UFC 229: Därför besegrar Conor McGregor mästaren Khabib Nurmagomedov

Författare: MMABetz

Publicerad: 2018-10-02 00:00

På lördag är det dags för återkomst för UFCs överlägset störste stjärna. Conor McGregor är efter nära två års frånvaro redo för comeback. Han ställs mot tuffast möjliga motstånd i form av lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov UFC 229. Den obesegrade ryssen har under McGregors frånvaro ints bara kört över allt motstånd, han har dessutom erövrat mästarbältet. Ett bälte som tidigare innehades av just McGregor. Vi kan därför räkna med att det är en revanschsugen man som kliver in i oktagonen den 6 oktober. En motiverad McGregor är en livsfarlig motståndare oavsett vem du är.

Matchning

McGregor är känd som en notorisk ’trash talker’. Han är högljudd och mycket provokativ. Många har feltolkat detta som att han enbart är en högljudd skrävlare – en riktig ”rövhatt”. Men faktum är att det ligger betydligt mer tanke och förberedelse bakom hans ’trash talk’ än vad man skulle kunna tro.

McGregor läser på om sina motståndare och sen gör han sitt yttersta för att hitta sätt att provocera dem. Han vill få dem att bli påverkade – han vill göra dem förbannade. När en fighter befinner sig i affekt, vilket ett flertal av hans motståndare har gjort, kan det påverka hur de fightas. Dustin Poirier och Jose Aldo är exempel på toppfighters som uppenbart påverkades av McGregors provokationer och vars prestationer påverkades av detta.

Conor mästare på att få motståndare ur balans innan matchen

Om McGregor kan få motståndaren att fokusera på att vilja skada honom så har budskapet nått fram. Det är därför han gör det hela personligt. Om motståndaren, ens för en kort stund, förlorar kylan och fokuserar mer på att orsaka skada än på sin egen matchstrategi så skapar detta öppningar för McGregor. Dessa öppningar är han en mästare på att utnyttja.

Khabib Nurmagomedov förefaller vara en lugn och samtidigt stenhård person. En som inte låter sig provoceras i första taget. Men han är samtidigt en man med mycket stolthet och en stor portion lojalitet. När McGregor, med välriktade angrepp mot familj och vänner, provocerar Khabib kan det inte uteslutas att ryssen trots allt blir påverkad. Han är ju inte mer än människa. Om irländarens psykningar får önskad effekt mot Khabib är mycket svårt att sia kring, men vi vet att de har fungerat tidigare – mot en rad toppfighters.

Conor är en unik striker

McGregor är en unik striker. Han har abnormt lång räckvidd. Det tillåter honom att slå från oväntade vinklar. Sådana som motståndaren sällan eller aldrig har stött på tidigare. Det gör det mycket svårt att förbereda sig för en striker som McGregor. Lägg till att han har mycket bra tajming och precision i sina slag så har du en striker av högsta klass.

Utnyttjar sin räckvidd väl

Han är även mycket duktig på att utnyttja sin räckvidd och fina fotarbete för att fightas långt – dvs. på distans. Han håller sig just utom motståndarens räckvidd men han kan själv träffa. Det hänger samman med att han har otroligt välutvecklad förståelse för avståndskontroll. Hans fina blick och förmågan att hantera avstånd gör honom till en mycket giftig kontringsfighter. Han jobbar effektivt med finter för att locka fram reaktioner från motståndaren. Dessa använder han för att kontra med precisa och välavvägda slagtekniker. Det bör tilläggas att han har mycket bra fight-IQ, vilket är en viktig komponent i hans fina strikinggame.

Fot arbete

Press är en viktig del av McGregors game. Hans fotarbete är en del av detta, en annan är hans förmåga att skära av oktagonen och tvinga motståndaren bakåt mot buren. Väl där befinner man sig i McGregors värld. Åtskilliga fighters – även erfarna strikers som Nate Diaz och Eddie Alvarez – har fått erfara den press som irländaren kan skapa med fotarbete och effektiva finter. Både Diaz och Alvarez blev nedslagna upprepade gånger när de befann sig i McGregors press.

Conors nedtagningsförsvar är underskattad

McGregor har ett stabilt nedtagningsförsvar. Han har hyfsad teknik och är dessutom väldigt explosiv. Detta ger honom goda möjligheter att, åtminstone inledningsvis, undvika att hamna på rygg under Khabib. Man skulle kunna se det som att han köper sig själv tid för att hitta öppningar för sin vassa striking. För det råder inga tvivel om vem som är bäst i det stående.

När McGregor hamnar på marken – för det gör han sannolikt förr eller senare – så har han ett förbättrat markgame. Han är inte någon världsklassgrappler, men han är tillräckligt erfaren för att förstå vad Khabib försöker göra och därmed kunna försvara sig. Hans defensiv är alltså tillräckligt stark för att överleva på marken och ge sig själv fler chanser i det stående. Khabib är en klart bättre markfighter än McGregor men det innebär inte per automatik att han kommer lyckas avsluta fighten om han får toppkontroll. Irländaren har vad som krävs för att kunna försvara sig och ge sig själv chansen att ta sig upp.

Conors chanser att vinna är stora

Sammantaget har McGregor verktygen för att kunna besegra Khabib. Vissa säger att Khabib i och med segrarna mot Barboza och Iaquinta visat att hans fightingstil är överlägsen även duktiga strikers. Då missar man att McGregor är en betydligt giftigare, och mer intelligent boxare, än Iaquinta. Han är dessutom en helt annan sorts striker än Barboza som primärt är en ’sparkare’. Irländarens game är alltså betydligt farligare för ryssen än de strikers han tidigare mött. Detta ger McGregor fördelar som mycket väl kan bli avgörande för matchens utgång. Hur matchen slutar vet vi såklart inte men sett till förutsättningarna finns det mycket som talar för att McGregor kommer gå segrande ur striden även denna gång.

Ta del av MMABETZ fina erbjudande med alla oddsboostar inför galan här!
Ta del av erbjudandet här