egna snusmärke ”General & Göteborgs Rapé One”; Han är kalsongambassadör till Frank Dandy; han är en kärleksfylld familjefar. Ni förstår, vi är ett stort fan av ’The Mauler’ så därför samlar och delar vi gratis med oss av alla Alexander Gustafsson nyheter på den här sidan. Se till att bookmarka och komma tillbaka hit med jämna mellanrum så behöver du aldrig missa något.
Alexander “The Mauler” Gustafsson

Alexander “The Mauler” Gustafsson, född 15 januari, 1987, rankas idag som en av de skickligaste MMA-utövarna i viktklassen lätt tungvikt. Han tävlar för närvarande i världens största MMA-organisation, UFC.Han har gått totalt 22 MMA-matcher, varav han vunnit 18 och förlorat 6. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt; 3 via submission, 4 via domslut och 11 via knockout.

Alexander Gustafsson började träna boxning på Redbergslids BK när han var tio år. Som sextonåring vann han juniormästerskapet i boxning. Han tävlade även i kampsporten shootfighting innan han började träna MMA.

UFC-debuten

Han gjorde sin UFC-debut 2009 mot Jared ”The Messenger” Hamman på UFC 105. Matchen varade bara 41 sekunder. Gustafsson golvade Hamman med en rak höger och vann via knockout i första ronden.

I sin nästa match mötte han Phil “Mr. Wonderful” Davis 10 april 2010 på UFC 112. Gustafsson förlorade via submission på grund av en anaconda choke. Innan det visade Gustafsson prov på goda färdighter i wrestling och försvar mot takedowns som MMA-kommentatorn Joe Rogan berömde honom för.

Det blev sedan klart att Gustafsson skulle möta kickboxningsveteranen Cyrille Diabaté på UFC 120, 16 oktober 2010. Innan striden åkte Gustafsson till Kalifornien och tränade med Alliance MMA i en månad. På träningslägret tränade han med stora namn, som Phil Davis, Dominick Cruz, Brandon Vera, Joey Beltran och Travis Browne. Han fick tips på hur han skulle förbättra sin grappling från Davis och jobbade på att bli snabbare och starkare. Under matchen mot Diabaté dominerade Gustafsson den första ronden, både stående och på marken. Gustafsson besegrade Diabaté via submission (rear near-choke) i andra ronden. I intervjuerna efter matchen sa Gustafsson att träningslägret var den främsta anledningen till att han hade vunnit.

Nästa UFC-match mot James Te Huna, som ägde rum 27 februari 2011, vann Gustafsson också via submission (rear near-choke).

Alexander-Gustafsson-träffar-Jon-Jones-med-en-jabb-1

Titelchanser i lätt tungvikt

Efter segrar mot Thiago Silva, Mauricio Rua, Matt Hamill och Vladimir Matjusjenko fick Gustafsson chansen att ta hem titeln i lätt tungvikt. Han mötte Jon Jones i en titelmatch 21 september 2013 på UFC 165. Trots att Gustafsson sågs som en underdog i striden, så utmanade han Jones på ett sätt som ingen annan gjort tidigare. “The Mauler” fick ner sin motståndare på golvet och sårade Jones över hans högra öga i striden. Jones samlade sig sedan och dominerade de sista ronderna. Gustafsson förlorade genom oenigt domslut. Efter matchen sa Jones att Gustafsson hade gett honom den tuffaste matchen i hela hans karriär. Matchen tog hem utmärkelsen 2013 Fight of the Year av World MMA Awards. Och Gustafsson själv utsågs till 2013 International Fighter of the Year.

Dana White, president för MMA-organisationen UFC, sa att han ville att Jones och Gustafsson skulle möta varandra igen på en gång. Men det visade sig att det inte gick eftersom Jones skulle försvara sitt bälte mot Glover Teixeira. Man sa att om Gustafsson klarade sin nästa match skulle han få ytterligare en titelchans. När man frågade honom om det sa Gustafsson att en titelchans var precis vad han jobbade mot och att han var glad att slåss mot vem som helst som kunde ta honom dit.

På en presskonferens sa man att nästa motståndare för Gustafsson skulle bli Antônio Rogério Nogueira. Men Nogueira drog sig ur på grund av en skada. Senare rapporterades det att Nogueira aldrig gått med på att möta Gustafsson. Nästa match blev istället mot Jimi Manuwa, på UFC Fight Night 37. Manuwa var dittills obesegrad, men nu fick han sin karriärs första förlust. Gustafsson vann via teknisk knockout i den andra ronden efter att ha sänkt sin motståndare med ett knä och överöst honom med slag i närstriden.

I april 2014 sa Dana White att en returmatch mot Jon Jones var vad som väntade för Alexander Gustafsson. Det ryktades om att matchen skulle ske i Sverige. Sedan ändrades det till Las Vegas. Men det var bara Gustafsson som gått med på matchen. Den andra juni förklarade White situationen med att ”Jones doesn’t want to fight Gustafsson”.

