Reza Maddog Madadis nya satsning efter UFC – hjälpa Stockholms hemlösa pensionärer

Författare: MMABetz

Publicerad: 2019-07-28 14:47

Den forne svenske UFC-fightern Reza Maddog Madadi meddelade i slutet av majmånad att han lägger sina handskar på hyllan efter en lång och lyckad karriär. Nu har MMA-profilen hittat ett nytt kall i livet; ge mat åt hemlösa i Stockholmsområdet.

Terrorattentatet var startskottet

Det var under den gångna helgen som en Stockholmsbo såg ett par män dela ut mat åt några hemlösa under nattetid. MMA-fans kunde snabbt se att en av personerna i fråga var Madadi, så MMAbetz tog kontakt med lättviktaren för att se om uppgifterna stämde. Madadi berättar i en intervju med MMAbetz att det är han på bilden och att han gjort detta flera nätter under i veckan i över 2års tid. Han och några vänner brukar göra smörgåsar och brygga kaffe, för att sedan ge sig ut i Stockholmsnatten och dela ut det till hemlösa.

– Det hela började i samband med terrorattentatet i Stockholm för två år sedan. Jag och några vänner bestämde oss för att hjälpa till och dela ut lite mat, frukt och kaffe till poliser, brandmän, ambulansförare och andra som jobbade kring det hemska attentatet. Anledningen var att jag ville dra mitt strå till stacken och visa mitt stöd till alla som jobbade dag och natt under skräcktimmarna efter attentatet. Jag ville hjälpa till på något sätt, och visa att vi är alla tillsammans i detta, att vi alla är emot terrorism.

Vid Din Sida

I samband med detta kom Madadi i kontakt med Jeanette Höglund, grundaren av hjälporganisationen Vid Din Sida.

–  Jeanette såg det jag gjorde och berättade om hennes projekt, där hon gick ut och delade ut mat och dryck till hemlösa pensionärer. Jag följde med henne på en av hennes rundor och blev tagen av det jag såg. Det var äldre människor som inte hade mat eller tak över huvudet. Människor som byggt upp det här landet, och detta är tacken de får.

Efter att ha sett de hemlösas situation med egna ögon bestämde sig Reza att dra sitt strå till stacken. Då ”Vid din sida” inte gick ut på sina rundor alla nätter, valde Reza att gå ut de övriga nätterna.

–  Vi började gå ut kort efter mötet med Jeanette och har nu gått 4-5 nätter i veckan varje vecka i över två år. Vi är ett gäng på 5-8 personer som jobbar i skift, men jag går ut varje natt när jag är i Stockholm.

De riktar sig främst till pensionärer, men de diskriminerar inga. Under midsommarafton var det några turister, bland annat en familj, som hade fastnat i staden och kunde inte hitta något ställe där de kunde köpa mat. Reza valde då att ge familjen några smörgåsar.

–  Vi diskriminerar ingen. Alla är människor och i mina ögon lika värda. Vi prioriterar äldre, men säger aldrig nej till någon om vi har mat.

The Mauler har följt med

Madadi och hans vänner står själva för kalaset och vill inte ha några gåvor från utomstående. Vill man hjälpa till kan man antingen följa med Madadi ut på en av hans rundor eller hjälpa till med att donera kläder, leksaker och dylikt till de behövande, som ett exempel. En av de som följt med Madadi på utflykterna är klubbkamraten Alexander Gustafsson.

–  Jag vill inte ha folks pengar, jag gör det inte för att starta en hjälporganisation på det viset. Jag lagar maten själv, brygger kaffet och kör ut på egen hand. Vill man hjälpa eller stödja oss så kan bara haka på en natt och göra det. Alex (Gustafsson) har hängt med ut en gång, till exempel. Men pengar tar vi inte emot. Under vintern kan vi dock ta emot kläder som folk vill donera, det hjälper.

Har velat hålla detta hemligt

Den forne MMA-fightern som var en av de första svenskarna att få kontrakt med UFC har trots stor följarskara inte gått ut med detta, något som är självvalt. Han vill inte att det hela ska uppfattas som ett ”försök att få massa lajks på instagram”, som han själv säger. Han gör det för att han vill det och något som han älskar att göra.

–  Jag har gjort detta i två år, och det är nästan ingen som vet om det. Jag är inte direkt en tyst eller mediaskygg kille, utan tvärtom om jag hade velat hade jag skrikit om detta så att allt och alla hade vetat om det. Men jag vill inte det. Detta är något personligt för mig. Jag vill bara hjälpa folk i nöd. Nu dök det upp ett videoklipp på mig när någon person filmade på en av våra rundor, och ni (media) fick nys om det hela.

Nu när Madadi lagt handskarna på hyllan för gott kommer han fortsätta med sitt volontärsarbete, och försöker utvidga projektet till andra städer.

–  Vi kommer starta en Facebook sida, Medmänniska, där vi kommer hjälpa andra som vill hjälpa våra hemlösa. Förhoppningsvis kommer vi kunna utföra samma sak i andra svenska städer. Det krävs inte mycket att göra vårt fina land till ett bättre land.

Avslutningsvis tackar Madadi för alla fans som stöttat han för beslutet att hänga handskarna på hyllan. Nu ser han fram emot att leva familjelivet och hjälpa hemlösa så mycket som han kan.