UFC ’Fight Island’: Genomgång av ”The Maulers”, Jack Hermanssons och Pannie Kianzads matcher

Författare: Alexander Clausson

Publicerad: 2020-07-05 11:48

I skrivandes stund står åtta svenska ’fighters’ under kontrakt med världens största MMA-organisation, UFC. Tre av dessa kommer gå match inom loppet av två veckor, senare i juli. Jack Hermansson, Pannie Kianzad och Alexander Gustafsson kommer alla kliva in i buren och nedan följer en bakgrund, genomgång och ’breakdown’ av deras kommande drabbningar.

Flera svenskar på UFC ’Fight Island’

Strax innan UFC London, som skulle ägt rum den fjärde helgens i mars, införde USA stränga reserestriktioner, till följd av COVID-19. Restriktionerna var inte bara en bidragande orsak till att den europeiska galan ställdes in, utan ledde även till en situation där många av organisationens ’fighters’ inte längre kunde ta sig in till USA. UFC har, mitt under den pågående pandemin, arrangerat ett flertal galor i så väl Florida som Las Vegas. Dock har galorna, nästan uteslutande, fyllts av utövare bosatta i landet.

UFC började tidigt hinta om att arrangera galor på den då ospecificerade platsen ’Fight Island’. Syftet med projektet var att anordna matcher för sina utomamerikanska utövare. I början av juni stod det klart att dessa drabbningar kommer äga rum på Yas Island, Abu Dhabi.

Fyra galor kommer gå av stapeln under juli månad och först ut är den numrerade eventet UFC 251, som äger rum den 12 juli, svensk tid.  På den galan kommer inga svenskar delta, men därefter väntar ett par inte intressanta veckor för MMA-intresserade i allmänhet och svenska MMA-fantaster i synnerhet.

Jack Hermansson (2.00) vs. Kelvin Gastelum (1.89)

Jack hermansson vs Kelvin Gastelum UFC

Först ut är svensk-norske Hermansson. Den topprankade mellanviktaren kommer ställas mot den ständigt farliga amerikanen Kelvin Gastelum den 18:e juli.

Bakgrund

Uddevallasonen flyttade som 18 år gammal till Norge och det var där som ”The Joker” påbörjade sin bana inom MMA-sporten. Den professionella debuten genomförde 2010 och sedan dess har 32 åringen gått matcher för flera av de största organisationerna. Däribland Cage Warriors, Bellator och UFC. I Cage Warriors plockade Hermansson hem mellanviktsbältet och försvarade sin titel vid två tillfällen.

”The Joker” erbjöds kontrakt med UFC 2016 och har sedan dess gått tio matcher för organisationen. Under det föregående kalenderåret seglade Hermansson upp till toppskiktet av divisionen, med två vinster på tre matcher. David Branch och Ronaldo Souza besegrades men mot Jared Cannonier tog det stopp. Matcherna mot Souza och Cannonier agerade huvudmatcher, för sina respektive galor.

I nuläget innehar Hermansson plats nummer sex, i UFCs officiella ranking för mellanviktsklassen. Han står med ett totalt matchfacit som lyder 20-5-0.

Israel Adesanya Kelvin Gastelum UFC 236

Inför matchen

Hermansson kliver in i buren den 19 juli och kommer, likt motståndaren Gastelum, försöka ta sig tillbaka till vinstkolumnen.

Amerikanen har förlorat tre av sina senaste fem matcher men samtliga av dessa motståndare har tillhört den absoluta världseliten. I sin senaste match ställdes han mot engelsmannen Darren Till och förlorade via delat domslut.

Gastelum är en brottare i grunden men har under de senaste åren skördat störst framgångar med hjälp av sin ’striking’. Amerikanen använder framförallt sina händer och sätter upp kombinationer genom att inleda med en jabb, som hittar motståndaren underifrån. En teknik som utvecklats till följd av det övertag i längd och ’reach’, som hans motståndare ofta har på honom. Om Gastelum väl söker nedtagningar hittar han ofta dessa via en ’double leg’ och försöker därefter behålla topposition på sina motståndare. Amerikanen har endast förlorat en match på marken, under karriärens gång.

Hermansson har förbättrat sitt stående ’game’ sedan UFC-debuten men det är på marken norsk-svensken ofta avgör sina matcher. Han har en av divisionens främsta ’ground and pounds’ och har, i samband med sina två senaste avslut, tagit hem segern via ’giljotin’.

