UFC 258: Vi tippar hela galan och väljer ut omgångens favoriter

Författare: Filip Kosovac

Publicerad: 2021-02-13 03:45

Äntligen dags för UFC 258 och åtets första titelfight – med welterviktarna Kamaru Usman och Gilbert Burns i huvudrollen. UFC har återvänt till Las Vegas och APEX Center där matcherna kommer gå i den något mindre oktogonen. Vi synar duellerna från både prelims och huvudkortet och väljer våra vinnare. 

Komplett tipsgenomgång av galans fights

UFC 258 Kamaru Usman vs Gilbert Burns

Prelims

Gillian Robertson vs Miranda Maverick: Galan öppnar upp med en fight mellan två talangfulla damer i flugviktsklassen. Robertson som har stor förkärlek till grappling kommer försöka få ner sin motståndare, Maverick, som har bra defensiv brottning. Väl på fötterna är det stor fördel för Maverick. Just den faktorn kan bli den avgörande.

Tippar: Maverick (via domslut)

Spel: –

Gabriel Green vs Phil Rowe: Denna fight är en David vs Goliat fight då Rowe är den huvudet längre fightern, med 19 cm större räckvidd. Vad gör det när han sällan kan hålla avståndet och utnyttja detta. Green är en aggressiv fighter som kommer vara på sin motståndare från första minuten. Imponerade i sin UFC debut – trots förlust.

Tippar: Green (via KO/TKO i rond 2)

Spel: Green – 1,90. Spelet togs dock i måndags hos Bet365 men oddset har sedan dess dippat. Jämför t.ex. med oddset 1,71 hos 20bet – som är ett spelbolag utan svensk licens.

Ricky Simon vs Brian Kelleher: Två erfarna bantamvikt-fighters tar denna duell en viktklass upp imorgon. Simon borde implementera sin vanliga stil och dominera med dominant brottning i 15 minuter. Kellehers styrka i slagen och hans submission-game ska dock inte underskatts. Allt som allt så så är jag inte 110% såld på Simon.

Tippar: Simon (via domslut)

Spel: –

Andre Ewell vs Chris Gutierrez: Detta är en fight som blev bokad nu i veckan då Gutierrez hoppade in som ersättare åt Cody Stamann. Faktorer som denna kan påverka prestationen då jag inte är hundra på hur väl Gutierrez förberett sig. Tror att duellerna kommer att utspela sig på fötterna där antigen Ewell sätter press på sin motståndare, eller får sina ben söndersparkade. Det sistnämnande kommer troligtvis ske men jag avvaktar tills fighten startat och siktar på ett livespel efter rond 1 – om jag märker att Ewells ben börjar bli lite väl röda.

Tippar: Gutierrez (via domslut)

Spel: Siktar på livespel mellan rond 1 och 2.

Polyana Viana vs Mallory Martin: En på förhand relativt jämnfight mellan BJJ-utövaren Viana och brottaren Martin. Allt hänger på att Martin ska få till sina nedtagningar och dominerar på golvet med sin styrka, positionering och försvar mot submissions. Väl uppe på fötterna så imponerar ingen av damerna rent tekniskt, men jag ger Viana en liten fördel sett till mängden utdelade slag. Tror dock att drabbningen avgörs på golvet.

Tippar: Martin (via domslut)

Spel: –

Belal Muhammad vs Dhiego Lima: Poäng-fighting-mästaren Belal tar sig an den sämre av Lima-brorsorna – Dhiego – som är en ganska endimensionell fighter. Lima har en liten möjlighet till vinst i fall han kan få till sitt livs KO-slag mot en motståndare som är väldigt seg och tålig. Belal ser jag dominera vart än duellerna utspelar sig och har fördelen både i den bättre kondisen, brottningen, fotarbetet samt volymen på fötterna. Han är helt enkelt den mer kompletta MMA-fightern som dock saknar KO-kraft i sina slag.

Tippar/spelar: Belal via poäng – 1,72 Unibet

Rodolfo Vieira vs Anthony Hernandez: Den obesegrade Vieira (7-0) med det grymma smeknamnet ”The balck belt hunter” är en av väldens absolut bästa BJJ-utövare. Hernandez som inte är så dålig på golvet, med flertalet submission-vinster på sin lista, borde trots detta göra allt han kan för att hålla fighten på fötterna där han kan ha ett litet övertag. Lättare sagt än gjort då Viera troligtvis kommer få till minst en nedtagning – redan i rond 1 – vilket kommer innebära game over för Hernandez.

Tippar: Vieira (via submission i rond 1)

Spelvärt: Under 1.5 ronder – 1,66 888sport.

Huvudkortet

Julian Marquez vs Maki Pitolo: En på förhand svårtippad fight där Marquez gör sin comeback i oktogonen efter 2,5 års frånvaro, på grund av en skada som kunde ha avslutat hans MMA-karriär. För motståndare står Pitolo – en fighter som inte har imponerat i UFC med ynka en vinst på 4 fighter. Frågan här är (om och) hur ringrostig Marquez är, samt om Pitolo har kondisen som krävs för att hålla hans fina teknik på fötterna konstant och stå emot sin motståndares anstormning och grappling i tre ronder. Inget spelas innan matchstart.

Tippar: Pitolo (via domslut)

Spel: –

Jim Miller vs Bobby Green: Analys och speltips hittar du här.

Tippar och spelar: Bobby Green via domslut – 1,81 Betsson

Kelvin Gastelum vs Ian Heinisch: Analys och speltips hittar du här.

Tippar: Gastelum (via domslut)

Spel: –

Maycee Barber vs Alexa Grasso: Analys och speltips hittar du här.

Tippar: Barber (via domslut)

Spel: –

Kamaru Usaman vs Gilbert Burns: Analys och speltips hittar du här.

Tippar: Usman (via domslut)

Spel: Kamaru Usman – 1,42 Betsson. Spelades tidigt förra veckan och oddset har dippat sedan dess.