Alexander Gustafsson Anthony Johnson

Förlusten på Tele2 Arena

Under hösten 2014 meddelade UFC att de skulle ha en gala på Tele2 Arena i Stockholm, där Gustafsson skulle ta sig an den hårtslående Anthony ”Rumble” Johnson inför en rekordpublik. Inför matchen var svensken storfavorit hos de flessta spelbolag, och mycket av diskussionerna innan matchen handlade om vart Gustafsson och Jones skulle mötas. Galan fick namnet ”UFC on Fox: Gustafsson vs. Johnson” och ägde rum den 24 januari 2015 inför en nästan fullsatt Tele2 Arena. Dessvärre gick det inte alls bra för Gustafsson som förlorade matchen via TKO i den första ronden mot Johnson.

I juni 2015 kom nyheten att Gustafsson skulle möta Daniel Cormier som nyligen vunnit titeln i lätt tungvikt. Först var det tänkt att matchen skulle ske 5 september 2015 på UFC 191, men Cormier skadade sig i ryggen och de kom överens om att skjuta på datumet. Titelfighten skedde istället tredje oktober 2015, på UFC 192. Gustafsson fick till två takedowns i den andra ronden och fick ner Cormier med ett knä i rond tre. Men Gustafsson förlorade genom oenat domslut.

Nästa strid blev mot Jan Błachowicz, 3 september 2016, på UFC Fight Night 93. Gustafsson vann matchen genom enhälligt domslut (30–27, 30–27, and 30–27).

alexander gustafsson träffar jon jones
Returmatch

Tionde oktober blev det offentligt att Jon Jones och Gustafsson ska mötas igen på UFC 232 för att göra upp om titeln i lätt tungvikt. Matchen ägde rum den 29 december 2018 i Inglewood, Kalifornien där Alex förlorade via TKO i den tredje ronden.

UFC Sverige

I februari blev klart att UFC skulle återvända till Sverige för en sjätte gång, blev det kort därefter även klart att Gustafsson skulle toppa galan. Gustafsson mötte Anthony Smith i Globen den 1:a juni men återigen slutade det med förlust, denna gång via submission (rear-naked-choke). En mycket besviken Gustafsson valde efter matchen att lämna kvar sin handskar på mattan och berättade på presskonferensen efter matchen att han pensionerar sig från sporten.

Comeback

Efter ett år som pensionerad meddelade dock Gustafsson att han skulle göra comeback inom tungvikt mot forne tungviktsmästaren Fabricio Werdum den 25 juli på Fight Island i Abu Dhabi.  Där slutade det dessvärre med förlust genom armlås efter två och en halv minut av matchen mot BJJ-esset.

Alexander Gustafsson

FAQ NYHETER

Vad är MMA?

MMA är förkortning på Mixed Martial Arts, och är en sammansättning av olika kampsportsgrener. Matcherna utspelar sig i antingen en bur eller en ring beroende på vilken organisation som håller i tävlingen. En variant av sporten fanns redan under den antika Grekland, men gick då under namnet Pankration. Den moderna versionen har sin start i samband med den första UFC-galan som ägde rum 1993.

Vad är UFC?

UFC, eller Ultimate Fighting Championship, är världens största MMA-organisation som funnits sedan 1993. Den skapades av bland annat Gracie-familjen, som i sin tur grundade sporten Brasiliansk Jiu Jitsu, för att se vilken kampsportsgren som är effektivast i en fajt.

2001 köptes bolaget av bröderna Lorenzo och Frank Fertitta som tillsammans med Dana White. Under de första åren drogs bolaget med stora skulder, men efter framgångarna med dokusåpan The Ultimate Fighter, lyckades man skapa en enorm vinstmaskin. 2016 sålde man bolaget för 4 miljarder dollar (ca: 40 miljarder kr).

Vart får ni era nyheter ifrån?

Majoriteten av våra nyheter kommer ifrån amerikanska källor, antingen från Twitter-konton kopplade till kända MMA-journalister såsom Ariel Helwani eller från stora nyhetssidor. Vi har dock många nyheter som vi får in exklusivt via våra egna källor.

Alla våra speltips och bettinganalyser är dock skrivna och framtagna av våra egna skribenter.

Kostar det något att läsa era nyheter?

Alla våra nyheter är gratis och öppna för alla. Detta gäller både våra exklusiva nyheter och de nyheter som vi får in via andra kanaler. Även våra bettinganalyser och speltips är helt kostnadsfria för alla läsare. Du behöver inget konto för att följa oss, däremot måste du ha ett konto på Disqus för att kunna kommentera.

Täcker ni enbart nyheter som är kopplade till MMA?

Större delen av våra nyheter är kopplade till MMA, men vi skriver även större nyheter från övriga kampsporter såsom boxning, grappling och thaiboxning. Vi täcker alla större kampsportsgalor där svenska utövare finns med, samt större stjärnor inom respektive gren.

Hur kan man göra så att man ej missar de senaste nyheterna?

Vi på MMABetz täcker de största nyheterna som kommer ut dagligen, så det bästa sättet att ha koll på de senaste nyheterna är att gå in på MMABetz.se varje dag så att ni inte missar något.

Vi finns även på sociala medier där vi delar med oss av ännu fler nyheter, så se till att följa vår Facebooksida, https://www.facebook.com/mmabetz/ eller vår Facebook grupp som är den största MMA-gruppen för svenska MMA-fans på Facebook, https://www.facebook.com/groups/mmasverige/