Matchbild och odds

Hermansson har en tuff uppgift framför sig, då Gastelum är en farlig motståndare för samtliga av divisionens ’fighters’. Det är dessutom ingen ultimat matchning för norsk-svensken. Om matchen håller sig stående ger jag ’edgen’ till amerikanen. I en ren kickboxningsmatch ser jag inte Hermansson tillfoga tillräckligt mycket skada för att hitta ett avslut och över tre ronder misstänker jag att amerikanen plockar tillräckligt mycket poäng, för att få sin hand lyft av matchdomaren.

I en ren drabbning på kanvasen ger jag dock fördelen till Hermansson, trots amerikanens brottningsbakgrund. Problemet för ”The Joker” kommer dock bli att förflytta matchen till marken, utan att göra sig av med för mycket energi. Gastelum har ett bra försvar mot nedtagningar men framförallt är amerikanen bra på att ta sig upp på fötter.

Oddsmakarna ser den kommande drabbningen som en relativt jämn match, men ger en liten fördel till amerikanen. Ett rakt vinnarspel på Gastelum ger i nuläget 1.80 gånger insatsen hos William Hill. Ett motsvarande spel Hermansson ger 2.00 gånger pengarna.

Pannie Kianzad (1.80) vs. Bethe Correia (2.00)

Bethe Correia vs Pannie Kianzad UFC

Kianzad kommer söka sin andra raka seger för organisationen, när hon under ’Fight Island’ ställs mot den tidigare titelutmanaren Bethe Correia. Matchen äger rum den 25:e juli.

Bakgrund

Svenskan genomförde sin första professionella MMA-match 2012 och har sedan dess gått ytterligare 16 matcher. Kianzad har gått flertalet matcher i organisationer som Superior Challenge, Cage Warriors och Invicta FC. Den bredare MMA-publiken fick dock upp ögonen för Kianzad i samband med hennes medverkan i ’The Ultimate Fighter 28’. Hälften av säsongens deltagare skulle bygga upp organisationens division för kvinnliga fjäderviktare och Kianzad tog sig hela vägen till final. I finalen blev svenskan avslutad via ’submission’, av den då obesegrade Macy Chiasson. Kianzad fick inte en andra chans det gången och släpptes av organisationen.

Efter en vinst via enhälligt domslut, under ’Superior Challenge 19’, fick hon en ny chans i UFC. Först kom en förlust mot Julia Avila, i samband med UFC 239, men därefter fick svenskan sin första UFC-vinst. Under organisationens besök till Moskva i november förra året ställdes Kianzad mot Australiens Jessica-Rose Clark. Svenskan tog hem segern via enhälligt domslut.

Kianzad står med ett totalt matchfacit som lyder 12-5-0

Pannie Kianzad

Inför matchen

I början an 2020 utmanade Kianzad sin kommande motståndare, via svenskans sociala medier.

Can we make this happen @ufc?? Hey @bethecorreia I heard u wanna fight in Europe 😚😚
Ranking and matchups wise it’s the right thing to do I’m your woman for the job so let’s go!
If not in Europe , anywhere , anytime

Correia antog utmaningen och svenskan får därför möjligheten att besegra den tidigare titelutmanaren.

Correia fick som obesegrad ’fighter’ (9-0-0) en titelchans mot den dåvarande mästarinnan Ronda Rousey. Brasilianskan blev avslutade på under minuten och sedan dess har hon endast tagit hem två segrar på sju matcher. Hon vinner generellt via domslut och förlorat generellt via avslut.

Brasilianskan föredrar en stående match och hon använder sig framförallt av en teknik som kan liknas vid ’dirty boxing’.

Kianzads styrkor ligger i hennes ’striking’ och att neutralisera hennes motståndares offensiva styrkor. Svenskan har ett bra försvar mot nedtagningar och förhindrar sina motståndare från att använda en effektiv ’striking’, genom att trycka upp dessa mot buren.

Matchbild och odds

Tittaren kan troligen förvänta sig en ’striking’-match mellan två offensiva utövare. Chansen är relativt liten att någon av dessa kommer förflytta matchen till marken.

Correia har inte lyckats utveckla sitt ’game’ särskilt mycket de senaste åren, medan Kianzad är en utövare som tydligt lärt sig av sina tidigare misstag. Undertecknad ser framför sig att svenskan har en ’edge’ på brasilianskan när det kommer till ’striking’ och att Kianzad kan styra tempot i matchen genom att hålla fast Correia eller trycka upp henne mot buren, om hennes slag och kombinationer skulle hitta Kianzad i för stor utsträckning.

Oddsmakarna har just nu svenskan som favorit med 1.80 gånger pengarna medan en seger till Correia ger 2.00 gånger insatsen. Detta enligt William Hill.

