UFC Fight Night: Stephens vs Choi – Bettinganalys för underkortet

Författare: Jaser Davari

Publicerad: 2018-01-11 00:00

I helgen äger UFC Fight Night 124 rum. Amerikanske Jeremy Stephens möter ”The Korean Superboy” Doo Ho Choi i huvudmatchen som rubricerar galan. Förutom Stephens mot Choi, får vi bland annat se Uriah Hall och veteranen Vitor Belfort ta sig an varandra och Paige VanZant möter Jessica Rose-Clark. I underkortet finns fler intressanta matchningar och MMAbetz delar med oss av en bettinganalys för galans underkort.

Darren Elkins (2.30) vs. Michael Johnson (1.57) – LeoVegas

Darren Elkins (23-5)
33 år
178 cm – Reach 180 cm

Darren Elkins är en erfaren fighter med gott facit. 6 av sina 23 vinster kommer från knockout och teknisk knockout, 5 via submission och 12 via domslut. Elkins statistik tyder på att han inte är en  aggressiv fighter, vilket kan bli en stor nackdel mot Michael Johnson som går in med en aggressiv disposition i sina matcher. Elkins är inte en särskilt teknisk fighter och ”svingar” snarare än att fightas med precision. Elkins lilla fördel ligger i brottningen där han anses vara begåvad. Han har visserligen vunnit sina 5 senaste matcher där 4 av dem slutade via domslut.

Michael Johnson (17-12)
31 år
178 cm – Reach 187 cm

Johnson kliver in i matchen med ett stort övertag i reach. Amerikanens facit är inte lika imponerande som sin motståndare, men med motstånd som Khabib Nurmagomedov, Justin Gaethje och Nate Diaz har han ett klart övertag i erfarenhet mot stora namn. Johnson är en fighter som lyckas bra med att sätta press mot sina motståndare. Han har besegrat bland annat Edson Barboza, Dustin Poirier och Tony Ferguson.

Matchning:

Darren Elkins ställs mot en fighter som haft vissa framgångar mot lite större namn i UFCs katalog. Elkins är yngre än Johnson och är i bättre skick med tanke på sin senaste framgång i UFC. Johnson har dock mycket att förlora och besitter en stor fördel när det gäller reach. Min gissning är att Johnson kommer att gå på hårt till en början och lyckas knocka Elkins relativt tidigt i matchen. Det står alldeles för mycket på spel för Johnson som är i desperat behov av en ny riktning i gamet.

Michael Johnson – 1.57x pengarna – LeoVegas


James Krause (1.61) vs Alex White (2.25) – Betfair

James Krause (23-8)
31 år
187 cm – Reach 191 cm

James Krause återvänder till lättviktsdivisionen efter en vinst mot welterviktaren Tom Gallicchio under säsongsfinalen av ”The Ultimate Fighter 25”. Han är en striker med bra tryck i sina sparkar. Han är något känd för att refereras till som en bättre tränare än fighter av andra profiler. Han har vunnit sina 3 senaste matcher i UFC där 2 vinster gått till domslut. Hans styrka ligger i kamp på marken då han vunnit 14 av sina matcher via submission. Han är 5 centimeter längre än sin motståndare Alex White.

Alex White (12-3)
29 år
183 cm – Reach 180 cm

White har vunnit 3 av sina 6 matcher i UFC. Han går in i buren med betydligt lägre erfarenhet än sin motståndare. Innan sin debut i UFC var amerikanen obesegrad i sin professionella MMA-karriär. Han gick segrande ur sin senaste match mot amerikanen Mitch Clarke vilken han besegrade via teknisk knockout. Han är en vass striker med bra submission-färdigheter i allmänhet.

Matchning

Det finns ganska stora skillnader i erfarenhet mellan dessa två fighters. Ingen av dem har mött större konkurrens än vad de gjort sig förtjänta av. James Krause har en mycket stor fördel när det kommer till reach. Krause är, som sagt, en mycket kompetent grappler och brottare. Detta är en avgörande faktor då White säkerligen kommer behöva komma nära inpå Krause med tanke på den längre fighterns övertag i längd och reach. Krause kommer uppvisa gott takedown defense och göra det svårt för White att ta sig in där det behövs.

James Krause som vinnare – 1.61x pengarna – Betfair

Marco Polo Reyes (2.80) vs. Matt Frevola (1.40) – LeoVegas

Marco Polo Reyes (7-4)
33 år
180 cm – Reach 180 cm

Marco Polo Reyes återvänder till UFC efter en förlust via teknisk knockout mot James Vick. Han är, trots sin ålder, ganska oerfaren med 11 matcher i ryggsäcken. Han har vunnit 5 av sina 7 matcher via knockout/teknisk knockout och har blivit avslutad 4 gånger via avslut (2 KO/TKO och 2 submissions). Reyes är en fighter med rejäl kraft i nävarna. Hans svagheter ligger i markkamp även fast han besitter gott takedown defense. Han har besgerat fighters som Dong Hyun Kim och Cesar Arzamendia.

Matt Frevola (6-0)
27 år
175 cm 

Frevola dyker upp från ingenstans och gör sin debut i UFC. Hans fokus som fighter ligger i brottningen och grapplingen, vilket ger honom ett rejält överat mot Reyes. Han har vunnit de flesta av sina matcher via tapout. Han deltog i UFCs president Dana Whites ”Contender Series” och lyckades väl.

Matchning:

MMA är en sport där olika stilar möter varandra. Att Frevola är sinnessjukt stark i markkamp är en alldeles för stor tjur för Reyes att hantera. Frevola kommer att satsa på takedowns och sannolikt lyckas. Detta leder sedermera till en submission-vinst för Frevola.

Frevola som vinnare – 1.40x pengarna – LeoVegas


Thiago Alves (2.80) vs. Zak Cummings (1.48) – Bethard

Thiago Alves (22-11)
34 år
175 cm – Reach 173

Alves är helt klart en slugger med bra tekniska färdigheter, men brister i sin brottning. Thiago Alves har haft blandad framgång i UFC och mött fighters som till exempel Matt Hughes och Georges St. Pierre. Alves har höga siffror på sin distansmätare men visar sig då och då vara en tuff motståndare. 12 av 22 vinster har slutat via teknisk knockout eller knockout, och bevisar att han föredrar en stående kamp.

Zak Cummings (21-5)
33 år
183 cm – Reach 189 cm

Zak Cummings är en wrestler ända in i benmärgen. Med ett facit på 21 vinster har 11 av dem slutat via submissions. Zak Cummings är en fighter som sätter stor press och letar efter att ta ner sin motståndare. Han har en bra förmåga att förbereda sina takedowns från sina händer

Matchning: 

Det vankas en klassisk wrestler vs. striker-kamp. Alves en precis striker och Cummings en giftig brottare. Om Alves lyckas vara effektiv med sin striking kan Cummings vara illa ute. Cummings har visat prov på att vara en mycket effektiv brottare och lyckas sannolikt hitta en lucka i Alves rörelsemönster. Santiago Ponzinibbio bevisade att en begåvad striker kan plocka isär en begåvad brottare. Dock har Cummings bevisat att det är fullt möjligt för honom att besegra en bra striker med en strategi i sin brottning.

Zak Cummings som vinnare – 1.48x pengarna – Bethard