5 bästa submission-avsluten i UFC under 2018 – se listan

Författare: Kevin Lundgren

Publicerad: 2018-12-17 00:00

Nu när 2018 börjar komma mot sitt slut så är det också passande att sammanfatta det gångna året. Cirka en femtedel av alla matcher slutar med en submission. Andelen submission per år har sjunkit och det beror till stor del på det faktum att BJJ-kunskapen ökat.

Vilka submissions har då varit bäst under året? MMA Betz har listat de 5 snyggaste submission-avsluten under 2018.

5.Tyron Woodley vs Darren Till, UFC 228

Inför den här matchen var Till rejält uppsnackad och många trodde att han skulle bli för stor, stark och tuff för welterviktsmästaren Woodley. Men Woodley motbevisade sina kritker. Först sänkte han britten och sen, efter lite ”ground and pound”, kunde han glida in en ”D’arce choke”.

Darren Tills första förlust i karriären och samtidigt Woodleys första submission-seger i UFC.

4.Paul Craig vs Magomed Ankalaev, UFC Fight Night 127

Craig låg under hela matchen och var totalt dominerad fram till att bara sekunder återstod av den sista ronden. Ankalaev låg i topposition och levererade brutal ”ground and pound” när Craig på något magiskt sätt lyckades slängde upp en triangel. Och den satt!

Ankalaev tvingades klappa bara en sekund innan matchen blåstes av. Oerhört stor dramatik och ingen var gladare än Craig.

3.Aljamain Sterling vs Cody Stamann & Zabit Magomedsharipov vs Brandon Davis, UFC 228

Under samma kväll och gala lyckades Sterling och Zabit sätta en tidigare i UFC helt okänd submission som är en blandning mellan ett knälås och en ”banana split”. Att vi ibland ser fighters klappa för märkliga lås och helt nya lås har hänt tidigare, men att det görs två gånger under samma kväll är oerhört sällsynt. Snyggt var det i alla fall.

2.Aleksei Oleinik vs Junior Albini, UFC 224

Oleinik är en mästare på att sätta sin modifierade ”Ezekiel choke”. Han gjort det många gånger förr. Men i matchen mot brassen Albini lyckades han sätta den från rygg – vilket är helt nytt. Avslutet kom som en chock för inte bara publiken utan också Albini själv som låg på topp och trodde han var i en dominant position.

1.Khabib Nurmagomedov vs Conor McGregor, UFC 229

Det här avslutet är kanske inte årets snyggaste, men ack så betydelsefullt det var. Nurmagomedov dominerade rivalen McGregor i hela tre ronder innan han lyckades få irländaren att klappa. Avslutet var tänkt som en ”rare naked choke” men då armen aldrig gled in under McGregors haka så valde Khabib att sätta press över hakan istället. Det räckte.

Se fler av våra MMA speltips