Alexander Gustafsson (1.34) vs. Fabrício Werdum (3.25)

Fabricio Werdum vs Alexander Gustafsson

Ett år som pensionerad verkar varit tillräcklig lång tid för ”The Mauler”, som nu återvänder till buren för att ta sig an en tidigare mästare, Brasiliens Fabrício Werdum. Matchen äger rum den sista helgen i juli.

Bakgrund

”The Mauler” har under en lång tid varit det största namnet inom svensk MMA och även ett av de största europeiska namnen. Gustafsson genomförde sin professionella MMA-debut 2007 och erbjöds UFC-kontrakt endast två år därefter.

Efter sju vinster på sina åtta första matcher  ansåg organisationen att ”The Mauler” gjort sig förtjänt av en titelmatch i divisionen för lätt tungvikt. I samband med UFC 165 ställdes svensken mot den dåvarande och regerande mästaren i lätt tungvikt – Jon Jones. Gustafsson åkte dock på karriärens andra UFC-förlust och fick se sig besegrad via enhälligt domslut. Tidigare i år valdes matchen in i organisationens officiella ’Hall of fame’.

Efter en vinst över Jimi Manuwa följde ytterligare två förluster. Inför närmare 30 000 personer på ’Tele2 Arena’ fick Gustafsson se sig besegrad av Anthony Johnson, i samband ’UFC on Fox: Gustafsson vs. Johnson’, som ägde rum 2015. Trots att huvudmatchen ägde rum mitt i natten var arenan nästintill fullsatt. I oktober samma år gick Gustafsson karriärens andra titelmatch. I samband med UFC 192 förlorade the ”The Mauler” mot Daniel Cormier, via delat domslut.

Efter två raka vinster på europeiska UFC-galor ansåg organisationen att svensken gjort sig förtjänt av en tredje chans på titeln. Under UFC 232 ställdes Gustafsson återigen mot den obesegrade (dock med en förlust via DQ) Jones. Den tredje titelmatchen pågick inte lika länge som sina föregångare, då svensken blev avslutad via slag i matchens tredje rond.

”The Mauler” pensionerade sig från sporten, i samband med hans förlust mot Anthony Smith, som ägde rum i samband med ’UFC Fight Night: Gustafsson vs. Smith’. Galan ägde rum på Globen, i juni 2019.

Alexander Gustafsson buren

Inför matchen

Werdum kom också tillbaka till sporten nyligen, efter en två år lång USADA-avstängning. Den tidigare tungviktsmästaren har sett det mesta av vad divisionen har ett erbjuda och har bland annat vinster över Fedor Emelianenko och Cain Velasquez på sitt matchfacit. Brasilianaren har svart bälte i BJJ så väl som i Judo och är även farlig och kreativ i sin stående ’striking’. Werdums teknik på fötterna liknas bäst vid thaiboxning. Senast kommer den tidigare mästaren från två förluster.

Gustafsson stående ’game’ har varit i världsklass, under karriärens gång.  Svensken är riktigt snabb för viktklassen (lätt tungvikt) och slagkombinationerna är en av sportens främsta. Gustafsson blev den första någonsin att få in en nedtagning på Jones och har traditionellt klarat sig godkänt på kanvasen. Hans senaste två förluster har dock kommit via avslut på marken.

Matchbild och odds

Det är alltid svårt att göra en bedömning av en’fighter’ som kommer tillbaka från pensionering och dessutom till en ny viktklass. Fysik, kondition och mental inställning är tre viktiga faktorer som kommer vara svåra att ta i beaktande på förhand.

Om båda ’fighters’ håller sig till vad de gör bäst misstänker jag att vi kommer få se en ’grappler’ vs. ’striker’-drabbning framför oss, senare i juli.

Gustafsson bör ha en ’edge’ om matchen håller sig stående. Svensken är snabbare och är bra på att avväpna sina motståndare med hjälp av kombinationer. ”The Mauler” har ställts mot ’fighters’ med thaiboxningsstil tidigare och har klarat sig fint mot dessa.

Om brasilianaren lyckas ta ner matchen på marken kommer det troligtvis se annorlunda ut. Svensken är inte van vid att möta tungviktare och Werdums massa och teknik kan bli ett par snäpp för mycket.

Det ser ut som Gustafsson kommer kliva in i buren som storfavorit, i samband med sin tungviktsdebut. Den tidigare trippelutmanaren i lätt tungvikt ger i dagsläget 1.34 gånger insatsen tillbaka, som segrare i matchen mot Werdum. Ett motsvarande spel på brasilianaren ger 3.25 gånger pengarna tillbaka. Detta enligt William Hill.